fredag 18 oktober 2013

Arn Tempelriddaren

                                                                               

I Västra Götaland föds en pojke som genom olycka och sin moders löfte hamnar i kloster. Han ska verka där för att betala tillbaka sin skuld till Gud. Men eftersom munkarna i Varnhem vill inte låta en så ung pojke bli munk så han får lära sig att bli krigare för trots allt har kyrkan många krigare. Arn växer upp men beger sig hemåt och gör sig ett namn mot Sverkerätten men träffar också Cecilia Algotsdotter.

Cecilia och Arn blir lika intresserade av varandra och det leder till att Cecilia blir gravid och får göra botgörelse i Gudhem medan Arn får åka till det heliga landet som tempelriddare. Deras botgörelse ska vara i 20 år.

Filmen börjar när Arn varit riddare i det heliga landet i många år och han minns tillbaka. Det är lite intressant att se svensk medeltid. Jämfört med andra filmer kan jag tycka att den här är bra. Guillou får ibland lida mycket pisk för sina böcker men vem vet. Det kanske var så här. Dialogen är så dålig menar många. Är den verkligen det? De säger egentligen samma saker som i andra filmer men jag tror att svenskar tycker att det låter fånigt. Nej, efter de tidigaste Hamiltonfilmatiseringarna är nog detta en av de bättre efter Guillous böcker. Jag är ju en historienörd och därför blir jag lite glad över det detaljarbete man lagt ned. Sedan är det ju film så man får ta sanningshalten med en nypa salt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar