torsdag 3 oktober 2013

BefriadAnne Persdotter får inte bedriva handel i Stockholm längre. Detta trots att vitaliebröderna inte längre styr Stockholm men Hansan vill gärna ha kontroll över all handel och att låta kvinnor driva handelshus är otänkbart. Därför tar hon sig till Bergslagen för att kunna försörja sin familj. Där möter hon igen Magnus Spännare, sonens far, och hans fru. I Falan möter hon också Leonardo som handlar med Konstantinopel och tänker sig sälja den röda kopparen dit.

Anne bestämmer sig att göra det när hon får veta att drottning Margareta har slutit avtal med Leonardo om kopparen. Resan blir dramatisk och de hamnar i händerna på vitaliebrödernas bäste pirat, Klaus Stötebeker. Det krävs en hel del kvinnlig list för att ta sig därifrån. Anne vill egentligen bara ta hand om sin familj och kanske hitta en man som får leva med henne.

Ja, nu var trilogin slut. Jag kan tycka att den har sina upp- och nedgångar. Den är ibland bra och ibland blir man trött. Det är kul med en stark kvinna. Leonardo säger att Anne inte är som andra kvinnor och det har han rätt i. Kanske är det en modern feminism som lyser igenom eller kanske är det så att friheten i Sverige var större än man tror. Det som stör mig är att männen verkar falla som furor även i denna bok. Det verkar som om alla kvinnor, förutom Anne, är oattraktiva. Fast man har ju rätt att göra sin hjältinna som man vill.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar