Sidor
- Startsida
- Lästa böcker
- Läsutmaning
- Kaosutmaning 2023, 2022, 2021, 2020, 2019 och 2018
- TV-serier och film 2024, 2023, 2022, 2021 och2020
- TV-serier och lite film 2015/2016
- Tv-serier och filmer 2013/2014
- Tv-serier och filmer 2011/2012
- Min Tv-serie- och filmlista 2009/2010
- 365 dagars filmutmaning
- Filmutmaning 2017-2019
torsdag 31 oktober 2013
The Bourne Supremacy
Jason och Marie lever i Indien och tror sig vara utom fara men en dag blir de båda upptäckta och i flykten skjuts Marie. Nu börjar Jason leta reda på vilka som ligger bakom. Samtidigt tror sig CIA ha hittat honom och de personer de tror stal pengar med honom. Dessa två händelser visar sig hänga ihop och Bourne hjälper CIA jaga de som tagit 20 miljoner samtidigt som han själv blir jagad.
Här kommer lite nya karaktärer in och handlingen får en twist. Bourne springer omkring och ger folk spö. Jag tycker det är härligt med en thrilleraction som kräver lite tanke av tittaren.
Etiketter:
action,
en film om dagen,
film,
filmtankar
onsdag 30 oktober 2013
The Bourne Identity
En kille fiskas upp i Medelhavet. Han lider av minnesförlust men vissa saker gör han som om det var att knyta en sko. Det är lite mystiskt eftersom han har en bankboxnummer inopererad i höften. Det leder honom till pengar, olika identiteter och insikten om att någon jagar honom. Han träffar Marie och Jason och hon tar sig till Paris eftersom han bor där. Det visar sig att många vill honom illa samt att det visar sig stämma på Jason också.
Detta är en så bra spionfilm. Bourne vet inget om sig själv och måste ta reda på vem han är. Han är nog trevligare när han lider av minnesförlust men jag gissar bara. Matt Damon är också bra och visar att han kan spela det mesta. Jag gillar verkligen att det är smart. Dessutom är det baserat på en bok av Robert Ludlum på åttiotalet och det ger en annan känsla i handling och syfte med valet av platser och personer. Jag får lite kalla kriget-vibbar och det är lite nostalgiskt.
Etiketter:
action,
en film om dagen,
film,
filmtankar
tisdag 29 oktober 2013
Ladyhawke
Philippe är en ganska lyckad småtjuv men han har fängslats och håller på att fly från fängelset när han möter vakter som försöker ta honom tillbaka. Han räddas av riddaren Etienne Navarre som är på väg till Aquila med sin hök. Den kvällen sover de i en lada och Philippe blir attackerad av en varg och möter en ung vacker kvinna. Dessa djur och dessa människor har ett öde knutet till varandra.
Detta är en liten gullig fantasyfilm från 1980-talet. Jag gillar den här filmen och det var en nostalgitripp att se den.
Etiketter:
en film om dagen,
fantasy,
film,
filmtankar
Grådimma
Eftersom grå var temat var jag tvungen att leta lite. Det regnar så mycket att det är svårt att se något annat än regn just nu. Denna bild togs i bilen när dimman låg tjock i september. En morgon på väg till jobbet kunde man se så här mycket. Eller i alla fall just här längre fram blev det dimmigare.
måndag 28 oktober 2013
Rescue Dawn
Dieter Dengler överlevde andra världskriget och flyttade till USA där han blev medborgare. Han gick med i flottan och blev pilot. Under Vietnamkriget sköts han ned över Laos/Vietnam under sitt första uppdrag. Han hamnar i ett fångläger. Hans medfångar har suttit där länge. Men Dieter vill ut och hem och börjar planera en flykt. Det går både bra och dåligt att få med de andra. Till slut är det dags.
Detta har hänt. Det är en f.d. krigsfånge som överlevde fångenskap. Det är egentligen bra skådespeleri och Steve Zahn ska ha en eloge för hur galen och sjuk han ser ut att vara. Den är en helt okej krigsfilmsvariant.
Etiketter:
en film om dagen,
film,
filmtankar,
krigsfilm
Tiden går fort ibland - Måndagstema #98
Jag var och handlade i helgen och min matbutik hade plockat fram lite julsaker. Bland annat fanns dessa två slickepottar i en hylla. Det är lite tidigt kan jag tycka men de passade till dagens tema om tid. Den fort i handelns värld.
söndag 27 oktober 2013
Heathers
Detta är en åttiotalsfilm. Poängen med det är kläderna. Alltså axelvaddar från en helt annan planet. Permanent och bisarra kläder. Dessutom handlar det om en skola där elever mördar andra elever. Efter alla de dödsskjutningar som skett vore det kanske inte riktigt läge att göra en liknande film idag. Dessutom är nog de flesta överraskande över dialogen.
Stora ungdomsstjärnor är med i denna film. Winona Ryder och Shannen Doherty samt Christian Slater var stora stjärnor på den tiden och kanske är skådespelandet sisådär. Det är en klassiker och man får ta det för vad den är. Den är ju en high school-film.
Etiketter:
en film om dagen,
film,
filmtankar,
komedi
lördag 26 oktober 2013
Den bästa sommaren
Annika och Mårten åker till Molkom för att vara sommarbarn hos Yngve Johansson, begravningsentreprenör. Det är väl kanske inte som de tänkt sig. Han är hård och tvingar dem till en ganska hård vardag men det visar sig finnas något mer hos Yngve än bara en hård yta. Fast de lever lite bus också. De rymmer, kör på en fransk pianist, leker med lådbilar och kraschar. De går i skolan och gillar sin fröken. Kanske behöver Johansson gilla henne också.
Malmros gillar verkligen Kjell Bergqvist men jag kan förstå varför. Han är bra på att spela udda karaktärer. Det är lite spännande att jag gillar den här filmen. Det är en söt film och den ger en skön känsla.
Etiketter:
en film om dagen,
film,
filmtankar,
svensk film
Sunne
Jag har varit i Sunne på kurs. Vi sov och kursade på Selma Lagerlöf Hotel. Ett trevligt ställe med glassmaskin. Det är en trevlig avkoppling kan man säga.
Hotellet |
Spa låg på andra sidan vägen. |
Fast rummet var rätt så fräscht. |
God morgon från Sunne och Fryken |
Åk till Sunne och köp den här :). |
Stamfrändemonumentet - över alla in- och utvandrare |
Sunne på avstånd |
fredag 25 oktober 2013
Much ado about nothing
Detta är berättelsen om ett älskande par som blir bedragna att inte älska varandra. Hero och Claudio älskar varandra och med hjälp ska de gifta sig. Då det finns personer som vill dem illa så blir den unge mannen lurad att tro att Hero är otrogen och en riktig slampa. I bakgrund mot detta finns en plan att få två andra att blir kära. Det är Beatrice och Benedikt som är emot äktenskapet. Som i alla komedier av Shakespeare går det ju bra. En bra film men så många bra skådespelare. Den ska dock ses om man gillar blankvers.
Etiketter:
en film om dagen,
film,
filmtankar,
kostymfilm
torsdag 24 oktober 2013
Shakespeare in Love
När de kom på idén att göra en romantisk komedi med William Shakespeare i fokus och hur det kom sig att han skrev Romeo och Julia så var det en snilleblixt. Paltrow fick en Oscar för sin roll och det fick även Judi Dench. Båda värda det och dessutom är det en så smart filmatisering. Den är smart, kul och kvick. Den är underbar på så många sätt.
Jag är svag för Shakespeare och denna film får mig att gå igång i hundraåttio. Den är sådär kul som bara bra brittisk film kan vara. Sedan är det ju så bra skådespelare men jag måste säga att Colin Firth gör en underbar skurk och Paltrow är underbar som Julia/Viola. Om jag kommer till London nästa år måste jag se the Globe. Eller som de säger - What's in a name? that which we call a rose. By any other name would smell as sweet. The Rose, kul namn på en teater.
Etiketter:
en film om dagen,
film,
filmtankar,
romantisk komedi
onsdag 23 oktober 2013
Die Hard - Hämningslöst
Familjen Gruber gör återkomst i denna film. Det kanske är lite krystat. Dessutom saknar jag McClanes familj. Det är alltid lite bättre när han måste ge någon skurk på käften för att fru, dotter eller son har råkat illa ut. Så, tja, det är en bra action men jag saknar lite glimten från den första och kanske den andra filmen. Fast det är ju underhållande en stund och det är inte helt fel.
Etiketter:
actionkomedi,
en film om dagen,
film,
filmtankar
tisdag 22 oktober 2013
Polisskolan
Polisskolan brukar gå på TV jämna mellanrum. Jag såg den och tänkte skriva kort om den. Den är sådär rolig men skämten känns lite gamla. Det är mycket snygga tjejer i fokus. Det är lite halvtöntiga actionscener. Ja, den är tittad på i alla fall.
Etiketter:
en film om dagen,
film,
filmtankar,
komedi
måndag 21 oktober 2013
Röjar-Ralf
Ralf bor i ett spel som heter Fixar-Felix Jr. Han är skurken som försöker ha sönder byn men det är han trött på. Han träffar andra skurkar och inser att det nog bara att gilla läget. Men så utmanas han av karaktärerna i sitt eget spel. Om han kommer tillbaka med en medalj så kommer han att få bo med dem och ingå i gemenskapen.
Ralf tänder till och tar sig till ett krigsspel där man vinner en medalj om man klarar sig. Det gör Ralf men nu börjar andra spel oroa sig. Han kanske tänker göra något dumt.
Det är en helskön film. Det är spel som vaknar till på natten och man kan som karaktär hoppa emellan spelen och göra saker i andra spel. Dessutom är det kul att de är tecknade efter hur gamla spelen är. Det är en härlig värld som öppnas och lite som den en i Toy Story överraskade en gör även denna det.
Etiketter:
Disney,
en film om dagen,
film,
filmtankar,
tecknad film
söndag 20 oktober 2013
I trädgården
Det finns lite rosor som fortfarande blommar. Detta trots att det har varit frost och snöat. I alla fall finns det några riktigt envisa rosor kvar. En del har till och med knopp. Solen sken i en timma i förmiddags när detta kort togs. Här har snön töat bort. Mer bilder från trädgårdar hittar du hos Helene
Chicken Little
Lilla kycklingen skriker att himlen har ramlat ned men ingen tror på honom. Det blir så känt att det blir film. Att gå i skolan och behöva uppleva sin värsta miss på film är nog inte så kul. Det tycker i alla fall inte Lilla Kycklingen. Han försöker göra sin pappa stolt så han börjar spela baseball. Det går sådär tills en dag när hela laget inte får till det och Lilla blir matchhjälte. Problemet är att himlen ramlar ned på honom igen. Det visar sig dock vara lite mer komplicerat än så.
Det är en liten charmig film med ganska bra svenska röster. David Hellenius passar som den ängsliga lilla kycklingen. Det är också lite kul med en någorlunda annan handling i en Disneyfilm. Sedan är det kul med djur som får leva i ett djurland. Helt klart sevärd.
Etiketter:
Disney,
en film om dagen,
film,
filmtankar,
tecknad film
lördag 19 oktober 2013
Arn Riket vid vägens slut
För ett antal år sedan lyssnade jag på en paneldebatt på Bokmässan mellan Dick Harrison och Jan Guillou. Jag tror arrangörerna hade tänkt sig en tjafsfest men de var rörande överens om mycket. Inte så att de höll med varandra om allt men mycket. Det som svetsades fast i min hjärna var diskussionen om svenska ätter under medeltiden. Guillou hade gjort dem som små maffiafamiljer och Harrison önskade att det fanns mer konkreta historiska bevis. Ja, i alla fall så var det intressant.
Orsaken till debatten var att Guillou skulle komma med en ny bok. Den andra Arn-filmen är baserad på del 2 och del 3. Vi får följa ett av de sista tempelherreslagen och vi får också följa maktkampen i Götaland om kungatronen. Det är svårt att tänka sig att Sverige inte riktigt fanns vid denna tid. Det var landskap som var i centrum och framförallt ätten. Det är något som både Cecilia och sedan Arn får märka av. Hem kommer i alla fall Arn och får åter träffa sin Cecilia.
Det märks att denna film är påkostad och det tycker jag är bra. Det är också bra att man använder sig av skådespelare med olika nationalitet. Det ger det hela en autentisk känsla. Jag tycker filmen är bra och det är intressant att se hur man skildrar tiden innan Sverige blir till. Att Guillou låter Arn var Birger Jarls farfar är nog mer fantasi än något annat. Fast det är en spännande fantasi.
Etiketter:
en film om dagen,
film,
filmtankar,
historisk film,
svensk film
fredag 18 oktober 2013
Arn Tempelriddaren
I Västra Götaland föds en pojke som genom olycka och sin moders löfte hamnar i kloster. Han ska verka där för att betala tillbaka sin skuld till Gud. Men eftersom munkarna i Varnhem vill inte låta en så ung pojke bli munk så han får lära sig att bli krigare för trots allt har kyrkan många krigare. Arn växer upp men beger sig hemåt och gör sig ett namn mot Sverkerätten men träffar också Cecilia Algotsdotter.
Cecilia och Arn blir lika intresserade av varandra och det leder till att Cecilia blir gravid och får göra botgörelse i Gudhem medan Arn får åka till det heliga landet som tempelriddare. Deras botgörelse ska vara i 20 år.
Filmen börjar när Arn varit riddare i det heliga landet i många år och han minns tillbaka. Det är lite intressant att se svensk medeltid. Jämfört med andra filmer kan jag tycka att den här är bra. Guillou får ibland lida mycket pisk för sina böcker men vem vet. Det kanske var så här. Dialogen är så dålig menar många. Är den verkligen det? De säger egentligen samma saker som i andra filmer men jag tror att svenskar tycker att det låter fånigt. Nej, efter de tidigaste Hamiltonfilmatiseringarna är nog detta en av de bättre efter Guillous böcker. Jag är ju en historienörd och därför blir jag lite glad över det detaljarbete man lagt ned. Sedan är det ju film så man får ta sanningshalten med en nypa salt.
Etiketter:
en film om dagen,
film,
filmtankar,
historisk film,
svensk film
torsdag 17 oktober 2013
Kingdom of heaven
Bailan är en ung man vars fru just har tagit livet av sig. Deras son dog och nu lever han med lite skuld. En dag kommer en man. Godfrey, till byn och säger sig vara Bailans far. Om sonen vill kan han följa honom till det heliga landet och Jerusalem. Det gör Bailan men på vägen dit dör fadern och i hans ställe träder en son som varit smed hela sitt liv och som ses av omvärlden som en slav.
I Jerusalem är kampen om staden igång. Det är Saladin som knackar på porten och staden kämpar för sitt liv. Det är kamp mot muslimerna och det är en intern kamp om makten. Det skildrar korstågen och det går inte så bra för de kristna i slutänden.
Den här filmen har fått ganska mycket kritik men jag tänker att den är gjort i en tid före kriget mot terrorismen. Den är bra och man får aldrig glömma att man tolkar historien som man vill. Sedan är filmad historia alltid tolkad utifrån en stark karaktär. Det kan vara olika tolkningar. Jag tycker att filmen är bra. Den tillfredsställer mitt historieintresse och den försöker visa en nyanserad bild av både kristna och muslimer.
Etiketter:
en film om dagen,
film,
filmtankar,
historisk film
onsdag 16 oktober 2013
That thing you do
I den lilla staden Erie finns ett litet band. De heter Oneders, och hur du uttalar det är upp till dig. En kväll så spelar de sin låt på ett annat sätt och helt plötsligt är de en hit. Den lilla staden blir besatta av sitt band. De får sin första manager och möter sedan sin andra. Det tar dem ut i USA. Detta är en resa för ett litet band som var kanske mer av ett one-hit-wonder.
Detta är Tom Hanks regidebut och det är lite gulligt charmigt. Om man har lite intresse av sextiotalsmusik så är det nog en film att se. Min syster älskar den här filmen och det är säkert för att den är ganska så trallvänlig.
Etiketter:
en film om dagen,
film,
filmtankar,
romantisk komedi
tisdag 15 oktober 2013
National Security
Lawrence är lite jobbig. Zahns rollkaraktär springer omkring och vill ge honom på käften men om det är rollen eller människan i verkligheten vet jag inte. Zahn är behållningen för den här rollen gör andra än Lawrence så mycket bättre.
Etiketter:
actionkomedi,
en film om dagen,
film,
filmtankar
Att tänka efter
Ibland när jag ser Jesusbilder blir jag alltid nyfiken på hur man har tolkat honom. Här har konstnären valt att avbilda Jesus när han rider in i Jerusalem. Han borde veta vad som väntar honom så vad han tänker på skulle vara intressant att veta. Att reflektera är ju att tänka efter på ett visst sätt. Det är något jag alltid uppmanar mina elever att göra. Det går ibland bra och ibland mindre bra.
måndag 14 oktober 2013
About Adam
Adam är en ung man som bor i Dublin när han träffar en ung tjej som heter Lucy Owen. Adam träffar hennes familj och tycke uppstår mellan alla. Den äldre systern Laura börjar också träffa Adam som är helt annorlunda än den som Lucy träffar, kanske. Alice den äldsta systern påverkas men även lillebror David märker av Adams charm.
Det är som en film om en riktig, för att citera mina elever, player. Om han verkligen, och inte bara i allas fantasi, har ihop det med alla systrar hur kan han se någon i ögonen efter det? Ja, det är väl en charmig film men jag stör mig på att man inte använder sig av irländare utan måste låna in både britter och amerikaner. Då skulle nog inte jag störa mig så. Tja, man glömmer den lika fort som man sett den.
Etiketter:
en film om dagen,
film,
filmtankar,
romantisk komedi
söndag 13 oktober 2013
Europeiska donationsdagen
Idag firar man eller upplyser om att det är donationsdagen. Det är svårt med donation men viktigt. Det handlar i slutänden om liv och hur du gör som individ är helt upp till dig.
I could never be your woman
Rosie är en ganska framgångsrik producent för en ungdomskomediserie som hänger på gärdesgården. Skådespelarna är rätt så till åren och det är inte vad man vill se på tv. En dag kommer Adam för att läsa för en roll och hon blir intresserad. Han är en rolig skådis och sedan är han lite snygg. De börjar träffas men det finns många hinder. Ett är hennes egna fördomar och även andra personers avundsjuka. När Adam får sin egen komediserie blir det hett om öronen för alla. Samtidigt försöker dottern att få pojken hon gillar.
Det är en charmig liten film. Den är ganska söt och både lite rolig. Det som stör mig är egentligen endast Tracey Ullmans karaktär moder Jord eller vad hon ska föreställa. Det är kul med en film där man får skratta lite och det är alltid kul att se Paul Rudd.
Etiketter:
en film om dagen,
film,
filmtankar,
romantisk komedi
lördag 12 oktober 2013
Rosor, kyssar och döden
Christer Wijk ska förlova sig med Gabriella. Till förlovningsfesten kommer Eje och Puck. Det visar sig att man har också hittat ett lik som mördades för nästan 20 år sedan. Den vackra Gertrud som försvann visar sig ha befunnit sig i familjens jordkällare och nu hittad av hennes son. Det sätter igång en kedja av händelser som inte bådar gott för någon inblandad.
Jag tycker den här filmen var bra. Det är bra skådespelare i övriga roller, Anders Ekborg t.ex. Jag gillar också att det är lite av en pusseldeckare och någonstans har de lyckats härma de nyinspelade Miss Marple-deckarna och Poirotdeckarna. Det är ganska charmigt tidstypiskt också och det känns nästan lika kul det. Som sagt så är det en bra film.
Etiketter:
deckare,
en film om dagen,
filmtankar,
svensk film
Tänk att det i dag är.......
en dag för att arbeta emot reumatism och det tycker jag är viktigt. Jag känner ingen reumatiker på nära håll men har elever vars mammor eller mormödrar och farmödrar har reumatism och jag hoppas att det går bra för dem i forskningen.
Sedan är det också civilkuragets dag och det är en minst lika viktig dag. Det handlar om att våga hjälpa andra eller att stå emot orättvisor. Det gäller att fler människor vågar annars blir vi bara följare.
Det är också musikens dag och det är inte svårt att fira. Det är bara att köra på med en låt man gillar och sedan dansa loss eller vad man nu gör :).
Bra låt, videon kan jag nog ha levt utan egentligen.
Sedan är det också civilkuragets dag och det är en minst lika viktig dag. Det handlar om att våga hjälpa andra eller att stå emot orättvisor. Det gäller att fler människor vågar annars blir vi bara följare.
Det är också musikens dag och det är inte svårt att fira. Det är bara att köra på med en låt man gillar och sedan dansa loss eller vad man nu gör :).
Bra låt, videon kan jag nog ha levt utan egentligen.
fredag 11 oktober 2013
Chasing Amy
Holden är en serietecknare som tecknar en serie med Banky. De har arbetat ihop nästan sedan high school och de är ganska kända. På ett konvent träffar de Alyssa, en snygg serietecknare som är lesbisk, och Holden faller för henne. Sedan får man följa hur Alyssa och Holden lär känna varandra och det leder till kärlek. Problemet är att Alyssas förflutna är svårare än Holden trott.
Nja, jag gillar nog den här filmen lite men inte mycket. Den har ett stort problem och det är Ben Affleck. Jag kan inte känna något Holden. Jag förstår inte varför han håller på som han gör. Jason Lee är bra och jag hoppas han hittar tillbaka till filmens värld efter att ha varit Earl. Enligt ryktet påstods Kevin Smith (regissören) ha skrivit Good Will Hunting, något som alla inblandade hävdar är osant men jag vet inte ibland. Det känns ungefär lika pratigt som den här filmen. Ja, det finns bättre Smithfilmer och jag borde leta reda någon av dem.
Etiketter:
drama,
en film om dagen,
film,
filmtankar
torsdag 10 oktober 2013
Smala Sussie
Erik Svärd har flyttat till Stockholm men tar sig hem till Stockholm när syrran försvinner. Smala Sussie som bor kvar i Bruket har inte setts på några dagar. Han börjar undersöka hur det gått tillväga och inser att ingen saknar Sussie och att den lillasyster han trodde att han kände är lite annorlunda. Det är några skumma typer som Sussie har umgåtts med och hon verkar ha börjat knarka och även sno saker.
Ulf Malmros släpper lös hela Värmland och det är komiskt och det är underhållande. Fast det är ingen film man kommer ihåg länge.
Etiketter:
actionkomedi,
en film om dagen,
film,
filmtankar
onsdag 9 oktober 2013
Pinocchio
Geopetto vill så gärna ha en son och han har skapat en marionettdocka som ser ut som en liten pojke. En kväll när han ber till stjärnan om en son. En god fe uppenbarar sig och låter dockan komma till liv. Men för att bli en riktig pojke måste han sköta sig. Till sin hjälp får han Benjamin Syrsa som ska fungera som Pinocchios samvete. Den lilla dockan ger sig ut på ett äventyr.
Det är en gullig film men jag gillar nog inte Pinocchio tillräckligt mycket. Det är liksom inte mer än gulligt.
Etiketter:
Disney,
en film om dagen,
film,
filmtankar
Skyltningskonst - onsdagstema #182
tisdag 8 oktober 2013
Patrik 1,5
Sven och Göran (herregud, så hette min morfar) älskar varandra. De vill skaffa barn och de ska få en pojke som heter Patrik och han är ett och ett halvt år. De ska hämta honom men det blir lite fel. Det står en sur och trulig 15-åring där. Han heter också Patrik men han får följa med hem. Detta sätter igång olika saker. Sven och Göran hanterar denna situation på väldigt olika sätt. Göran intalar sig att det är fel men försöker göra det bästa av situationen. Han gillar killen som är ganska trasig. Sven däremot behandlar killen som en ligist och beter sig som ett riktigt svin mot de flesta.
Jag gillar den här filmen. Den är charmig och visar att det inte alltid är lätt för någon. Patrik som hatar bögar måste leva med två och Göran som vill ha en bebis. Eftersom det är en feel-good film så slutar den lyckligt men Sven, var inte så otrevlig mot människor som gillar dig. Bra skådespelare och en trevlig liten film.
Etiketter:
en film om dagen,
film,
filmtankar,
svensk film
måndag 7 oktober 2013
The Stig-Helmer Story
Ja, eller nej. Eller nej. Så det här var väl inte så bra. Att Stig-Helmer aldrig berättat något för Ole kan jag kanske nästan köpa men jag vet inte jag. Det känns lite konstigt att inget av detta har berättats om tidigare. Så nej, varför inte sluta på topp. Detta är inte topp alls. Även om det kanske är lite gulligt.
Etiketter:
en film om dagen,
film,
filmtankar,
svensk film
söndag 6 oktober 2013
Mammas pojkar
Som alltid när Malmros är igång händer de mest knäppa saker. Egentligen vill man nog ge mamma och söner lite smisk för varför kan man inte som medelåldersman skärpa sig och bli vuxen och varför inte klippa av navelsträngen kära mamma. Skådespelarna är bäst och manus är sådär. Jag undrar ibland hur Malmros hjärna ser ut. Den är nog ganska speciell.
Etiketter:
en film om dagen,
film,
filmtankar,
komedi,
svensk film
lördag 5 oktober 2013
Oz - The Great and Powerful
Vad hände innan Dorothy kom till Oz och ville hem? Hur kommer det sig att Oz är den store trollkarlen? Det är vad denna film handlar om. Vi får möta Oscar, eller Oz, som är trollkarl på ett kringresande tivoli på 1920-talet kanske. Han är inte bra. En dag blir han jagad av några han lurat och flyr i en luftballong. När han flyr hamnar han i en tromb och landar i vatten. Han landar i en sjö i landet Oz. Där möter han Theodora som är en häxa och förstår att han är kungen som ska rädda dem från den elaka häxan.
Detta är början på det äventyr som ska göra Oz till kung men vägen är inte så lätt. Han möter Glinda, den goda häxan och tillsammans med henne och många av Oz invånare utmanar han den onda häxan på sitt sätt.
Det är idel kända namn i denna film. James Franco, Mila Kunis, Michelle Williams och Rachel Weisz. Det är bra men man måste nog gilla originalet för att köpa denna film. Jag tycker väl båda filmerna är sådär bra. Det är liksom underhållande men likt Alice i underlandet tycker jag nog att det är lite överskattat. Har du fantasi och köper flygande apor är denna film helt perfekt för dig.
Etiketter:
en film om dagen,
fantasy,
film,
filmtankar
fredag 4 oktober 2013
Anna Karenina
Har du läst boken blir du kanske lite konfunderad men denna film är tolkad lite speciellt. Kanske är det för att det är en ganska filmad roman. Anna (Kiera Knightley) åker till sin bror Stiva som varit otrogen mot sin fru, Dolly. Hon ska medla och lämnar man och son hemma i St. Petersburg. Hon lyckas och får veta att Dollys syster Kitty är kär och ska gifta sig i greve Vronskij. Det händer inte eftersom Anna och Vronskij hittar varandra och drabbas av den stora passionen.
Att vara otrogen är nästintill ett straff i Ryssland. Eller som en kvinna säger hon bröt inte mot lagarna men mot reglerna. Det är okej för män att vara otrogna men inte kvinnor. Det är ändå en stormande kärlekshistoria som målas upp. Som kontrast beskrivs Levin och Kitty som hittar varandra på ett helt annat sätt. Jag älskar den här boken av Tolstoj och jag tycker att filmen är helt okej. Den kommer aldrig att filmatiseras rättvist. Det enda som stör mig är tolkningen av min Kostia, Levin vill säga, för mig blir det fel. Annars är filmen modig i sin tolkning och jag tror just tolkningen stör en del som sett filmen.
Etiketter:
drama,
en film om dagen,
film,
filmtankar
Kanelbullar i mängder
Den fjärde oktober är det kanelbullens dag. Dessvärre hinner jag inte baka idag men ni som hittar en ät, ät.
Det är samtidigt djurens dag och det är en viktig dag för många små och stora djur far illa. Det är viktigt med djur för allas skull.
Det är samtidigt djurens dag och det är en viktig dag för många små och stora djur far illa. Det är viktigt med djur för allas skull.
torsdag 3 oktober 2013
Attila the hun
Attila är en liten pojke när hans far mördas och han blir adopterad av sin farbror. Farbrodern har tagit hand om alla sina brorsöner. Det innebär att Attila inte är äldst men han är kanske den mest karismatiske ledaren bland hunnerna. Från unga år hör han talas om kungarnas krigssvärd som ska leda hunner i storhet. Under sina unga år möter han en av Roms generaler som bjuder med honom till Rom där han ser hur de lever och lär sig deras krigskonst. När farbrodern dör beger han sig hemåt för att kämpa om tronen. Den vinner han och leder hunnerna i krig mot romarna. Det är Östrom som framförallt får utstå anfall.
Detta är en mycket romantiserad bild av Attila. Det var antagligen lite grymmare. Här blir han något av en djup tänkare och krigsherre. Inte sagt att han var slug för det var han men kanske inte alltid så underbar. Det är med andra ord en ganska okej film men inte så mycket mer.
Etiketter:
action,
en film om dagen,
film,
filmtankar
Befriad
Anne Persdotter får inte bedriva handel i Stockholm längre. Detta trots att vitaliebröderna inte längre styr Stockholm men Hansan vill gärna ha kontroll över all handel och att låta kvinnor driva handelshus är otänkbart. Därför tar hon sig till Bergslagen för att kunna försörja sin familj. Där möter hon igen Magnus Spännare, sonens far, och hans fru. I Falan möter hon också Leonardo som handlar med Konstantinopel och tänker sig sälja den röda kopparen dit.
Anne bestämmer sig att göra det när hon får veta att drottning Margareta har slutit avtal med Leonardo om kopparen. Resan blir dramatisk och de hamnar i händerna på vitaliebrödernas bäste pirat, Klaus Stötebeker. Det krävs en hel del kvinnlig list för att ta sig därifrån. Anne vill egentligen bara ta hand om sin familj och kanske hitta en man som får leva med henne.
Ja, nu var trilogin slut. Jag kan tycka att den har sina upp- och nedgångar. Den är ibland bra och ibland blir man trött. Det är kul med en stark kvinna. Leonardo säger att Anne inte är som andra kvinnor och det har han rätt i. Kanske är det en modern feminism som lyser igenom eller kanske är det så att friheten i Sverige var större än man tror. Det som stör mig är att männen verkar falla som furor även i denna bok. Det verkar som om alla kvinnor, förutom Anne, är oattraktiva. Fast man har ju rätt att göra sin hjältinna som man vill.
Etiketter:
boktankar,
Böcker,
historiska romaner,
kaosutmaning
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)