fredag 29 juli 2011

Mitt liv med tv-serier

Om man kan göra en lista med vilka filmer som påverkat ens liv eller böcker då borde det fungera med tv-serier lika väl. Kriteriet; en serie för varje år jag levt. Helst ska jag ha sett den men ibland kanske det inte fungerar. 35 serier. Får se om det fungerar.

1976 föddes jag. Det var en varm dag i mitten av april. Årets serie i Sverige, världen och universum måste ha varit Raskens med Sven Wollter och Viveka Seldahl.












Året 1977 var det dags för en annan man, dock lite annorlunda. Det var Hulken som såg dagens ljus på TV i USA. Tur att det fanns färg-tv.





När det blev april 1978 flyttade mina föräldrar in i det hus de bott i sedan dess. Tv-apparaten var brun och nästan ny. Årets serie måste Familjen Macahan ha varit. I alla fall i familjen A:s tv.







Aliens, småsyskon och faktiskt en snöig födelsedag samt besök från USA var 1979. Syrran föddes i juni och fick de finaste namn jag kunde. Tv fanns där och serien som jag älskade det året var Doktor Snuggles. Underbar.






1980 var ett bra år när Jalle, Julle och Hjulius hade premiär. Lillasyster som inte fattade något dreglade bredvid mig när vi såg på östgötarna som körde runt.





Jag började på Kyrkans barntimmar och såg, tillsammans med pappa, Den vita stenen. Det var en repris men jag förstod i alla fall den detta år 1981.








Året var 1982, och jag började lekis. Det var också det året som Fame hade premiär. De första säsongerna var bäst och jag tittade verkligen på den här serien. Senare dock. Här var jag sex år och hängde inte riktigt med i undertexterna än.






Jag älskade mupparna och jag älskade fragglarna. Detta år, 1983, kom Fragglarna. Värda att titta på men dagens barn tycker nog att de är lite tråkiga i jämförelse med Svamp-bob.












Svårt att hitta bara en serie ibland men eftersom min mamma och farmor tittade på denna gjorde jag det med. Törnfåglarna kom till Sverige 1984, men då var jag alldeles för liten. Trots det så var det en bra serie.





Alltså jag minns min elev Jonas som med stora ögon frågade mig om jag gillade MacGyver och jag svarade ja. Jag gillar nog fortfarande serien på ett ganska nördigt sätt. Året var 1985 när denna serie kom och mannen som är Selmas och Pattys (se The Simpsons så förstår du) fick en plats på tv-himlen.





Året var 1986 och jag minns fortfarande att de inte visade Gomorron Sverige som vanligt när Olof Palme mördades. Men 1986 var året då Lagens änglar började visas och det var den första serien som jag såg själv. Hade mamma och pappa sett den tror jag inte att jag fått titta. I alla fall inte som tioåring.



Rymden kom tillbaka. Star trek - the next generation hade premiär detta år och som lite nörd var jag inte så öppen om att jag såg den. Bara mina bästa vänner visste om det. Vi skriver 1987 och mycket av de tekniska saker som var "standard" är idag något som vi använder oss av. Spännande tycker jag.





Det är mycket amerikanska serier men det blir så ibland. 1988 var inget undantag för nu började Roseanne. Kanske inte bäst men annorlunda och lite torr. Så här nästan 25 år senare kan jag tycka att den är lite pinsam ibland, men då var den nog bra.






Muren faller och det är 1989 och Tre kärlekar blir årets serie på SVT. Det var drama, dåtid och bra skådespelare. Fortfarande en av de bästa serier som gjorts i detta land.








Nej, det går inte att komma undan. Året är 1990 och trots en liten försändning i december så är det premiär för The Simpsons. Jag har sett allt sedan dess och tycker det är lite synd att Tv3 och Tv6 inte kan visa i ordning. Sedan serien släppts på dvd finns det ingen lyckligare människa än jag. Däremot tycker jag släpp boxarna fortare. I <3 The Simpsons.


1991 är ett år som innebar en tjejig serie för mig. Det var Blossom som kom och jag gillade den skarpt. Hon var så rolig och ganska när mig själv i ålder. 










Det är nu 1992 och jag ska börja på gymnasiet. Det var också det året en av mina favoritkomedier hade premiär. Mad about you blev aldrig en hit i Sverige men jag älskade den här serien. Torrt och lite som att se Woody Allen utan han själv.






Ska man göra en lista likt denna måste The X-files (Arkiv X) få vara med. Jag tror att hela min klass älskade denna serie. Det var ganska otroligt men det gjorde vi. Som jag skrivit tidigare så borde serien slutat efter första filmen. Men så är det när man mjölkar för mycket. Dana Scully är bäst.






Året är 1994 och fotbolls-VM var det mest intressanta som fanns den sommaren när mina kompisar badade i staden fontäner. Men årets serie då? Tja, ER kom det här året och eftersom det innebar att jag fick träffa George Clooney för första gången så måste det finnas med. Det kom andra serier men just det här året var det nog ER som var störst i min tv.



Jag tog studenten 1995 och funderade på vad jag skulle göra med resten av mitt liv. Egentligen föll väl valet på litteraturvetenskap sig ganska naturligt. Detta år var i alla fall det år som jag, och världens alla andra kvinnor, blev förälskade i mr. Darcy och följdaktningen Colin Firth. Stolthet och fördom hade premiär och jag tror att den är svår att slå som filmatiserad Austen. Suck.







Min tjugoårsdag var varm och jag hade tenta den dagen. Kul? Nja, kanske inte en höjdare. Året är 1996 och serien som kom att bli Michael J. Foxs sista stora rollframträdande. Spin City är kul och som allra bäst när Fox fortfarande orkade jobba.











1997 åkte jag inte på semester. Jag pluggade och jobbade och var väl ledig i nästan en hel vecka. När jag inte tog mig igenom miljoner sidor med text. Det var året som världens bästa Buffy kom på tv. I love it. 











Charmed -förhäxad är kanske inte den bästa serie som någonsin sänts men jag såg trots allt alla avsnitt och gillade den världen ganska bra. Året var 1998 och just då det bästa som gick på TV3.







1999 kom kanske världens bästa serie. Jag har inte riktigt bestämt mig än. Serien jag pratar om är The west wing och om inte bäst så i alla fall den mest intelligenta serien som gjorts.













CSI förändrade världen för mig. Det är fortfarande den bästa i franchisen och hur många sätt kan man mörda människor på? Snacka om att ha fantasi. Smarta polisserier är det faktiskt ont om. En bra början på detta milliennium.








24 timmar på ett dygn kan göra en mycket bra serie. 24 förändrade tv och är spännande. Det finns inte en komediserie som inte drivit med 24 någon gång. Jag tror att det är beviset på en bra serie. Året var 2001 och det var modigt att skapa denna serie i det klimat som då rådde.




The Family guy och Futurama  hade inte premiär året 2002 men de är två bra serier som roar på andra sätt. Medan Simpsons är ganska neutralt till skillnad från detta.









NCIS kom 2003 och handlar om de personer som utreder brott för den amerikanska marinen. Enligt utsago så gillar den riktiga NCIS Abby så något rätt måste de ju göra. Dessutom är det alltid kul att se Mark Harmon.








2004 kom en av de bästa serier som gjorts. Veronica Mars är en smart, ung detektiv trots att hon fortfarande går på high school. Det är lite som en screwballkomedi när det gäller dialogen.











Supernatural är egentligen inte en av de bästa serier i världen om det inte vore för att jag gillar grabbarna Winchester. Alltså de är knappast tråkiga att titta på men det är deras värme för varandra som är underbar. Syskonkärlek i allt mörker. Sedan tror jag att Jared/Jensen faktiskt gillar varandra och det märks. Året var 2005 och det var ett otroligt trevligt möte.








2006  fyllde jag 30 år och det var nu som vi fick se en smart brud på TV. Ugly Betty arbetade i modebranschen och klädde sig bara något värre än jag själv. Kul med en annorlunda tjej. Sedan att kalla America Ferrara för ugly är bara fel.





Det kom kanske andra serier 2007 men det är något speciellt med Mad men. Don Draper är en ganska stor skitstövel men jag gillar mest Peggy Olsen som är duktig och smart. Kul med bra kvinnoporträtt i en ganska sexistisk serie.







Det året som jag och Alexander fyllde 32, 2008 för alla intresserade, kom True Blood. Det är både upp och ned i serien men det är underbart när det är som bäst trots allt.












White collar är en smart serie. Den kom 2009 och ska man se en serie i Ocean 11-stil så är det denna serie. Jag gillar den och framförallt Mozzie. Hur kul är inte han?







Glee är serien för alla losers därute. Jag kände lite igen mig i allt detta. Vi skriver 2010 och musikalen är tillbaka i teve. Hur knepigt är inte det?








2011 har pågått i mer än ett halvt år och i september har Ringer. Hoppas den är bra. Sarah Michelle Geller var det länge sedan jag såg. Det var 34 serier det. Alla serier jag älskar att titta på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar