Ingredienser
Pajskal:75 g sötmandel, mald
100 g smör
1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 äggula
Fyllning:
500 g urkärnade körsbär
Saft från en citron
1/2 dl socker
2 msk maizena
Strössel:
25 g sötmandel, mald
50 g smör
1/2 dl socker
Rivet skal av 1/2 citron
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl vetemjöl
50 g flagad sötmandel
Pajskal: Finmal mandeln på mandelkvarn. Blanda den med smör och socker i en matberedare eller för hand. Blanda ned mjöl och äggula till en fast deg och tryck snabbt ut den i botten och på kanterna i en pajform med löstagbar botten, ca 28 cm i diameter. Ställ formen i kylen.
Fyllning: Blanda citron, körsbär, socker och maizena i en kastrull och låt sjuda ca 1 minut. Låt det svalna. Det viktiga är att maizena blandas ut.
Sätt ugnen på 200°.
Strössel: Mal mandeln och blanda med smör, socker, citronskal, vaniljsocker och vetemjöl till en smulig massa. Rör ned flagad mandel.
Fördela körsbärsfyllningen i den kylda pajbottnen och täck med strössel. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar