tisdag 7 september 2010

Bokfrågornas ABC del 12

Idag är det dags för bokstaven L.

Jag älskar listor och har listat lästa böcker sedan 1999. Hur kommer du ihåg vilka böcker du läst? Skriver du listor?

Jag borde nog skriva listor men det gör jag inte. Jag försöker komma ihåg böcker jag läst men jag tror att jag har glömt lika många som jag har läst.

Lyrik ligger mig också varmt om hjärtat. En genre som hemska svensklärare har förstört för allt för många. Vad är din relation till lyriken? Har du någon favoritpoet eller favoritdikt?

Jag gillar Erik Lindegren kanske är det för att jag läste honom som ung och fann en upprorisk själ som påminde om min egen. Annars tycker jag mycket om Katarina Frostenson och Milan Kundera. Jag har också en förkärlek till Gustav Fröding som är min farfars favorit. Jag tror han kan varenda rad mannen skrivit. Lyrik är något som jag försöker få mina elever att i alla fall tycka är okej. Det är svårt men jag tar några publikfriare, och några jag själv tycker om. Jag vill gärna visa att lyrik kan vara något som binder samman generationer. Därför brukar jag ta med min farfars favorit och därför får ni också läsa den.


En kärleksvisa
Jag köpte min kärlek för pengar,

för mig var ej annan att få,

sjung vackert, I skorrande strängar,

sjung vackert om kärlek ändå.


Den drömmen, som aldrig besannats,

som dröm var den vacker att få,

för den, som ur Eden förbannats,

är Eden ett Eden ändå.


Ledamöterna i Svenska Akademien är aderton till antalet. Vem är din favorit bland nuvarande och gamla ledamöter? Har du någon du inte förstår dig på?

Jag gillar Katarina Frostenson. Hennes dikter gör mig nyfiken på mer. Sedan gillar jag att man har valt in Lotta Lotass. Det är bra med olika typer av författare anser jag. Speciellt eftersom deras val ändå spelar lite roll en gång om året. Jag gillar ju också Peter Englund, så jag har tydligen en del favoriter just nu. Jag ska ärligt säga att Verner von Heidenstams plats alltid förvånat mig. Göran Hägg skrev någon gång att han är en av Sverige mest överskattade författare. I alla fall kanske i den litterära kanon. Jag har i alla fall problem med att han satt i den svenska Akademin av många orsaker. Varför han och ingen annan? Varför inte Moa Martinson?

Avslutningsvis, det är otroligt många kvinnor i akademin just nu. Det sitter sex kvinnor just nu. Det är bra. Det har trots allt varit nästan bara män.

Sjung långsamhetens lov eller inte. Jag vill i alla fall att du ska berätta om en riktigt långsam bok som du läst.

Jag läste för några år sedan Snöljus av Lars Andersson. Det är en långsam bok som handlar om män och deras känslor. Jag kommer inte ihåg den så bra men den är fint skildrat på ett just långsamt sätt.

2 kommentarer:

  1. Milan Kundera har jag inte läst någonting av, maken älskar honom men jag är rätt kass på att ta emot boktips av honom märker jag. Snöljus har jag inte hört talas om, måste kolla upp!

    SvaraRadera