fredag 24 januari 2020

Helgfrågan v. 4


Det är fredag kväll och jag har haft en vecka som jag vill lägga till handlingarna och inte minnas annat än nödvändigt. I alla fall är det dags för helgfrågan och tja, så här ser den ut:

Många böcker blir idag filmatiserade, vilka böcker skulle du önska blev film/tv-serie?
Bonusfråga: Några böcker blir film 2020, är det någon du tänkt se?

Det är svårt med filmatiseringar ibland. Som läsare och tittare måste man liksom acceptera att saker ändras. Ofta till det mycket annorlunda. Fast jag skulle gärna se Hjorth/Rosenfeldts serie om Sebastian Bergman bli serie. Det finns två filmer med Rolf Lassgård men jag vill se någon annan och framförallt använda mer detaljer från böckerna. Rosenfeldt har ju skrivit Bron så det borde ju inte vara en helt omöjlig önskan.

Jane Austens Emma kommer i år och den tänker jag nog se. Sedan kommer Skriet från vildmarken och eftersom min syster älskar den boken, och vi har sett alla filmatiseringar som någonsin gjorts, lär jag få se den här filmen också.

16 kommentarer:

 1. jag hittade dvd av Jane Austens Emma på loppis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, ja det finns många varianter av Emma därute. Jag tror jag sett de flesta. Till och med den från 40-talet?

   Radera
 2. Jag såg trailern till Skriet från vildmarken i förrgår, men tror inte riktigt det är min typ av film. Boken däremot skulle jag kunna läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst boken och sett varje filmatisering som någonsin gjorts. Har man som jag en syster som älskar Jack London då kan man sin vildmark.

   Radera
 3. Ja det är klurigt det där med filmatiseringar av böcker och även tv-serier. Inte alltid som det blir så bra. Brukar ofta välja boken eller att ”bara” se filmen/tv-serien. Så Skriet från vildmarken kommer som film, får kolla upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, filmatiseringar är inte alltid bra. Ibland är de dock bättre än boken.

   Radera
 4. Boken är alltid bättre.. eller så brukar jag tycka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer i de flesta fall. Någon gång är det tvärtom men jag minns inget bra exempel just nu.

   Radera
 5. Både Emma och Skriet från vildmarken har jag tänkt se.

  SvaraRadera
 6. Skriet från vildmarken har jag bara läst, för väldigt länge sedan. Kände inte till att den filmatiserats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, till och med som japansk anime tror jag.

   Radera
 7. Håller med dig om att det kan vara svårt med filmatiseringar. Jag brukar tänka att det är något helt annat än berättelsen i boken. Att det bygger på samma grund, men eftersom det berättas på så olika sätt (text vs film) blir det ändå två vitt skilda resultat. Kul att Emma kommer, det hade jag missat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker också mycket på att det blir ett annat medium när det blir film. Det som förklaras i karaktärers tankar måste ju fram. Det är svårt. Fast ibland är det nog att min tolkning av en karaktär är så vitt skild från hur de beskrivs på film.

   Radera
 8. Hjorth/Rosenfeldts serie skulle jag också kunna tänka mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog för att Rosenfeldt kan skriva för film och TV och göra det bra.

   Radera