söndag 25 augusti 2019

Min bokresa #54 - Klassiker - bu eller bä?

Camilla på Mitt bokintresse har en bokfrågeserie som jag har följt ett tag. Det är lite si och så med ordningen från min sida. Hon har bättre ordning på sina svar.


Denna vecka handlar det om klassiker. Jag har läst en del när jag läste litteraturvetenskap. Några av de mesta klassikerna är Illiaden och halva Odyssén. Nästan varenda pjäs från antik tid stannade hos mig. Däremot tyckte jag mycket om Njals saga som jag läst och tyckt mycket om. John Donne och Giovanni Boccaccio är också några jag läst och uppskattat. Boccaccio läser jag ibland fortfarande.

Shakespeare har jag läst rätt mycket av. Visst han är en pjäsförfattare men han tilltalar mig och ibland är att det nödvändigt att läsa pjäsen för att hänga med i handlingarna. Många av mina favoritklassiker är faktiskt pjäser. Jag gillar Molière minst lika mycket.

Svenska klassiker är väl först Almqvist som jag läst en del av och faktiskt skrivit en hel uppsats om. Så även Selma Lagerlöf som är som en hustomte i min familj. Strindberg har jag också läst en del av. Jag har fastnat för hans noveller och pjäser. Fröken Julie är fantastisk i alla former. Det är vissa av hans Giftasnoveller med. Hjalmar Söderberg är en novellman för mig och jag har läst en del.

De ryska herrarna har en speciell plats i mitt hjärta. Tolstoj och Tjechov med Dostojevskij och Gogol vid sidan av. Någonstans finns det ett ryskt sinne som är spännande att dyka ned i. Charles Dickens har jag läst men helst inte alla böcker. De klassiker som är typiska för 1800-talet har jag nog läst. Då menar jag Austen och systrarna Brontë. Balzac är inte en favorit och inte riktigt Zola heller men jag har läst några av deras mest kända men de är rätt omständliga.

Louisa May Alcott och Lucy Montgomery har jag ju läst. De flesta tjejklassiker, får man säga så, har jag läst. Det är nog ett måste. Dessvärre är det inget man läser på litteraturvetenskapen. Där är det manliga klassiker i de flesta fall. Jag läser klassiker men eftersom många är lästa så återgår jag inte alltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar