söndag 18 mars 2018

Harry Potter and the Philosopher's stone av J.K RowlingJag undrar alltid hur många som kan berättelsen om Harry Potter utifrån filmerna enbart. De är så annorlunda i bokform. Jag bestämde mig för att läsa om dem i år och hamnade i ljudbokslandet. Hur kan jag inte göra det? Stephen Fry läser som en gud och engelskan, ja herregud, är en fröjd för örat.

Harry är den ende som överlever en brutal attack mot hans familj och göms undan hos sin moster och morbror. Detta trots att han är en hjälte i trollkarlsvärlden för att ha överlevt och tydligen dödat den som inte får nämnas vid namn. Men det är yttersta vikt att Harry inte lever som trollkarl. Det går 10 år och så lagom till hans födelsedag får han ett brev, med en uggla. Eller ett brev är att underdriva. Harrys moster och framförallt morbror blir utom sig och försöker stoppa allt. Det är genom detta mejl som Harry äntligen får veta mer som sin bakgrund och som vi som mugglare äntligen får möta trollkarlsvärlden som är hemlig för oss.

Jag älskade boken så mycket första gången jag läste den att det går inte att beskriva. Det var min PPU, lärarutbildning, och en av klasserna skulle läsa den. Inte min klass men en annan som jag fick hänga lite med. Grabbarna jag gjorde PPU med tyckte den var barnslig och pratade mycket om Populärmusik från Vittula. Båda böckerna är bra men fantasynörden i mig kunde inte låta bli.

Flera år senare, hela berättelsen berättad och filmerna sedda är boken fortfarande kanon. Visserligen är jag äldre, Harry är 11 men jag drömmer också om ett brev till Hogwarts. Fast nu tänkte jag nog arbeta som lärare och i trolldomshistoria då. Känns som min grej. Som sagt, har du inte, läs!

2 kommentarer:

 1. Håller också på med omläsing av HP, men har valt den engelska illustrerade att läsa, bilderna är så fina. Ska läsa senast utgivna the prisoner of Azkabhan härnäst.
  Som sagt de håller ännu, även om man inte är 11-13 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer. Den illustrerade utgåvan måste vara underbar på engelska. Jag har den första på svenska. Den är väldigt fin.

   Radera