måndag 17 april 2017

Specials av Scott WesterfeldTally har gått från att vara en prettie till att bli en special. Det är en elitgrupp med superförmågor. Deras operationer är inte lika några andras och dessutom får de behålla sin intelligens. Efter att återigen varit i kontakt med The Smoke blir Tally rekryterad till Shays elitgrupp. Denna grupp kallar sig the Cutters eftersom de skär sig för att känna. De är grymma och hårda och njuter nog lite av att skrämma och hålla koll på de stackars pretties som bor i staden. Dessutom får de ju jaga de smokies som kommer för att rekrytera både uglies och pretties. Det är nu bevisat att kuren för att återställa hjärnan efter operationerna fungerar så du kan vara vacker men samtidigt smart. Inte i staden men i The Smoke fungerar det.

Återigen träffas Tally och David. Han möter pretties och uglies om vartannat men trots hennes överlägsna förmågor lyckas hon inte fånga honom. Det är för att The Smoke har fått hjälp någonstans ifrån. Deras utrusning är mycket avancerad och påminner som the Specials. Både Tally och Shay tänker att de ska få tag på David och ge igen. Tallys pojkvän Zane tänker rymma och det ska de använda sig av.

Det är som vanligt inte alltid lätt att inse att gräset inte är grönare på andra sidan. Det är nästan alltid slutsatsen i dystopier och så även här. Som den tredje boken är det ett sorts avslut men det finns en fjärde bok som jag läser just nu. Det utspelar sig efter bok tre och konsekvenser av det. Som alltid finns det en liten samtidskritik i dystopier. Här är det dels skönhet, överkonsumtion, samhällen där du får tycka som du vill, ja vårt samhälles problem och vad vi inte gör åt det.

Jag gillar Scott Westerfelds serie om Tally och ett samhälle besatt av skönhet på många sätt. Det är lite synd att den inte riktigt har fått någon stor spridning men nu när den är över tio år lär det ju inte hända. Jag lyssnade på den som ljudbok på engelska och det var en bra uppläsning. Det är alltid svårt att förstå slang i en framtid som inte skett på ett språk som inte är ens förstaspråk. Nu gick det bra men jag känner ord som används ibland betyder något annat än jag kanske tänker. Fast så är det väl. Väldigt intressant och bra läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar