tisdag 11 april 2017

Kulturkollos tisdagsutmaning: En utmaning i tiden

Det är tisdag och veckans tema på Kulturkollo är tiden. Så denna veckas fråga är som följer:

Vilken är din bästa bok, film, tavla eller tv-serie som på något sätt behandlar temat tid? Det kan vara en film om tidsresor eller kanske en bok om åldrande. Är det något historiskt, en framtidsskildring eller vad är det som får dig att tänka över tiden och dess gång?

Tavlan är ju lätt. Salvador Dalí målar sina tavlor på sitt sätt men Minnets envishet känner nog de flesta till. Det är den med de smältande klockorna. Den säger ju något om tiden och hur du väljer att tolka den är valfri. Kanske att tiden bara försvinner hur du än gör.

Att resa tiden är ganska vanligt i filmens värld. Några som kanske inte är bäst men som jag minns från mina ungdomsår är Bill och Teds galna äventyr. De är ganska misslyckade i skolan men de skickar tillbaka en tidsmaskin till sig själva. En knäpp resa där än den ena och än den andra historiska personen hänger på dem.

Jag slänger in serien Outlander där huvudpersonen Clarie skickas från 1945 till mitten av 1700-talet. Hon landar i Skottland under de sista åren av starkt klanskap och uppror mot engelsmännen. Det är också här hon träffar en vacker skotte som vinner hennes hjärta. Krig blandas med kärlek. Hennes kunskaper från nuet är till hennes fördel.

När jag läser tycker jag om historiska böcker. Just nu läser jag mig igenom historisk medias serie Släkten. Den följer kvinnor genom svensk historia och det är alltid intressant att läsa om kvinnor som inte märks varje dag. Hittills har jag läst 5 av 8 böcker. Vi får se om det kommer någon mer.
4 kommentarer:

 1. Många bra tips! Jag läser ju själv mycket historiska romaner, men Släkten har jag inte kommit till än, trots tillförlitliga tipsare som säger att de är bra. Kanske i sommar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är lite som en berg- och dalbana men boken om Helena som idag räknas som helgon är intressant.

   Radera
 2. Släkten har jag tänkt läsa någon gång, jag har de första delarna redo i hyllan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör så. Det är spännande att kvinnliga författare får ta sig an kvinnliga historiska personer som både har och inte har funnits.

   Radera