torsdag 27 april 2017

Olikhetsutmaningen: Nord och syd

Idag är det torsdag och som alltid kommer det en fråga från Enligt O. Det kan du läsa mer om här. 

Dagens motsatspar i olikhetsutmaningen blir nord och syd. Detta för att jag åkt söderut.

Den första boken som får symbolisera nord är Martina Haags Det är något som inte stämmer. Boken som skrevs efter skilsmässan med Erik Haag fast inte handlar om den.

Den handlar om en författare som skiljer sig från sin man. Hon åker till en stuga i fjällen för att vara stugvakt längs Kungsleden. Där ska hon ta igen sig och skriva sin bok. Ensamheten är närande. En väldigt stark skildring och resa till ett något nytt.

Syd får också symboliseras av Elena Ferrentes Min fantastiska väninna. Nu är vi långt nere i Italien i staden Neapel. Två unga flickor, Elena och Lila, leker, växer och tävlar med varandra. Det är en fin berättelse om att växa upp. I bakgrunden finns maffian där Lilas blivande man är medlem. Varm stad som påverkar människornas mående.


2 kommentarer:

  1. Jag hade väldigt svårt för Erik Haag efter att jag läst Det är något som inte stämmer. Svårt att se det som en roman. Jag tyckte att Min fantastiska väninna var helt okej, men har förstått att serien växer väldigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade också rätt svårt för honom efter det. Om bara en del är sant så ja. Jag tyckte om känslan av att växa upp lite annorlunda i Ferrerntes bok.

      Radera