fredag 22 april 2016

Veckans ord på A

Enligt O kör vidare med alfabet även om det denna gång har en annan inriktning.

Varje vecka presenterar hon fem ord som en ska associera med böcker. Vilka böcker och författare förknippar jag då med veckans ord?

Det här är veckans ord:

alltid

alkohol

alldaglig

analfabet

associera

Alltid du är en roman av författaren Pernilla Alm. Hon har en blogg och precis som jag är lärare. Den ligger någonstans i min läslista så en dag kommer jag dit. Jag tycker det är modigt av henne att ge sig efter sin dröm att bli författare.

Jag har tittat på Krig och Fred som gått på SVT och blivit sugen på att läsa en mustig rysk roman med långa namn och mycket prat. Det dricks alltid en hel del alkohol i ryska romaner. Inte för att det är ett måste men den ryska romanen känns rätt.

Alldaglig tror jag att de flesta känner sig ibland. Lite så där grå. Arthur Miller har skrivit En alldaglig flicka som kom 1997 tror jag. Den är ofta kallad lång novell men den handlar om en flicka i New York som upplever lite olika saker. Jag tänker på hans mest kända fru, Marilyn Monroe när jag läser. Kanske inte alldaglig för oss men vad vet vi om hennes själsliv? Flickan i boken är rätt så grå.

Det finns en bok av Ivar Lo-Johansson som heter Analfabeten. Den handlar om hans far som inte kan läsa. Jag minns en fin scen där de är på hästauktion och blev lite rörd. Jag hoppas våra arbetarförfattare ges ut i nyutgåva. Det förtjänar de.

Idag är det den 22 april och det är 344 år sedan Georg Stiernhielm avled. Jag har läst av honom men det är ingen läsning jag gillar. Jag associerar hans böcker med 1600-tals svenskan som är allt annat än lättläst.

9 kommentarer:

 1. (Stiernhielm har jag inte sån koll på, men har nyss blivit bekant med Gustaf Philip Creutz (1731-1785)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är något med de riktigt äldre herrarna. Lite speciella men ibland läsvärda.

   Radera
  2. (men födelsedagar kan jag inte :)

   Radera
  3. Det är för att Stiernhielm och Shakespeare dog dagarna efter varandra och det är när mina bästa kompisar fyller år. Minnet hakar upp sig på olika saker :) tur är det.

   Radera
 2. Stiernhielms dikt om Hercules som arla steg upp ingick i kurslitterturen liksom för övrigt Creutz. Analfabeten borde finnas tillgänglig i pocket kan jag tycka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, som sagt nyutgåva i pocket eller vad det må vara. Det förtjänar många böcker.

   Radera
  2. (hittar kanske på bra loppis eller Bokbörsen)

   Radera
 3. Hercules skulle ju välja rätt väg här i livet, dygd - inte spel, sprit, sång och kvinnor... Stjernhielm använde ju gamla ord som inte ens samtida förstod, han var sån där som inte gillade fina utländska ord, fosterländskt skulle det vara, språkpuritism.

  SvaraRadera