fredag 15 april 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven Ö

Idag är det slut på denna alfabetsutmaning. Jag måste säga att jag tror Ö är en något lättare bokstav än de senaste.


Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn som börjar på Ö?

Den jag har läst något av är ju Helena Östlund som skrivit Flykten från Nova och fortsättningsböckerna om Stella. Det är en annorlunda tonårsbok men bra.

Finns det någon annan kulturpersonlighet på Ö som du gillar?

Japp, den eminenta professorn i historia Eva Österberg. Hon skrev rätt mycket om svensk historia och så småningom om kvinnor och om våldshistoria. Jag hade den stora äran att lyssna på henne vid en gästföreläsning när jag studerade till lärare. Det var om kvinnors plats under Vasatiden tror jag.

Vilket kulturellt verk av och/eller om en kvinna, med Ö i titeln vill du lyfta fram?

Jane Austens fina Övertalning får bli den bok som jag rekommenderar idag. Den hamnar lite skuggan ibland men den har ett lite annorlunda ingångsläge kring kärlek.

Finns det någon författare eller någon annan kulturpersonlighet på Ö som du ännu inte upptäckt, men är nyfiken på?

Lillemor Östlin eller Hinsehäxan som hon också kallas har ju faktiskt skrivit tre böcker. De handlar konstigt nog om fängelse. Dock kan ju det vara lite intressant.

7 kommentarer:

 1. Hinsehäxan känner jag ju till, men jag tror inte jag vill läsa någon av hennes böcker. Däremot låter ju Helena Östlund väldigt intressant :)

  SvaraRadera
 2. Eva Österberg är ett bra namn. och Övertalning är ju självskriven. undrar om inte Hinsehäxan har förkommit i något TV-program

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå! Det har gjorts TV-serie om henne (men jag har inte sett den).

   Radera
 3. Just det, Lillemor Östlin kom jag på när jag redan hade "skickat in" mina svar. Jag lyssnade ju faktiskt på en av hennes böcker nu i veckan, Dagbok från kvinnofängelset. Hon är fascinerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kände att hon hade en plats. Hon är ju den mest dömda kvinnan i svensk fängelsehistoria. Bara en sådan sak är ju fascinerande.

   Radera
 4. Kanske det vore intressant att veta något om fängelseliv.

  SvaraRadera