måndag 29 februari 2016

När klockan slår fem av Denise Rudberg



Mariannes Jidhoffs närmaste chef begravs och hon, Augustin Madrid och Torsten Ehn är närvarande. De sörjer på det sätt Olle hade velat. I och med detta kommer konflikten som Irene Sundberg, polischefen, att trappas upp. Gruppens nya ledare Alexandra Baranski är någon som Marianne och de andra har så där halvsvårt för. Denna gång är fallet ett gäng våldtäkter som skett både nu och på nittiotalet. Orsaken till att gruppen kallas in är att en av flickorna mördas under anfallet. Flickans pappa är polis och därför blir det gruppens uppgift.

Det är mycket fokus på de tre huvudkaraktärernas kärleksliv i denna bok. Nästan alla tre avslutar eller påbörjar en ny relation. Det kändes som om det var en sorts uppgörelse med tidigare och en nystart. Det har gått en tid mellan förra boken och denna. Jag tycker att det är lite charmigt och trevligt som alltid. Kanske är det lite för lite arbete ihop och rätt mycket att gruppen kör vissa spår solo som är nytt. Jag vet inte om det är det helt optimala.

söndag 28 februari 2016

Det skvallrande hjärtat av Edgar Allan Poe



En man befinner sig i tjänst hos en äldre herre. Denne man har svårt att se då ett av hans ögon är ganska så dåliga och kallas av tjänaren för gamöga. Detta öga är orsaken till tjänarens hat mot sin arbetsgivare. Varje natt i en veckas tid står han och tittar på gubben när denne sover. Tjänaren använder sig av en lykta som lyser upp ögat. En natt blir det lite dumt och i sitt blinda raseri mördar och styckar tjänaren gubben.

Detta är en bra novell som har visar på den sjuka logik som finns i huvuden på människor som tänker sig begå brott. Bara det att han omnämner sig själv som otroligt klipsk och helt frisk är väl ett tecken på att så inte är fallet. Det är en fin liten novell som de flesta elever jag läser den med älskar.

lördag 27 februari 2016

Den svarta katten av Edgar Allan Poe



I en hus någonstans i en amerikansk stad i början av 1800-talet lever en man med sin fru och sina husdjur. De har det ganska bra ställt eftersom de inte bara har katt, hund, vanliga gnagare och en apa samt tjänstefolk. Mannen älskar framförallt sin katt som kallas Pluto. Med tiden dricker mannen allt mer och blir elak och hård. Katten retar livet ur honom och han misshandlar katten genom att ta ett öga. Förhållandet till katten blir värre och i ett fylledille hänger han katten. Några dagar senare brinner huset och alla ägodelar ned. Kvar finns bara en vitmålad vägg med en siluett av en katt.

Mannen blir halvbesatt av katten och en dag möter han en annan katt med samma öga borta men en vit fläck. Han tar hem katten men snart börjar även denna katt att irritera honom.

Det är en intressant beskrivning av ett sjukt sinne. Denne man mår inte bra och Poe beskriver detta vansinne på ett ypperligt sätt. Det finns en poäng med att han omnämns som de första detektivförfattarna även om jag tycker att han mer förebådar Criminal Minds och intresset för den sjuka hjärnan. En bra klassiker som överlevt och klarar sig väl i dagens litteraturvärld.

fredag 26 februari 2016

300: Rise of an empire



Den athenske generalen Themistokles förbereder sig för krig. Mot Athen är den persiska flottan på väg. Deras amiral är den duktiga Artemisia. Samtidigt så förbereder sig Sparta för att anfalla via land. Den persiske gudakonungen Xerxes leder sin landarmé. General Themistokles vill återförena Grekland för att stå stark mot yttre fiender.

 Detta är uppföljaren till 300. Den utspelar sig samtidigt som den första filmen eftersom perserna anföll hela Grekland. Jag tyckte att den första filmen var bra och en god adaption men detta känns lite sådär. Det är liksom som om vi sett det förut och det är väl ganska okej men inte mer.

torsdag 25 februari 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven V

Vi har kommit till V.  Snart väntar ännu klurigare bokstäver. Läs mer hos  enligt O.


Vilken är din favoritförfattare med för- eller efternamn på V?

Jag har tänkt lite och till slut kom jag fram till Veronica Roth. Hon är nog mest känd för Divergentserien och jag hoppas att hon skriver något mer. Jag tycker att, även om serien inte riktigt höll tre böcker ut, hon lyckas med att göra spännande ungdomsböcker som alla kan gilla. Jag tog ju Vibeke på O, dumma mig.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på V vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Sofia Vassilieva är en amerikansk ung skådespelerska som varit med i TV-serien Medium som äldsta dottern Ariel. Hon är också med i filmatiseringen av Jodi Picoults Allt för min syster. Hon är en ganska anonym skådespelerska och jag måste säga att jag är lite imponerad av henne. Hon gick ut college 2014 med mycket bra betyg vid Columbia. Min brylling gick där och läste in sin doktorsexamen i miljövetenskap och det kräver sina elever.

Vilken fiktiv kvinna med för- eller efternamn på V tycker du om?

Jag gillar Vanja som är en av poliserna i Hjort/Rosenfeldts serie om Sebastian Bergman. Det finns en önskan från min sida att de utvecklar henne lite mer. Starka kvinnliga karaktärer måste visas upp mer.


Vilken verk på V av och/eller med en kvinna tycker du är riktigt bra?

Buffy the Vampire Slayer är en riktigt bra TV-serie om en stark tjej. Den har sina stunder men i slutänden väljer hon sig själv. Det är faktiskt bra och en serie som håller i de flesta fall.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på V har du ännu inte utforskat?

Jag har läst böcker av Virginia Woolf men vill läsa mer. Det kanske är dags för omläsning.

onsdag 24 februari 2016

Spökhanden av Selma Lagerlöf



Detta är berättelsen om Ellen bor tillsammans med två äldre tanter. Detta för att hon är psykiskt labil och när novellen börjar har hon fått ett anfall och ligger till sängs och ser syner. Hon säger sig se en spökhand. Den som dyker upp i det gamla huset när någon far med osanning eller spelar falskt. Hon är nyförlovad med en ung doktor. Fästmannen är besvärad men går hem till henne för att behandla Ellen. Han är sedan många år hennes tanters läkare.

Då han frågar ut henne berättar Ellen att vad som tynger henne. Hon säger sig inte älska honom utan vill gifta sig med honom för att komma bort från det hem hon känner fungerar som ett fängelse. Han, som inte heller älskar henne utan behöver en fru, blir ledsen och när han får veta sanningen blir hon mer åtråvärd. De förenas i en ny relation byggd på verkliga känslor och på gemensamma behov.

Som alltid välskrivet av den goda Selma. Hon har en förkärlek att blanda det normala med det övernaturliga på ett sätt som gör det trovärdigt. Sedan är denna novellen en ganska fin uppvisning i hur det var att leva i en tid du som kvinna inte var myndig och kunde göra som du ville. Du var beroende av äldre släktingar eller en bra äkta man för att kunna leva ett gott liv.

tisdag 23 februari 2016

Veckans Kulturkollo utmaning: Konflikter och kompromisser

Vilken svår fråga denna vecka. Att skriva om konflikter och kompromisser är ju inget som jag tänker på dagligen.


Det är egentligen inte svårt att hitta filmer, böcker eller liknande som handlar om konflikter för mig. Som den historielärare jag är handlar mycket av den återberättande historien om just konflikter. Några av de roligaste lektioner jag vet är när mina elever, läs manliga elever, förklarar för mig om krigsfilmer. Det är ju i dessa som konflikterna är tydligast och kanske mest påtalande. Män som rustas och springer ut i krig för att kämpa för kung och fosterland. Där kan jag inte låta bli att nämna Band of Brothers som handlar minst lika mycket om kriget som om det förtroende som byggs mellan soldater i krig. Det är en konflikt ingen av dem önskat men likväl deltar i.

Annars får det bli Fröken Frimans krig. Det är konflikt och ibland kompromiss som gäller. Eller i alla fall är det konflikt från de flesta mäns sida med kvinnorna hittills tagit det lite lugnt. Jag tänker att utan dessa tappra kvinnor som stred för oss på 1800-talet hade vi inte kommit så här långt. Att Fröken Friman är baserad på Anna Whitlock som var en del av kvinnorörelsen kanske inte alla vet. Sissela Kyles mor, Gunhild Kyle, var Sveriges första professor i kvinnohistoria. Gunhild Kyle avled den 14 februari i år. Dessvärre märktes det knappt medan de flesta nog vet att Umberto Eco dog några dagar senare. Trots all tid som gått behövs nog lite konflikt för att kunna komma till kompromisser. Annars faller nog alla tillbaka i gamla mönster.

måndag 22 februari 2016

Två samma men ändå olika

Alla scouters dag infaller denna dag. Här får en känna sig lite speciell som del i den klubb som är scouter. Jag tycker att det är bra och nyttigt att vara scout. Oftast används det nedvärderande och det är ju synd.

Internationella brottsofferdagen har väl egentligen inget med scouter att göra men samtidigt är det något viktigt att prata om. Allt fler människor utsätts för brott i detta land och världen runt. Om fler var scouter kanske det skulle se annorlunda ut.

söndag 21 februari 2016

Tusen strålande solar av Khaled Hosseini



Mariam är en kvinna född i synd då hennes mamma var hennes fars älskarinna och för alltid satt på undantag. Vid 15 års ålder gifts hon bort med Rashid. Då är hennes mamma död och faderns två fruar vill inte veta av henne. Det äktenskap som Mariam trodde sig ha ändras snabbt den dagen barnet hon bar på dör i ett sent missfall. Början på åratal av misshandel och våld börjar.

På samma gata bor Laila. Hon föds i samband med Sovjets invasion av Afghanistan och hon är vacker som en dag. Hennes pappa och hennes mamma är fria i sin uppfostran men när Laila är nio år lever hon i ett hem som är i sorg. De två äldre bröderna slåss mot Sovjet och modern saknar dem. När de senare visar sig ha avlidit på riktigt så knäcker det nästan modern. Fadern älskar både fru och dotter men när han äntligen får frun att gå med på en flytt dör de i ett bombanfall. Det skadar Laila som kommer i Mariams vård.

Rashid är intresserad av den unga vackra flickan och lurar henne att hennes stora kärlek, Tariq är död. Gravid och desperat gifter sig 14-åriga Laila med Rashid och snart är Mariams och Lalias liv inte så olika varandra. Barnet är en flicka som liknar sin far Tariq mest av alla.

Jag läste nyss Hosseinis debutbok men detta är något helt annat. Eller egentligen inte för personerna utvecklas knappast här heller men, och ett stort men, det är en samtidsskildring. Han beskriver ett land som hamnar i talibanernas styre och som inskränker kvinnors liv till något så begränsat att det är hemskt. Kanske är det just det faktum att kvinnornas liv får stå i fokus och visa på hemskheter. Något är det i alla fall och jag tycker boken var ett uppköp från den förra.

lördag 20 februari 2016

Ljuslyktor med annat mönster



                                     

Jag pysslade lite förra helgen och gav bort dessa lyktor i present till nära och kära i Alla hjärtans dag-present. Jag är rätt nöjd med dem. Totalt blev det sju stycken som pysslades fram och gavs bort.

Grattis alla som är som jag

Mina kollegor skulle träffa mina bokhyllor. Jag har faktiskt ingen koll. Så det är nog därför jag bloggar om böcker och film. Idag är det i alla fall Slarvighetens dag. Jag känner att dagen är gjord för att titta i bokhyllorna och kanske minska slarvet.

Det är också Världsdagen för social rättvisa. En dag som känns otroligt nödvändig men kanske väldigt anonym. Fira den idag med att köpa något rättvisemärkt eller tänk på att alla inte är som du oavsett om du har det bra eller mindre bra. Jag ska ge bort rättvisemärkt choklad till min farbror. Han fyller ju år.

fredag 19 februari 2016

Entwined av Heather Dixon



Jag började på denna för ett ganska bra tag sedan. Det tog rätt länge att komma in i den men det slutade med att jag läste den rätt lätt. Det är en retelling av The twelve dancing princesses som är en gammal saga bland annat berättad av bröderna Grimm. Här får vi följa Azalea och hennes 11 systrar. Alla flickorna är döpta efter blommor och de älskar att dansa. De är inte en speciellt rik familj trots att de är kungliga och Azaela, som är flicka, kommer inte att få styra landet utan hennes blivande man kommer att göra det.

När deras mor dör rämnar deras värld. Deras far drar ut i krig och de själva måste sörja i ett år. Att sörja innebär att inte dansa och det är genom dansen de minns sin mor. Framförallt är det sant för Azaela som saknar sin mor otroligt mycket. Det är med hjälp av Lord Bradford som de får tag på ett silverföremål som är magiskt. Det leder dem till en hemlig paviljong där de möter Mr. Keeper. Han låter dem dansa tills dess att deras skor slits ut.

Deras far, tillika kung, kommer hem efter kriget och försöker lära känna sina döttrar igen men det är inte så lätt alla gånger. Att han sedan startar en gåttävling för att få unga män att komma och träffa flickorna är en ganska trevlig företeelse som alla gillar.

Jag tyckte boken var bra. Den är min första retelling och jag läste nog fel eller råkade ta fel gratisbok. Det behövs nog en historia en känner igen bättre för att riktigt uppskatta fenomenet. Det är en ganska fin historia men den kräver sin läsare. Jag önskar att jag visste mer om originalsagan. Någon dag ska jag nog läsa en annan retelling tänker jag.

torsdag 18 februari 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven U

Veckans bokstav är U och detta är mina svar:

Vilken är din favoritförfattare med för- eller efternamn på U?

Det får bli Edith Unnerstad som skrev om Kastrullresan. U var en riktigt svår bokstav.


Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på U vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Ulrica Hydman-Vallien är en glaskonstnär av stora mått. Hon är känd för sina tulpaner och kanske lite konstiga ansikten. Egentligen är hon nog allkonstnär och det coolaste hon gjort är att designa flygplansstjärtar åt British Airways. Jag älskar glas och älskar hennes livfullhet, i alla från färger till vad som blåses. Jag äger en skön fågel av henne med tulpaner på. Hon är gift med Bertil Vallien och har en egen gata i Åfors där hon numera bor.

Vilken verk på U av och/eller med en kvinna tycker du är riktigt bra?

Det får bli Underbar och älskad av alla - och på jobbet går det också bra av Martina Haag. Den är lite dråplig och sådär härligt feel good. Det kan behövas när februari bjuder på grått väder.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på U har du ännu inte utforskat?

Jag har tre böcker av Linn Ullman i min bokhylla. Det vore kanske något. Kanske till och med den på norska bara för att öva.

onsdag 17 februari 2016

Ant-Man



Scott Lang har just släppts från fängelset. Det går inte så bra som han tänkt sig. Han hamnar snart i en situation han känner igen allt för väl. Han ska göra ett inbrott på beställning och det han ska ta är en ryggsäck. Scott undrar vad det är och i ryggsäcken ligger en kostym med hjälm. När han tar på sig den krymper han till storleken av en liten myra. Genom många händelser får Scott möta mannen som uppfann dräkten. Dr. Hank Pym jobbade en gång för SHIELD men blev förrådd och har de senaste 20 åren arbetat med sin egen uppfinning. Nu vill han att Scott ska ta över hans roll som Ant-Man.

Det är en del av Marvels universum och Ant-Man blir så småningom allierad med Captain America. Att jag valde denna film när det kommer till att bli TV-serie så är ju Agent Carter, Jessica Jones och Agents of SHIELD en del av detta universum och de omnämns både här och där. Det är ganska bra och lite komiskt. Det passar in i Marvels del med människor med egenskaper över det vanliga. Kanske lite konstigt att slåss med myror men varför inte. Om du accepterar det lite udda så kommer det att bli en bra filmstund.

tisdag 16 februari 2016

Kulturkollos utmaning; Vem är din favoritgubbe?

Denna vecka är gubbvecka hos Kulturkollo. Dagens fråga blir sålunda vem som är ens favoritgubbe.

Ja, vem är det? Det finns en del gubbar i ens liv på gott och på ont. Jag brukar skämta om att en elev jag haft är den yngsta gubbe jag träffat. När en är 19 år och säger att det var bättre förr då är verkligen inte perspektivet långt. Farfar kanske men han har liksom alltid varit gubbe på ett sätt. Numera flankerad av far och farbror.

Annars gillar jag nog Walter Matthau som verkar ha varit född att spela gubbe. Han spelade farbror Nilsson i Dennis-filmen och nog kändes han lite gubbig mot Barbra Streisand i Hello Dolly. Trots sin vresighet är han ändå en liten charmig gubbe. Det är ju så de är.

Fast jag måste nog säga att en annan favoritgubbe är svensk. Ernst Gunther, som jag för många år sedan sett på scen, var en härlig gubbe i svensk teatervärld. Lite sur och godmodig och samtidigt gubbig. Så jag svarar två favoriter.

måndag 15 februari 2016

Det är dags att summera några avslutade serier

Nu har jag sett klart House. Det slutar lite tragiskt. Visserligen fint och gulligt för de flesta men det finns en viss tragisk underton som jag tänker ligger och gör slutet öppet. Det är fortfarande kanske en  av de smartaste serierna som gjorts. Dessutom att House springer omkring med en adress med Baker Street 221 B säger väl en del om vem en flörtar med.

Making a murderer är en dokumentärserie som jag faktiskt irriterade mig på en hel del. Inte så att jag tycker speciellt synd om Stephen Avery. Jag tror han definitivt gjort det han sitter i fängelse för. Hans systerson är nog inte heller så oskyldig. Det jag stör mig på är ett ensidigt perspektiv och manipulationen av mig som tittare. Jag vill tolka själv och inte bli tolkad för. Om du undrar varför så om killen kan skriva ett eget överklagande är han inte dum. Då kan han också manipulera sin omgivning.

Glee var ju så bra när den kom. Lite charmig och lite sisådär töntig men värd att vänta på varje vecka. De sjöng bra och ja, Famekänslan sjöd i TV:n. Däremot så blev det inte bättre med tiden. Will Schusters lärarkaraktär retar mig och det skedde bizarra saker som jag inte kan förstå. Det känns mest som tack för att den slutade lite gulligt. Synd för det var bra och sedan blev det konstigt. Från säsong 4 har det varit mycket konstigt. Brittany S. Pierce är en rollfigur som är skämskudde fram-varning på.

Perception är en bra liten serie som dog i myllret av allt annat. Daniel Pierce är en neurolog som fungerar som lärare vid ett ganska prestigefullt universitet. Han är briljant men också schizofren. Det är en av sakerna som gör serien unik. Han arbetar med en f.d. elev som numera är FBI-agent. Kate Moretti vet att han är en otrolig utredare och mycket av det som händer i utredningen är något som Daniel har hallucinerat. Det är bra och välspelat. Ibland är det komiskt och det är liksom som en version av en Holmes. Det är en serie värd att titta på trots sina tre små säsonger.


söndag 14 februari 2016

Romantik eller?

Idag är det Alla hjärtans dag. Det är den dagen som vi borde fira St. Valentin som dog martyrdöd när vägrade ge upp sin kristna tro. Att en av myterna är att hjärtats slets ut är kanske sant och andra att Valentinus, som han hette, vigde kristna par i smyg en annan.

Idag är det en romantisk dag enligt vår omgivning och det är väl fint. De flesta skriker att det ska man göra varje dag men ärligt vem tänker så varje dag. Det kan också vara kärlek mellan vänner eller syskon, morfar, pappa, hunden eller så vidare. Så vad spelar det dig för roll vad andra gör? Det är ju upp till dem.

Om du däremot vill fördjupa dig i romantik denna dag kommer jag med några tips.

Sleepless in Seattle är kanske en av de finaste filmer som gjorts om personer som hittar kärleken igen och att ibland är avstånd viktigt. För det som händer är ju att de blir kära i varandra utan att ha sett den andra människan. Det är väl fint.

Om du har tid, och känner kostymdrama, fördjupa dig i filmatiseringarna av Jane Austens romaner. BBC-versionerna är klart bäst och värda att titta på. Stolthet och fördom, Förnuft och känsla samt Övertalning och Northanger Abbey gör sig bäst här. Emma är bäst i Paltrows version och Mansfield Park är en smaksak. Det är inte överdrivet mycket gulliggull men ack så bra. I alla fall kan, vid goda adaptioner, Austens skarpa tunga komma fram.

Sedan kan du ju se My Girl från början av 1990-talet som är en fin film om vänner och kärlek i riktigt unga år.

Har du ännu mera tid över finns det riktigt många serier som handlar om romantik så som Ugly Betty eller varför inte Grey's anatomy?

Böcker finns det gott om från Harlequin till Jane Austen till Lucy Dillon. Så gör vad du vill idag. Det är faktiskt tänkt så.

lördag 13 februari 2016

En kort bokenkät

1) Vad heter boken du läser just nu?

Jag läser tre. En är Tusen strålande solar av Khaled Hosseini.
Den andra Entwined av Heather Dixon.
Den tredje är Alice Munros novellsamling.

2) Hur långt har du kommit?

1. Hälften
2. Hälften
3. Två noveller.

3) Beskriv boken med tre ord.

1. Gripande, målande, tänkvärd.
2. Annorlunda, saga, list
3. Spännande, välskriven, fängslande

4) På en skala 1-5, hur bra är den hittills?

1. 4
2. 3
3. 4

fredag 12 februari 2016

En bit på väg

3666 sidor hade jag läst när 2015 slutade. Sedan dess har det gått nästan 1,5 månader och dags för en uppdatering.

Martina Haags bok var inte så lång med sina 194 sidor. Anton Tjechovs novell är cirka 13 sidor lång. Stig Dagermans Att döda ett barn är kort och den upplaga jag kommit i kontakt med är cirka 2 sidor lång. Söderbergs novell en sida lång. Kärleksaffären av Küchen är 10 sidor lång.

Dillons roman är betydligt längre och hamnar på 509 sidor. Hjorth och Rosenfeldts senaste är 402 sidor lång.

Flyga drake är 352 sidor lång. Gorkijs novell är relativt lång med sina 28 sidor. Giers roman är 451 sidor lång. Karlssons novell är 30 sidor lång och Ströms 25.

Den summan vi hamnar på blir då 5683. Det är halvvägs med andra ord. Så, duktiga lilla jag :).

torsdag 11 februari 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven T

Den här veckan handlar det om bokstaven T och som vanligt är det fyra kvinnor som ska presenteras.

Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på T.

Jag gillar Birgitta Trotzig. Det finns något i hennes böcker som handlar om människors förmåga till godhet och ondska samtidigt. I alla fall borde jag läsa mer av henne men en vacker dag ska jag läsa allt. Säger jag jämt, men någon gång kommer det ju att vara sant.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på T vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Underbara Jeanne Tripplehorn är en skådespelerska som är ganska så anonym. Hon var med i TV-serien Big Love. Det är hon som är fru nummer ett. Om du sett den lilla gulliga filmen Sliding doors är hon den andra kvinnan. Det är synd att hon inte får mer utrymme för hon är en bra och trovärdig skådespelerska.

Vilken kulturell kvinna på T har följt dig länge?

Så, här blir det lite svårt. Min pappa och min farmor såg så mycket gammal film när jag var barn, och jag tittade med, och där finns en del duktiga skådespelerskor på T. Det får dock bli vackra och duktiga Inga Tidblad. Fast hon är min farfars favorit i detta fall. Jag tror jag sett det mesta hon gjort. Även det hennes dotter Meg Westergren gjort.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på T har du ännu inte utforskat?

Ja, det var en bra fråga. Kanske borde jag och Amy Tan göra en bekantskap.

onsdag 10 februari 2016

Austenland


Jane älskar Jane Austen. Hon är besatt av Mr. Darcy så när hon dumpas av pojkvännen är det dags för att göra sitt livs resa. Jane ska resa till Austenland och uppleva livet som en Austenkaraktär. På väg dit träffar hon Elizabeth. Det visar sig att tre kvinnor befinner sig på slottet denna gång. Jane är påläst i romanerna något som de andra kanske inte riktigt är. Dessvärre är hennes kopparpaket allt annat än en trevlig upplevelse rakt igenom.

Här finns både de klassiska Austenmännen som mr. Nobley och Martin och colonel Andrews men också rätt mycket som inte passar in som captain East. Detta ställe är någonstans emellan den riktiga upplevelsen och gigoloställe.

Jag gillar filmen men visst flörtar den hejvilt med Austen. Det är inte svårt att räkna ut vad som ska hända och hur. Så, den är klart sevärd. Har du läst din Austen har du nog ganska mycket du kan skratta åt. Stackars Colin måste jag nog säga.

tisdag 9 februari 2016

Veckans utmaning: Dina hjältar och hjältinnor.

Berätta om en hjälte eller hjältinna du ser upp till.

Jag vet inte riktigt men jag tänker på alla människor som varje dag hjälper andra. Nu menar personer i hemtjänsten, eller i vården eller psykvården. Fast om jag ska vara ärlig tycker jag nog att organisationen Läkare utan gränser kan räknas hit för mig. De gör mycket nytta i världen.


Vilken var din första hjälte eller hjältinna? Kan det ha varit Bamse? Eller din mormor? Eller ridläraren? Stålmannen? Eller fröken i första klass??? Berätta!

Jag har två. De är båda flickor som levt ett annorlunda liv. Detta trots att de är fiktiva. Heidi som var föräldralös men som hjälpte sin morfar så mycket. Den andra var Kajsa Kavat som hjälpte mormor när hon var sjuk. Temat var att hjälpa och det är väl en insats för mig även som barn.

Sedan, och det ska erkännas, var min kompis L en hjälte för mig. Hon var snäll men framförallt tog hon alltid hand om sin syster som är född med en ganska allvarlig CP-skada.

Stamtavla av Karin Ström


Det är inte lätt med syskonkärlek. Speciellt inte när den kanske inte riktigt finns där. Daria som är lillasyster har alltid varit speciell. Redan som barn agerade hon annorlunda och det visades sig ta upp mycket av mammans tid. När de två systrarna sedan i vuxen ålder nästan håller på med samma sak, konst, är Daria den mer lyckade och den som får uppmärksamhet. Det är något som stör och gnager. Lillasyster som får stöd och blir ompysslad på ett helt annat sätt.

Jag gillar novellen men kanske känner storasystern i mig igen sig lite. Det berättas om livet de levt samtidigt som det utspelar sig under en specifik händelse. Jag lyssnade på författaruppläsningen och Karin Ström gör det bra. Trevlig avkoppling en lördag. Denna finns på spotify.

måndag 8 februari 2016

Spår i snön av Jonas Karlsson


Det hela börjar med en jobbuppgift. Ett företag ska bli digitalt och två duktiga medarbetare får det som sin huvuduppgift. Martin, som är gift med Barbro, och Linda blir kära och så småningom föräldrar till Axel. De flesta i den lilla byn förstår inte varför Barbro inte bara flyttar men istället visar hon upp ett hat mot den lilla familjen som tar sig uttryck i konstiga brev på Axels födelsedag.

Novellens författare letar efter Axel den dag han hittar spår i snön och börjar tänka tillbaka på allt som skett. Det har inte varit lätt för någon i denna krets av människor att hantera sina liv.

Det är en liten fin novell av Jonas Karlsson. Den slutar överraskande precis som en bra novell bör göra.

söndag 7 februari 2016

Working Girl



Tess är sekreterare på Wall Street och nådigt trött på att behandlas som en liten leksak av männen. Hon pluggar ekonomi vid sidan om och när hon byter chef för tre gången på ett år kommer hon till Catherine. Hon är chef på en firma och Tess ser upp till henne. Det visar sig dock vara fel och när saker och ting ställs på sin spets både i jobbet och privat påbörjar Tess en resa som hon nog egentligen inte tänkt sig.

Det här är en bra film. Jag tycker det är lite synd att den drunknade i skvalpet kring Pretty Woman. Denna är i samma genre men kanske inte riktigt lika mycket prostitution. Den har åldrats blandat väl fast det handlar ju egentligen inte om det. Här tänker jag kvinnor som fortfarande inte tas på allvar i världen på grund av vilka de är. Den läxan blir aldrig för gammal.

lördag 6 februari 2016

52 veckor av film del 1

Det finns en filmutmaning från 2015 som tilltalar mig. Den går ut på en film i veckan hela året. Så här ser den första halvan ut.

Vecka 1        En film med ett ord i titeln
Vecka 2        En film som en vän rekommenderade
Vecka 3        En film med en kärlekstriangel
Vecka 4        En romantisk klassiker
Vecka 5        En Oscarsvinnare
Vecka 6        En film av en kvinnlig regissör
Vecka 7        En film baserad på en TV-serie eller som blev en TV-serie
Vecka 8        En film med en siffra i titeln
Vecka 9        En film vald tack vare sitt omslag
Vecka 10      En rolig film
Vecka 11      En film jag äger men aldrig sett
Vecka 12      En film baserad på en sann historia
Vecka 13      En film med antonym i titeln
Vecka 14      En film regisserad av någon under 30 år
Vecka 15      En film som jag gråter av
Vecka 16      En film som jag borde ha sett i skolan men gjorde inte det
Vecka 17      En film min mamma älskar
Vecka 18      En baserad på en grafisk roman eller serie
Vecka 19      Första delen i en trilogi
Vecka 20      Andra delen i en trilogi
Vecka 21      Tredje delen i en trilogi
Vecka 22      En film av en regissör med samma initialer som jag
Vecka 23      En film som utspelar sig i ett annat land
Vecka 24      En film med icke-mänskliga karaktärer
Vecka 25      En film av en regissör som jag älskar men inte sett än
Vecka 26      En film från min att titta på-list








fredag 5 februari 2016

Emerald Green av Kerstin Gier



Gwen Shepard är rätt ledsen och arg och ledsen om vartannat eftersom Gideon sa att han älskade henne och sedan tog tillbaka det. Sedan vill han bara vara vänner ( du som sett vänner, byt ut namnen nu :)). Så hon försöker spela oberörd men det är svårt när de hela tiden färdas fram och tillbaka i tiden. Ett är då säkert. Gwen är en mycket mera modig tjej än de flesta tror och smart. Hon har i hemlighet pratat med sin morfar och lyckas hitta skatten han gömt. Dessvärre inte så kul som Xmerius tänkte men i alla fall värd något.

Om Gwen tyckte att Gideon var svår att hantera är det inget mot allt hon får veta om sig själv och om ordens grundare Greve Saint German i denna bok. Det är tur att hon har många som bryr sig om henne och som värnar om henne.

Det är en serie värd att läsa men, här måste jag vara rätt så ärlig, läs allt i ett svep. Jag har läst med flera månaders mellanrum och tappar lite fokus ibland. De hänger ihop och mår bäst av att läsas fort. Jag lyssnade på alla tre på engelska och det var otroligt bra uppläst. Så, värt att lyssna för den som behöver träna på språk och gillar lite romantikaction.


torsdag 4 februari 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven S

Dags för bokstaven S idag.



Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på S.

Jag älskar Liv Strömquist. Hennes böcker är alltid tänkvärda och framförallt roliga. Det är alltid upplyftande att läsa hennes böcker. Det finns en viss skärpa och sanning i det som presenteras och egentligen borde alla män läsa henne men den kampen orkar man bara ha några gånger per år.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på S vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Emma Sjöberg räknades på sin tid till supermodellerna. Minimjölk var väl hennes mest kända svenska kampanj. Hon slutade som modell för 15 år sedan. Idag har sitt eget företag och arbetar nära med Lindex. Hon heter ju Wiklund numera men jag tycker Emma är en bra kvinnlig förebild inom företagande.


Vilken kvinna på S, död eller levande, tycker du borde få mer uppmärksamhet?

Så, tjejen får mycket uppmärksamhet men Sarah Sjöström borde lyftas mer. Hon är en otrolig simmare och det kan aldrig finnas för mycket duktiga idrottstjejer i rampljuset. Att hon dessutom ser lika galet överraskad ut varje gång är liksom lite av hennes charm :).

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på S har du ännu inte utforskat?

Tja, jag vet inte riktigt. Jag har ju inte läst Nelly Sachs. Kanske dags för henne.



onsdag 3 februari 2016

Provokatören av Maxim Gorkij



Eller Karamora är titeln på en av Maxim Gorkijs noveller i samlingen Provokatören. Det betyder tydligen det. Vi möter en man som sitter i fängelse för att han dels är en upprorsman och kommunist, dels för att han hjälpt en man dö. Det senare är oklart hur mycket hjälp som givits. Han har fått papper för att skriva ned vad som hänt och så börjar han, mellan förhören, skriva ned allt.

Egentligen sitter han för döden men med tiden ändras det hela. Han blir mer och mer lik det han avskyr och hans försvar bryts ned. Vid ett tillfälle blir han perplex och undrar om inte allt är annorlunda än han tänkt sig.

Det var en ganska komplex novell. Jag gillar Gorkij men den här fick mig att tappa tråden här och där. Jag tänker att den var lite för lång för sitt huvudtema som kanske snoddes runt en gång för mycket.

tisdag 2 februari 2016

Veckans kulturkolloutmaning; Säg det med en enda mening

Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem. Om du vill att de ska bli ännu klokare, läs fler sagor för dem.
~ Albert Einstein ~

Okej, så två. De är dock relevanta för en läsare som önskar att fler läser.

En filmutmaning avklarad

Jag hittade denna på pinterest och jag måste säga att den var lite utmanande. Inte ser jag stumfilm så ofta men jag fick till det i helgen. Tack pappa och 3 timmar Gösta Bergling.