onsdag 12 mars 2014

Bokgeografi: Afghanistan

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Afghanistan eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Om Åsne Seierstads Bokhandlaren i Kabul är sann eller inte vet jag inte men den beskrivning som hon gör av talibanregimen är inte trevlig. Inte heller är beskrivningen av kvinnornas värld så charmerande. I ett land där solen alltid skiner led många kvinnor av D-vitaminbrist. Det säger något om deras situation. Sann eller inte, detta är hennes upplevelse av hemmet hon bodde i. Det kan ingen ta ifrån henne. Hon blev stämd av bokhandlaren och förlorade. Det är på gott och ont men som sagt. Man kan läsa boken ändå med glasögon som säger till en själv att det också säger något om hur västvärlden tolkade Afghanistan.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Afghanistan. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Svetlana Aleksijevitj är vitrysk författare som skriver en sorts intervjuromaner om olika händelser. Hon har skrivit Zinkpojkarna som handlar om soldater och soldaternas mödrar och deras upplevelse av den sovjetiska invasionen av Afghanistan. Tydligen var denna bok inte populär och det kanske inte är så svårt att förstå eftersom den är rätt så kritisk mot den sovjetiska regimen

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Afghanistan, som du inte läst, men är nyfiken på.

Atiq Rahimi har skrivit en bok som heter Tålamodets sten som handlar om en kvinna som öppnar sig för sin förlamade man under den isolation som kriget utgör. Den verkar vara intressant eftersom den handlar om en kvinna som vågar säga vad som påverkar henne.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Afghanistan.

I Jam finns en av världens högsta minareter. Den är över 60 meter eller något liknande. Den är från 1200-talet och tydligen mycket fin dekorerad. Religionsläraren i mig kunde inte låta bli att tänka på den.

3 kommentarer:

  1. Zinkpojkarna låter riktigt intressant, tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Tålamodets sten skulle jag vilja läsa - hade med en annan av Atiq Rahimi i min bokgeografi.

    SvaraRadera
  3. Han verkar vara lite i ropet just nu den gode Atiq Rahimi.

    SvaraRadera