fredag 21 mars 2014

1. Det här är feminism för mig…

Feminism för mig är att alla människor har ett lika värde och att det finns inga hinder för att göra samma saker eller ha samma möjligheter. Det är också att det ställs samma krav på män och kvinnor och att vi ses som individer i förhållande till lön och liknande. Att det är våra prestationer som människor som blir det viktiga och inte vårt kön.

Så är det inte idag. Vi könskvoterar till utbildningar för att ibland gynna män eller kvinnor. Kvinnor har fortfarande inte samma lön som män. Trots att vi är ett av världens mest jämställda länder springer männen i från kvinnor lönemässigt. Arbeten som räknas som manliga är högre värderade än arbeten som ses som kvinnliga.

Det är inte riktigt lika bra att vara kvinna och det lär sig tjejer i ung ålder. Kvinnor ursäktar sig på ett sätt män aldrig lär sig. Kvinnor tvingas prestera mer för att räknas lika mycket som män. När kvinnor sedan någon gång ses som en tillgång gynnas du pga ditt kön. En man behöver aldrig motivera sin framgång.

När det kommer till mitt yrke som lärare hörs ofta debatten om pojkars utsatthet i skolan och att systemet gynnar flickor. Det är hemskt. Nja, det hemska är att skolan är sig ganska lik från den tiden när pojkar var lika om inte duktigare i skolan. Det är samma ämnen och det är generellt samma fokus på att skriva, läsa och räkna. Men idag är det ett problem att flickor i generationer har lärt sig att vara lika bra som pojkar. De har tagit sig in på en arena som i århundraden var männens. Då pratas det plötsligt om andra saker som är viktiga. Bara en sådan sak borde få alla att tänka en stund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar