tisdag 9 juli 2013

LincolnLincoln är Barack Obamas favoritpresident. Kanske är det därför så många filmer om honom kommer nu. När Clinton var president kom en del om JFK. Tillfällighet? Kanske, kanske inte. Men detta handlar om det sista halvåret i Lincolns liv. Han vill få igenom det 13:e tillägget till konstitutionen. Det som handlar om att ingen får hållas som slav. Det är verkligen inte lätt för honom.

Det första jag tänker på är att jag ser The West Wing anno 1865. Det är brinnande krig och hemma i D.C måste presidenten genomföra en politisk jättemanöver för att få kongressmän och senatorer att rösta rätt. Intriger, hånfulla kommentarer, mygel och tjuv- och rackarspel är det som får igenom tillägget. Inte illa pinkat av Honest Abe.

Daniel Day-Lewis har genomgått en metamorfos. Den är helt enkelt underbar och han passar som den lite knarrige pratglade presidenten. Sally Field spelar Mary Todd Lincoln. Hon var på gränsen till galen och saknade sina söner. Hon är också bra som denna kvinna som befann sig i skuggan av sin man men som kunde leverera sylvassa repliker till dem som försökte skada hans politiska rykte. Hon har en replik där hon säger att hon hoppas att hon blir ihågkommen i framtiden när de pratar som hans liv.

En film för historienördar skulle jag säga samt att Spielbergs tempo i historiska filmer är så annorlunda. Kanske på gränsen till segt för filmen är lång. Men jag tyckte den var bra men det gäller att hänga med för det är politiskt prat hela tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar