torsdag 13 november 2014

Divergent


Beatrice är född i en falang som inte är mycket för egenkärlek eller fåfänga eller ens att leva bekvämt. De lever i bunkrar och har stort socialt ansvar. Ändå får de höra en hel del av de andra falangerna. De som lever bättre och som tror att de osjälviska, Beatrices falang, lever i lyx.

Varje år väljer 16-åringarna falang efter att ha genomgått ett test. Oftast hamnar man i sin egen falang men det händer att man väljer annorlunda. Beatrice väljer de tappra och kommer till en värld av välstånd, fåfänga och galenskap och Four. Här byter hon namn till Tris och blir den kaxiga tjej som hon nog alltid har varit.

Okej, det är en bra adaptation av boken. Det grundläggande finns med men inte alltid i rätt ordning och på rätt sätt men man har ju inte hur mycket tid som helst i en film. Det är ganska så vanligt. Jag tycker om att man valt att göra lite annorlunda men jag saknar på vilket sätt Tris får reda på saker. Eller ens att man får veta att hon har en fallenhet även för de lärda. Hon är en smart tjej men det visar sig inte.

Jag gillade filmen och den är inte alls som hungerspelen. Här handlar det om att hitta sin plats i samhället och faktiskt inte leda ett uppror. Tris hamnar där hon hamnar på grund av sin divergens. Den är viktig i ett samhälle där man faktiskt bara lever för sin falang. Falang före blod. Bara en sådan sak. Men se eller läs eller gör både och.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar