lördag 12 juli 2014

Romeo + JulietI mitten av 90-talet valde Baz Luhrmann att flimatisera sin version av Romeo och Julia. Det utspelar sig på Verona Beach och framställs som ett gängkrig mellan två familjer. Sedan följer den vanliga handlingen. Det är modern plats och Shakespeares text som man använder sig av. Sammanfattningsvis kräver det sin åskådare. Jag gillar dock greppet och har sett många uppsättningar på detta sätt.

Kanske hade man kunnat valt lite annorlunda i rollbesättningen. Föräldrarna känns extremt gamla och jag gillar verkligen inte Tybalt men jag köper i alla fall det unga kärleksparet och det är väl viktigast. Annars är det helt okej. Det är inte lika bra och snärtigt som Shakespeare in love när det kommer till dialogen. Blankvers är tänkt att låta snärtigt för farten och för komiken när så krävs. Det kanske inte är relevant i denna pjäs.

Romeo är trots allt något av en player som en elev en gång sa. Sant, för om de hade levt tror jag att han dumpat den sköna Julia. Fast det hade ju aldrig Shakespeare skrivit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar