Ibland undrar jag ifall det ligger i människans natur att fundera kring hur saker och ting blev. Eller så är snokandet något som ligger för Miss Marple. Här hände det saker i dåtid som löses i nutid. Men det var ju lite ovanligt :).
Sidor
- Startsida
- Lästa böcker
- Läsutmaning
- Kaosutmaning 2023, 2022, 2021, 2020, 2019 och 2018
- TV-serier och film 2024, 2023, 2022, 2021 och2020
- TV-serier och lite film 2015/2016
- Tv-serier och filmer 2013/2014
- Tv-serier och filmer 2011/2012
- Min Tv-serie- och filmlista 2009/2010
- 365 dagars filmutmaning
- Filmutmaning 2017-2019
torsdag 31 juli 2014
Sleeping Murder
Ibland undrar jag ifall det ligger i människans natur att fundera kring hur saker och ting blev. Eller så är snokandet något som ligger för Miss Marple. Här hände det saker i dåtid som löses i nutid. Men det var ju lite ovanligt :).
onsdag 30 juli 2014
Ett mord annonseras
Det är ganska kaxigt att berätta att man tänker mörda någon. Det är i alla fall vad som sker. Sedan blir det ett mordförsök innan den första kroppen upptäcks. Ibland tänker jag att det är så många som dör i dessa filmatiseringar och böcker. Det är seriemördare ibland skulle jag säga. Jag gillar persongalleriet och det faktum att lilla Miss Marple kan se så snäll ut och vara en riktigt skarp dam.
tisdag 29 juli 2014
Liket i biblioteket
Lilla Miss Marple får ett nytt fall att klura på när en väninna hittar en död flicka i sitt bibliotek. Problemet är att ingen känner henne och trots att byns värsting, filmskaparen Blake tros vara skyldig finns inga bevis för att någon i byn kände igen henne. Däremot så verkar flickan arbetat på ett hotell en bit bort.
Dit far både polis och liten tant. Att poliserna sniffar runt rätt misstänkta får ses som något stort. Vem som är mördaren får man gissa sig till.
måndag 28 juli 2014
Miss Marple: Murder at the Vicarage
Jag minns att jag läste denna för många år sedan i engelskan. Det kanske var i sexan eller sjuan. Sedan skrev jag en recension som min lärare anklagade mig för att ha skrivit av. Alltså, jag kunde rätt mycket engelska då och det var en ganska sur lärare. Tydligen ska inte tolvåringar kunna förklara hur pusseldeckare försvårar för läsaren. Här sker ju ett slags cirkelresonemang som gör det nästan omöjligt för läsaren att hänga med. Men, jag gillar faktiskt filmatiseringen och jag kom ihåg vem mördaren var. Trots cirkelresonemanget.
söndag 27 juli 2014
Miss Marple: 4.50 från Paddington
Eftersom jag stod på Paddington Stationen i slutet av juni och jag gillar miss Marple så tänkte jag se ett avsnitt. Det är lite uppoppat och Geraldine McEwan är söt och lite skarp som den lilla damen. Det är en trevlig pusseldeckare.
lördag 26 juli 2014
Adventure scouts
Hallå, IMDB hur tänkte ni som är med där? Den här filmen har 7,1 i betyg. Alltså, brådmogna barn som räddar världen. Det klarar jag mig bra ifrån. Men så sker även här. Mor med trulig son i elvaårsåldern har gift om sig. Styvpappan är lite nördig och scout. Pappan är motorcykelligist och vill ha sin son. Det är faktiskt inte så bra. Ibland borde man strunta i vad betyg säger och gå på magkänslan.
fredag 25 juli 2014
#25
“It takes a great deal of bravery to stand up to our enemies, but just as much to stand up to our friends.”
Big Business
I den lilla staden Jupiter Hollow föds två flickor och två flickor. De är tvillingar men pga en förvirrad sjuksköterska blandas flickorna men Rose och Sadie och Sadie och Rose växer upp i lyckliga familjer. Ungefär x år senare så vill Rose och Sadie sälja den fabrik pappan köpte för att de skulle kunna födas i byns sjukstuga. Det får Sadie och Rose, från Jupiter Hollow, att resa till New York för att rädda sin stad.
I sann förväxlingsanda så skapades denna film. Lily Tomlin och Bette Midler spelar tvillingarna och gör det med den äran. Kanske är Tomlins tolkning av Rose i New York jobbigast och Bette Midler är så jäkla bra på att spela bitch. Det är kul och det är lite nostalgi eftersom det var ett tag sedan filmen kom.
torsdag 24 juli 2014
Poirot: The Big Four
Poirot dör. Så börjar denna deckare och sedan får vi följa veckorna som leder fram till hans död. De största skurkarna i Storbritanniens historia ligger bakom detta. The Big Four kallas de och de är tydligen otroligt starka.
Ja, lite pusseldeckare och lite kul är det allt att arbeta med de små grå för egen del.
14 år och till salu av Caroline Engvall
Tessan våldtas och detta för in henne i destruktiv spiral av prostitution. Hon börjar sälja sig som 14-åring och fortsätter trots att hon får hjälp. Det är som ett sug. Detta är hennes berättelse.
Fy fan, säger jag bara. Det är hemskt att tänka sig att detta händer. När jag läste kursen Unga och sex på Internet på Umeå universitet så insåg jag att det finns alldeles för många snuskiga män och pojkar därute. De utger sig för att vara tjejer, yngre, blivande arbetsgivare och kanske blivande pojkvänner. Men de lurar både pojkar och flickor. Tessan är ju tjej men det är nästan vanligare att yngre pojkar säljer sex på nätet. Det är kanske något att tänka på.
Det är en så hemsk bok. Man vill bara anmäla varje svin till man som tänder på småtjejer. Kanske med egna döttrar i samma ålder. Hur kan man tycka att det är okej att utnyttja en så ung tjej. Sedan kan jag bli lite arg att Tessan inte tar emot den hjälp hon får. Visst hon mår dåligt men det är ju hemskt att bli beroende så som hon blir. Det krävs en del för att förstå de val tjejen gör. De är nämligen inte glasklara. Fast man kan inte läsa denna bok och inte bli berörd. Jag tycker att de flesta med tonårsbarn och kanske en del kuratorer behöver ta till sig detta.
Etiketter:
baserad på en sann historia,
Böcker,
kaosutmaning
onsdag 23 juli 2014
Efter två Fredrikssons
8377 sidor långt har jag läst. Det är ganska långt. Nu har jag ju läst Anna Fredrikssons två böcker Sommarhuset och Augustiresan. De är 287 och 341 sidor långa. Om vi lägger ihop alla så blir det 9005 sidor. Ja, men detta ser ju bra ut.
Lone Survivor
En grupp Navy SEALS ska ut och spionera på en man som man tror känner lite för många talibaner. Uppdraget går ut på att bevaka och sedan rapportera hem. När gruppen möter på tre herdar blir det problem. Skjuta eller inte skjuta dem? De väljer att lämna dem och försöka ta sig tillbaka. Det är inte ett lyckat val visar det sig.
Åh, detta är en grabbig film som kräver att man som tittare gillar att folk blir skjutna nästan konstant. Det är kanske lite sådär. Det är inte Plutoonen om man säger så. Man skulle kunna tro att det är råare men det är snarare lite som supermän som slåss om onda män. Jag tycker att man hade kunnat varit lite mer ifrågasättande och visa på mer krigsapparaten USA. Fast jag är ju europé och behöver inte ha amerikanska militärer som hjältar så jag gissar att jag inte är rätt publik. Eller så är det för att jag inte är en man.
tisdag 22 juli 2014
Augustiresan av Anna Fredriksson
Nej, och nej, och nej. Jag har en sorts hatkärlek till den här boken. Inte för att den är dålig. Det är för att precis som Jenny har jag blivit mobbad på jobbet. I mitt fall av min chef och lite av kollegor. För man gör så som det är okej att göra. Det var en hemsk tid men jag tog mig ur det och är en annan människa idag. Jag är fränare och mera bitsk för jag tar inte skit längre om det inte är befogat. Det gör inte Jenny. Hon är precis som jag var. Hon kan inte göra sin chef nöjd och sedan tänker hon att allt är hennes fel. Min chefs favorittanke var att jag inte var engagerad, och när jag engagerade mig så var det fel eller så blev jag aldrig vald. Då fick jag höra att jag inte var tillräckligt engagerad och anmälde mig till ännu mer. Jag blev inte vald. Mitt engagemang satte min lön och inte höjdes den mycket. Den chefen jobbar någon annanstans idag. Det var ett ekorrhjul som man inte kunde ta sig ur. Hamstrar kan kliva av. Det kunde inte mina tankar.
Detta har skett i bokens tid. Nuet är en resa med de fyra bästa vännerna. Jenny har inte lätt att öppna sig och det känner jag också igen. Allt elakt Jenny säger är egentligen bara ett symtom på hur hennes chef behandlat henne. Jag tänker att det är en försvarsmekanism eftersom det gör så ont. Om jag läste in detta i boken så undrar jag över alla andra recensioner jag läst. Men man läser en bok med egna ögon och så här var mina glas denna läsning.
Det jag stör mig på är detta att Fredriksson använder sig av en röst och det är Jennys. Det hade varit intressant med de fyras röster eller någon annans. Jag är inte heller superglad över då och nu. Det känns som om författare älskar detta lite för mycket. Visst ibland måste man återberätta något men i detta fall är det vartannat kapitel precis som i Sommarhuset. Tänk nytt till nästa bok, mvh förväntansfull läsare.
Appaloosa
Det är viktigt att visa på den amerikanska västern. Framstegen som gjordes är viktiga liksom känslan av frihet. Ibland tänker jag att det är där det amerikanska egot skapades. Ingen snubbe i världen hade rätt att sätta sig på dig om du inte var kvinna, för mycket invandrare, svart eller lite konstig. Annars är det en männens värld.
Det säger väl allt när Mrs. French möter Virgil Cole första gången och han frågar om hon är en hora. Tja, så var väl synen på inte gifta kvinnor som gav sig ut mot nybyggarland. Cole är en sheriff som har med sig Hitch, en mycket utbildad man som kanske är lite underutnyttjad. Cole verkar vara lätt dyslektisk och Hitch fyller ofta i för honom. Däremot är Cole ett med naturen och sitt vapen. Som alltid i en klassisk västern handlar det om land, onda män och orättvisor.
Det är lite segt och kanske inte så spännande. Det känns som om västerngenren gör sig bäst som TV-serie numera. Vem kan inte älska Deadwood liksom?
Etiketter:
en film om dagen,
historisk film,
western
måndag 21 juli 2014
Filmer att se innan du dör
Det finns listor som handlar om de 250 bästa filmerna. Det ändrar sig lite över tid men de flesta är de samma. Här har jag filmer jag saknar för att kunna säga att jag sett de 250 bästa. Fortfarande har jag en del
22. Harmonica - En hämnare (1968)
41. Stadens ljus (1931)
44. En sensation (1941)
45. Moderna tider (1936)
57. Kvinna utan samvete (1944)
64. En oväntad vänskap (2011)
70. De hänsynslösa (1992)
71. Ubåten (1981)
72. Requiem for a Dream (2000)
86. Old Boy - hämnden (2003)
94. Prinsessan Mononoke (1997)
104. Nader och Simin - En separation (2011)
106. Hobbit: En oväntad resa (2012)
108. Undergången - Hitler och Tredje rikets fall (2004)
110. Yojimbo (Livvakten) (1961)
117. Elefantmannen (1980)
155. Notorious! (1946)
156. Hemligheten i deras ögon (2009)
165. Min granne Totoro (1988)
181. Älskade hundar (2000)
183. Mary & Max (2009)
191. The Artist (2011/I)
194. Argo (2012)
203. Berättelsen om Pi (2012)
211. The Perks of Being a Wallflower (2012)
230. På västfronten intet nytt (1930)
231. The Wrestler (2008)
236. Nosferatu (1922)
237. Manhattan (1979)
244. Laputa - Slottet i himlen (1986)
250. Tim Burton's The Nightmare Before Christmas (1993)
Från en äldre lista finns detta:
89. Rashomon (1950)
193. In Bruges (2008)
201. The Diving Bell and the Butterfly (2007)
214. Letters from Iwo Jima (2006)
249. Changeling (2008)
250. Shaun of the Dead (2004)
22. Harmonica - En hämnare (1968)
41. Stadens ljus (1931)
44. En sensation (1941)
45. Moderna tider (1936)
57. Kvinna utan samvete (1944)
64. En oväntad vänskap (2011)
70. De hänsynslösa (1992)
71. Ubåten (1981)
72. Requiem for a Dream (2000)
86. Old Boy - hämnden (2003)
94. Prinsessan Mononoke (1997)
104. Nader och Simin - En separation (2011)
106. Hobbit: En oväntad resa (2012)
108. Undergången - Hitler och Tredje rikets fall (2004)
110. Yojimbo (Livvakten) (1961)
117. Elefantmannen (1980)
155. Notorious! (1946)
156. Hemligheten i deras ögon (2009)
165. Min granne Totoro (1988)
181. Älskade hundar (2000)
183. Mary & Max (2009)
191. The Artist (2011/I)
194. Argo (2012)
203. Berättelsen om Pi (2012)
211. The Perks of Being a Wallflower (2012)
230. På västfronten intet nytt (1930)
231. The Wrestler (2008)
236. Nosferatu (1922)
237. Manhattan (1979)
244. Laputa - Slottet i himlen (1986)
250. Tim Burton's The Nightmare Before Christmas (1993)
Från en äldre lista finns detta:
89. Rashomon (1950)
193. In Bruges (2008)
201. The Diving Bell and the Butterfly (2007)
214. Letters from Iwo Jima (2006)
249. Changeling (2008)
250. Shaun of the Dead (2004)
Alexander
Alexander den store var kungen som enade Mellanöstern. Det var här som mycket av den kunskap som greker, egyptier och romare hade samlat på sig förvarades efter romarrikets fall. Han var en smart kung och enligt myten, för det är det ju, var han Zeus son och släkt med Achilles. Han levde i en tid där vem som helst med vapen och lite bakom pannbenet kunde bli kung. Han levde fort och blev ett vackert lik. Ja, Makedoniens svar på James Dean.
Jag vet att alla regissörer har rätt till sin egen tolkning men här känns det som om tolkningen retar de flesta historiker. Att Alexander kom från en kultur där manlig vänskap kunde vara nära och intim är inget som stör mig. Det som stör mig är att man inte lyfter intelligensen eller det militära kunnandet. Killen var 20 år och blev regent över större delen av den kända världen. Jag kan tycka att mammans galenskap får stor del i handlingen. Alltså att slåss för sin släkts framtida makt var knappast, då eller senare, ovanligt. Tänk att alla släkter var som maffian. Det är min familj och inget annat som gäller. Slagen är också något som de flesta historiker irriterat sig på. Visst, man får ta sig friheter men i fallet om en person som levde och påverkade historien kanske det är bättre att hålla sig till den fakta som finns.
Det är en okej film med okej skådespelarinsatser. Accenterna är lite överdrivna och det hade nog varit bättre om alla pratat som de gjorde i normala fall. Jag blir lite knäpp över att Val Klimer, för att låta som Colin Farells pappa, låter irländsk och Angelina Jolies accent är bara mysko. Annars köper de övriga som britter trots amerikansk härkomst. Nej, kanske inte den film man ska använda sig av om man ska visa på det antika livet och kanske lite lång.
Etiketter:
en film om dagen,
film. filmtankar,
historisk film
söndag 20 juli 2014
En bokutmaning för 2014 - uppföljning
I början av året hoppade jag på denna utmaning från Vardagsbabbel. Jag tänkte att en uppdatering vore i sin ordning.
• läs en ungdomsbok som blivit film Tjo! Divergent av Veronica Roth
• läs en bok som är baserad på en sann historia Tjo! 14 år och till salu av Caroline Engvall
• läs första boken i en kriminalserie, och skriv en reflektion runt bokens handling, och om du kan tänka dig läsa nästa bok. Tjo! Bäddat för mord av J. D. Robb
• (läs en engelsk bok på minst (ca) 150sidor.) Tjo! The Fault in Our Stars av John Green
• läs en deckare och skriv en kort sammanfattning om den,typ vad den handlade om och hur du upplevde boken, och om boken påverkar dig. Tjo! Änglavakter av Kristina Ohlsson
• läs en bok på minst 300-400 sidor Tjo! The Passage av Justin Cronin
• läs en bok som är av en känd författare Tjo! Katter av Doris Lessing
• läs Inferno av Dan Brown Tjo! Klart!
• läs en bok där ett barn står som huvudperson i berättelsen-typ natascha kampuch Tjo! Körsbärsflickan av Nanna Johansson
• läs en bok på bokstaven M eller K svensk titel eller originaltitel som bokstaven är baserad på.
• Läs en bok där ett ungdomsgäng är i rollen Tjo! Nyckeln av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg
• tänk på ordet ”mord” vad får du fram för känslor ta den känslan hitta en bok som formar den känslan på ett omslag. Fantasin sätter inga gränser. Tjo! Den osynlige mannen från Salem av Christoffer Carlsson
• läs en ungdomsbok som blivit film Tjo! Divergent av Veronica Roth
• läs en bok som är baserad på en sann historia Tjo! 14 år och till salu av Caroline Engvall
• läs första boken i en kriminalserie, och skriv en reflektion runt bokens handling, och om du kan tänka dig läsa nästa bok. Tjo! Bäddat för mord av J. D. Robb
• (läs en engelsk bok på minst (ca) 150sidor.) Tjo! The Fault in Our Stars av John Green
• läs en deckare och skriv en kort sammanfattning om den,typ vad den handlade om och hur du upplevde boken, och om boken påverkar dig. Tjo! Änglavakter av Kristina Ohlsson
• läs en bok på minst 300-400 sidor Tjo! The Passage av Justin Cronin
• läs en bok som är av en känd författare Tjo! Katter av Doris Lessing
• läs Inferno av Dan Brown Tjo! Klart!
• läs en bok där ett barn står som huvudperson i berättelsen-typ natascha kampuch Tjo! Körsbärsflickan av Nanna Johansson
• läs en bok på bokstaven M eller K svensk titel eller originaltitel som bokstaven är baserad på.
• Läs en bok där ett ungdomsgäng är i rollen Tjo! Nyckeln av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg
• tänk på ordet ”mord” vad får du fram för känslor ta den känslan hitta en bok som formar den känslan på ett omslag. Fantasin sätter inga gränser. Tjo! Den osynlige mannen från Salem av Christoffer Carlsson
#20
“You don't get to choose if you get hurt in this world...but you do have some say in who hurts you. I like my choices.”
Midsomer murders: The Black book
Det handlar om författare som kanske har lite för mycket fantasi. Annars är det lite klurigt som vanligt.
lördag 19 juli 2014
100 tonårsböcker - en lista
Böcker jag läst är fetade.
1. Harry Potter(series), by J.K. Rowling
2. The Hunger Games(series), by Suzanne Collins
3. To Kill a Mockingbird, by Harper Lee
4. The Fault in Our Stars, by John Green
5. The Hobbit, by J.R.R. Tolkien
6. The Catcher in the Rye, by J.D. Salinger
7. The Lord of the Rings(series), by J.R.R. Tolkien
8. Farenheit by Ray Bradbury
9. Looking for Alaska, by John Green
10. The Book Thief, by Markus Zusak
11. The Giver (series), by Lois Lowry
12. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy(series), by Douglas Adams
13. The Outsiders, by S.E. Hinton
14. Anne of Green Gables (series), by Lucy Maud Montgomery
15. His Dark Materials (series), by Philip Pullman
16. The Perks of Being a Wallflower, by Stephen Chbosky
17. The Princess Bride, by William Golding
18. Lord of the Flies, by William Golding
19. Divergent (series), by Veronica Roth
20. Paper Towns, by John Green
21. The Mortal Instruments (series), by Cassandra Clare
22. An Abundance of Katherines, by John Green
23. Flowers for Algernon, by Daniel Keyes
24. Thirteen Reasons Why, by Jay Asher
25. The Curious Incident of the Dog in the Night-Time, by Mark Haddon
26. Speak, by Laurie Halse Anderson
27. Twilight (series), by Stephenie Meyer
28. Uglies (series), by Scott Westerfeld
29. The Infernal Devices (series), by Cassandra Clare
30. Tuck Everlasting, by Natalie Babbitt
31. The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian, by Sherman Alexie
32. The Sisterhood of the Traveling Pants (series), by Anne Brashares
33. The Call of the Wild, by Jack London
34. Will Grayson, Will Grayson, by John Green, David Levithan
35. Go Ask Alice, by Anonymous
36. Howl's Moving Castle, by Diana Wynne Jones
37. Stargirl, by Jerry Spinelli
38. A Separate Peace, by John Knowles
39. Vampire Academy (series), by Richelle Mead
40. Abhorsen Trilogy / Old Kingdom Trilogy (series), by Garth Nix
41. Dune, by Frank Herbert
42. Discworld / Tiffany Aching (series, by Terry Pratchett
43. My Sister's Keeper, by Jodi Picoult
44. The Dark is Rising (series), by Susan Cooper
45. Graceling (series), Kristin Cashore
46. Forever..., by Judy Blume
47. Earthsea (series), by Ursula K. Le Guin
48. Inheritance Cycle (series), by Christopher Paolini
49. The Princess Diaries (series), by Meg Cabot
50. The Song of the Lioness (series), by Tamora Pierce
51. Treasure Island, by Robert Louis Stevenson
52. Delirium (series), by Lauren Oliver
53. Anna and the French Kiss, by Stephanie Perkins
54. Hush, Hush Saga (series), by Stephanie Perkins
55. 13 Little Blue Envelopes, by Maureen Johnson
56. It's Kind of a Funny Story, by Ned Vizzini
57. The Gemma Doyle Trilogy (series), by Libba Bray
58. Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, by Ransom Riggs
59. The House on Mango Street, by Sandra Cisneros
60. Something Wicked This Way Comes, by Ray Bradbury
61. The Chocolate War, by Robert Cormier
62. Just Listen, by Sarah Dessen
63. A Ring of Endless Light, by Madeleine L'Engle
64. The Truth About Forever, by Sarah Dessen
65. The Bartimaeus Trilogy (series), by Jonathan Stroud
66. Bloodlines (series), by Richelle Mead
67. Fallen (series), by Lauren Kate
68. House of Night (series), by P.C. Cast, Kristin Cast
69. I Capture the Castle, by Dodie Smith
70. Nick & Norah's Infinite Playlist, by Rachel Cohn, David Levithan
71. Before I Fall, by Lauren Oliver
72. Unwind, by Neal Shusterman
73. The Last Unicorn, by Peter S. Beagle
74. The Maze Runner Trilogy (series), by James Dashner
75. If I Stay, by Gayle Forman
76. The Blue Sword, by Robin McKinley
77. Crank (series), by Ellen Hopkins
78. Matched (series), by Allie Condie
79. Gallagher Girls (series), by Ally Carter
80. The Goose Girl, by Shannon Hale
81. Daughter of the Lioness / Tricksters (series), by Tamora Pierce
82. I Am the Messenger, by Markus Zusak
83. The Immortals (series), by Tamora Pierce
84. The Enchanted Forest Chronicles (series), by Patricia C. Wrede
85. Chaos Walking (series), by Patrick Ness
86. Circle of Magic (series), by Tamora Pierce
87. Daughter of Smoke & Bone, by Laini Taylor
88. Feed, by M.T. Anderson
89. Weetzie Bat (series), by Francesca Lia Block
90. Along for the Ride, by Sarah Dessen
91. Confessions of Georgia Nicolson (series), by Louise Rennison
92. Leviathan (series), by Scott Westerfeld
93. The House of the Scorpion, by Scott Westerfeld
94. The Chronicles of Chrestomanci (series), by Diana Wynne Jones
95. The Lullaby, by Sarah Dessen
96. Gone (series), by Michael Grant
97. The Shiver Trilogy (series), by Maggie Stiefvater
98. The Hero and the Crown, by Robin McKinley
99. Wintergirls, by Laurie Halse Anderson
100. Betsy-Tacy Books (series), by Maud Hart Lovelace
Inte så många. Kanske dags att läsa några till?
1. Harry Potter(series), by J.K. Rowling
2. The Hunger Games(series), by Suzanne Collins
3. To Kill a Mockingbird, by Harper Lee
4. The Fault in Our Stars, by John Green
5. The Hobbit, by J.R.R. Tolkien
6. The Catcher in the Rye, by J.D. Salinger
7. The Lord of the Rings(series), by J.R.R. Tolkien
8. Farenheit by Ray Bradbury
9. Looking for Alaska, by John Green
10. The Book Thief, by Markus Zusak
11. The Giver (series), by Lois Lowry
12. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy(series), by Douglas Adams
13. The Outsiders, by S.E. Hinton
14. Anne of Green Gables (series), by Lucy Maud Montgomery
15. His Dark Materials (series), by Philip Pullman
16. The Perks of Being a Wallflower, by Stephen Chbosky
17. The Princess Bride, by William Golding
18. Lord of the Flies, by William Golding
19. Divergent (series), by Veronica Roth
20. Paper Towns, by John Green
21. The Mortal Instruments (series), by Cassandra Clare
22. An Abundance of Katherines, by John Green
23. Flowers for Algernon, by Daniel Keyes
24. Thirteen Reasons Why, by Jay Asher
25. The Curious Incident of the Dog in the Night-Time, by Mark Haddon
26. Speak, by Laurie Halse Anderson
27. Twilight (series), by Stephenie Meyer
28. Uglies (series), by Scott Westerfeld
29. The Infernal Devices (series), by Cassandra Clare
30. Tuck Everlasting, by Natalie Babbitt
31. The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian, by Sherman Alexie
32. The Sisterhood of the Traveling Pants (series), by Anne Brashares
33. The Call of the Wild, by Jack London
34. Will Grayson, Will Grayson, by John Green, David Levithan
35. Go Ask Alice, by Anonymous
36. Howl's Moving Castle, by Diana Wynne Jones
37. Stargirl, by Jerry Spinelli
38. A Separate Peace, by John Knowles
39. Vampire Academy (series), by Richelle Mead
40. Abhorsen Trilogy / Old Kingdom Trilogy (series), by Garth Nix
41. Dune, by Frank Herbert
42. Discworld / Tiffany Aching (series, by Terry Pratchett
43. My Sister's Keeper, by Jodi Picoult
44. The Dark is Rising (series), by Susan Cooper
45. Graceling (series), Kristin Cashore
46. Forever..., by Judy Blume
47. Earthsea (series), by Ursula K. Le Guin
48. Inheritance Cycle (series), by Christopher Paolini
49. The Princess Diaries (series), by Meg Cabot
50. The Song of the Lioness (series), by Tamora Pierce
51. Treasure Island, by Robert Louis Stevenson
52. Delirium (series), by Lauren Oliver
53. Anna and the French Kiss, by Stephanie Perkins
54. Hush, Hush Saga (series), by Stephanie Perkins
55. 13 Little Blue Envelopes, by Maureen Johnson
56. It's Kind of a Funny Story, by Ned Vizzini
57. The Gemma Doyle Trilogy (series), by Libba Bray
58. Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, by Ransom Riggs
59. The House on Mango Street, by Sandra Cisneros
60. Something Wicked This Way Comes, by Ray Bradbury
61. The Chocolate War, by Robert Cormier
62. Just Listen, by Sarah Dessen
63. A Ring of Endless Light, by Madeleine L'Engle
64. The Truth About Forever, by Sarah Dessen
65. The Bartimaeus Trilogy (series), by Jonathan Stroud
66. Bloodlines (series), by Richelle Mead
67. Fallen (series), by Lauren Kate
68. House of Night (series), by P.C. Cast, Kristin Cast
69. I Capture the Castle, by Dodie Smith
70. Nick & Norah's Infinite Playlist, by Rachel Cohn, David Levithan
71. Before I Fall, by Lauren Oliver
72. Unwind, by Neal Shusterman
73. The Last Unicorn, by Peter S. Beagle
74. The Maze Runner Trilogy (series), by James Dashner
75. If I Stay, by Gayle Forman
76. The Blue Sword, by Robin McKinley
77. Crank (series), by Ellen Hopkins
78. Matched (series), by Allie Condie
79. Gallagher Girls (series), by Ally Carter
80. The Goose Girl, by Shannon Hale
81. Daughter of the Lioness / Tricksters (series), by Tamora Pierce
82. I Am the Messenger, by Markus Zusak
83. The Immortals (series), by Tamora Pierce
84. The Enchanted Forest Chronicles (series), by Patricia C. Wrede
85. Chaos Walking (series), by Patrick Ness
86. Circle of Magic (series), by Tamora Pierce
87. Daughter of Smoke & Bone, by Laini Taylor
88. Feed, by M.T. Anderson
89. Weetzie Bat (series), by Francesca Lia Block
90. Along for the Ride, by Sarah Dessen
91. Confessions of Georgia Nicolson (series), by Louise Rennison
92. Leviathan (series), by Scott Westerfeld
93. The House of the Scorpion, by Scott Westerfeld
94. The Chronicles of Chrestomanci (series), by Diana Wynne Jones
95. The Lullaby, by Sarah Dessen
96. Gone (series), by Michael Grant
97. The Shiver Trilogy (series), by Maggie Stiefvater
98. The Hero and the Crown, by Robin McKinley
99. Wintergirls, by Laurie Halse Anderson
100. Betsy-Tacy Books (series), by Maud Hart Lovelace
Inte så många. Kanske dags att läsa några till?
Dawn of the planet of the apes
När Simianviruset slår ut nästan hela mänskligheten sitter Ceaser och hans apor och bidar sin tid. De är döda tror de, allihop. När de en dag stöter på en grupp människor är det början på en intressant och konfliktfylld tid. Ceasar, som växt upp med kärleksfulla människor, har lättare för besökarna än andra apor. Skillnaden är att andra apor har inte det. De flesta människor är rädda för de talande aporna och konflikter mellan de båda grupperna uppstår.
Jag, som sett originalet med Heston, kan tycka att detta är bra. Det är alltid fascinerande att se hur man tolkar romanen. Jag har bara läst den på franska men ändå. Det är ju en dystopi av stora mått men också kul för planeten har ju alltid varit en apornas planet. Kanske borde det heta primaternas planet. Trots 3D var det bra och Andy Serkis ser bättre ut som apa än som Gollum.
Etiketter:
dystopi,
en film om dagen,
science fiction
fredag 18 juli 2014
Planet 51
Tänk dig att landa på en planet som du tror är öde och istället springer det omkring gröna fyrfingrade varelser som pratar lika bra engelska som du gör. Jag skulle nog tappa fattningen. Det gör inte Chuck. Tänk dig istället att det landar ett plan från en annan planet i din trädgård. Ut hoppar en figur i vit utan ögon. Den varelsen vill ha din hjälp. Det är vad som händer Lem.
Jag tyckte denna film var riktigt kul. Det är en liten nick till Tillbaka till Framtiden och till alla science fiction-filmer som gjordes på 1950-talet. Jag måste säga att det är kul med ett annat perspektiv.
"-You're the alien
-No, you're the alien."
Etiketter:
en film om dagen,
science fiction,
tecknad film
torsdag 17 juli 2014
Midsomer Murders: Master Class
En begåvad pianist har startat en skola för unga begåvade pianister och låter en av dem studera med honom. Så nu är det dags igen. Konstigt nog händer det saker denna gång, och Joyce är där, och polisen blandas in. Lagom underhållande.
onsdag 16 juli 2014
Midsomer Murders: Let us pray
Den yngre Barnaby har ju fått en ny assistent och Nelson, som han heter, och han kan tänka rätt mycket på egen hand. Har man sett denna serie vet man att det inte alltid är assistenternas öde att tänka på egen hand. Denna gång är det en kyrka, en fresk, översvämning och några mord som ska klaras av. Det är som alltid underhållande och trevligt att se en dag när man är lite slö.
tisdag 15 juli 2014
#15
Lycklig den som funnit vishet,
den som nått fram till insikt.
Ty visheten är mer värd än silver,
den vinst hon ger är bättre än guld.
Hon är dyrbarare än pärlor,
inga skatter går upp mot henne.
I sin högra hand har hon långt liv,
i sin vänstra rikedom och ära.
Hennes vägar är ljuvliga att gå,
alla hennes stigar är trygga.
För dem som håller sig till henne
är hon ett livets träd -
lycklig den som håller fast vid henne.
Med vishet lade Herren jordens grund,
han spände upp himlen med insikt.
Hans kunskap öppnade djupets flöden
och fick molnen att fälla sin dagg.
den som nått fram till insikt.
Ty visheten är mer värd än silver,
den vinst hon ger är bättre än guld.
Hon är dyrbarare än pärlor,
inga skatter går upp mot henne.
I sin högra hand har hon långt liv,
i sin vänstra rikedom och ära.
Hennes vägar är ljuvliga att gå,
alla hennes stigar är trygga.
För dem som håller sig till henne
är hon ett livets träd -
lycklig den som håller fast vid henne.
Med vishet lade Herren jordens grund,
han spände upp himlen med insikt.
Hans kunskap öppnade djupets flöden
och fick molnen att fälla sin dagg.
Sommarhuset av Anna Fredriksson
Det är så tragiskt att läsa denna bok. Hur kan syskon och mammor vara så otrevliga mot varandra. Visst jag kommer inte alltid överens med min mamma eller min syster men jag skulle inte klara av att inte ha kontakt med dem. Detta har skett i familjen Sandgren. Det skedde för nästan 13 år sedan och det är första gången vid mammans död som syskonen Eva, Andreas och Maja måste ha kontakt med varandra. Det är är allt annat än lätt.
Eva är äldst och har tagit hand om mamman under många år. Det har inte varit lätt och när bouppteckningen ska ske blir hon ställd. Sommarhuset vill ju hon ha. Men de två yngre syskonen vill sälja. I sin förtvivlan sjukskriver sig Eva, åker till sommarön och börjar göra det hon alltid gör. Så kommer syskonen med familjer dit. Det blir en månad som inte lämnar någon oberörd.
Jag gillar den här boken. Den är inte rolig snarare tragikomisk. Man kan känna igen sig i vissa saker. Som att vara äldre och den som ska vara ansvarig. Elever som får ta mycket hand om yngre syskon att de nästan missar sin egen skolgång. Bråk och personer som inte vill ta konflikter. Personer som är otroligt svåra att ändra på.
Det är inte en myspys om man säger så. Boken är dock väldigt läsvärd och jag som läst mycket ungdomslitteratur nyligen uppskattar vardagliga problem. Det är ju vad det är. Så min uppmaning är att läsa den.
Elephants can remember
Jag gillar brittiska deckare och Poirot är en trevlig förströelse. Denna handlar om två fall som visar sig knytas ihop. En äldre läkare och en ung kvinnas tragiska uppväxt är i fokus och det tar en stund även för Poirot att räta ut kopplingarna. Det intressanta är att försöka lösa det hela innan man får förklaringen. Jag hade hälften rätt och det är jag lite kaxig över :).
måndag 14 juli 2014
Escape Plan
Det är en bra mörk film. Jag gillar Stallone och Schwarzenegger tillsammans. De skojar, de slåss men det är aldrig överdrivet. Grattis Håfström som fick till det med gubbarna. Sedan är det lite kul att se 50 cent agera och att man gör vad han säger. Det är kanske inte det djupaste till film men det är underhållande och det räcker långt.
London del 7
Vi åkte hem på söndagen och orkade inte göra så mycket. Vi checkade ut och letade efter ett Internetcafé för att kunna checka in på flyget innan. Det låg ett alldeles bakom National Gallery och därför gjorde vi ett besök därmed. Det är gratis precis som Brittish Museum och andra statliga muséer runt i London. Jag måste säga att det är vackra tavlor och Van Goghs solrosor är värda att se på nära håll. Vi flög hem sent på kvällen och såg solen gå ned. Lite dåligt men det gick att ta kort bakom vingen. En bra vecka och kul att åka till London igen. Det var 15 år sedan.
söndag 13 juli 2014
London del 6
På lördagen var vi och shoppade en del eftersom det regnade så passade det att vara inne. Det var egentligen den enda dagen med riktigt dåligt väder. En tur till Harrods blev det men inget shoppat. Man måste gå in i deras chokladavdelning trots allt. När vi gick tillbaka till hotellet kom jag på att vi bodde i närheten av Paddington Station men den lilla björnen var totalt nedsmutsad och skulle tvättas så man kunde inte se den. Det fanns mycket duvor därinne. Annars var det folk överallt från Tottenham Court till Marble Arch. Att gå hela Oxford Steet är en ganska bra motion kan man säga. 2,5 km är den och fart är sakta promenad.
Dödsritten
Det är vilda västen-tema i Midsomer. En kvinna mördas, sedan hennes älskare, hans son och deras advokat. Det är verkligen massmord enligt Midsomer samt Billy the Kid som är i fokus. Det är väl som vanligt kan man säga men med en lätt amerikansk twist.
lördag 12 juli 2014
London del 5
Vi tog en annan busstur på fredagen. Då åkte vi till Windsor Castle och drottningen var faktiskt där samtidigt. Det kanske var orsaken till att det var lite extra vakter just då. Jäklar vilken kontroll kan man säga. Sedan blev det Stonehenge men vi valde att äta eftersom min mamma inte riktigt orkade gå så långt den dagen. Det var väldigt fint väder så vi satt och njöt av solen en stund. En guidad tur runt Oxford var mycket intressant.
Hyddor vid Stonehenge |
Thames Valley-polisen |
Jag tror den hette i underlandet |
Romeo + Juliet
I mitten av 90-talet valde Baz Luhrmann att flimatisera sin version av Romeo och Julia. Det utspelar sig på Verona Beach och framställs som ett gängkrig mellan två familjer. Sedan följer den vanliga handlingen. Det är modern plats och Shakespeares text som man använder sig av. Sammanfattningsvis kräver det sin åskådare. Jag gillar dock greppet och har sett många uppsättningar på detta sätt.
Kanske hade man kunnat valt lite annorlunda i rollbesättningen. Föräldrarna känns extremt gamla och jag gillar verkligen inte Tybalt men jag köper i alla fall det unga kärleksparet och det är väl viktigast. Annars är det helt okej. Det är inte lika bra och snärtigt som Shakespeare in love när det kommer till dialogen. Blankvers är tänkt att låta snärtigt för farten och för komiken när så krävs. Det kanske inte är relevant i denna pjäs.
Romeo är trots allt något av en player som en elev en gång sa. Sant, för om de hade levt tror jag att han dumpat den sköna Julia. Fast det hade ju aldrig Shakespeare skrivit.
Etiketter:
en film om dagen,
romantiskt drama
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)