fredag 31 augusti 2012

Mästerkatten


En liten katt, en annan liten katt och ett talande ägg. Ändå är detta inte en barnfilm. Eller jo, det är det ju men samtidigt är dialogen för vitsig för barn. Men den ska ju tilltala föräldrar också.

Puss, eller Mästerkatten, har ett brokigt förflutet och här får vi se lite av det. Han är en charmör och laglös och en natt möter han sin like. Den vackra Kitty som känner Humpty Dumpty, Puss vän sedan barndomen. De vill ha tag på de magiska bönorna som Jack och Jill har i sin ägo. Detta för att kunna låta den massiva bönstälken växa fram och hitta gåsen som lägger guldägg.

Det är en charmig liten sak. Det går att räkna ut åt vilket håll filmen ska. Sedan kanske den tar några omvägar men slutet är knappast överraskande. Men underhållande.

torsdag 30 augusti 2012

Monty Pythons meningen med livet.



Det är inte så att allt grabbarna i MP gjort är bra. Detta är speciellt. Jag gillar delar sketchfilmen. Men det är nog också allt. Det är lite för absurt vissa saker, andra för banala. Jag måste säga att de känns trötta och det är de nog.

Ska man se något av Monty Python ska man definitvt se Life of Brian. Den känns som en film. Denna känns som ett långt avsnitt av deras serie.

onsdag 29 augusti 2012

Flightplan



Det är inte lätt att förlora sin make och sedan tappa bort sin dotter samt att hela planet man befinner sig på tror att man är mer eller mindre galen. Detta händer Kyle som på väg hem till USA vaknar och kan inte hitt sin lilla dotter. Hur det kommer sig förstår man inte. Det kanske är så att hon är lite galen? Klart att en kvinna som skriker om sitt barn är galen eller åtminstone hysterisk.


Jag gillar Jodie Foster. Det är något med henne. I denna film är hon stressad hela tiden och det känns. Jag förstår fortfarande inte varför hon inte var en alf i Sagan om Ringen. Det finns något övernaturligt kring henne.  Hon är bra här och hon bär filmen. Peter Sarsgaard är bra han med men sluta se så trött ut. Ibland är det svårt att veta om han vaknat eller är lite ledsen.

Denna film har några år på nacken men den är bra. I min se en film om dagen utmaning passar den bra.


Krim-alfabetet: A till Ö

Ö 

* En kriminalroman jag gillar
Nej, tror inte jag läst någon roman på Ö.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Kanske Dag Öhrlund.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa.
Ö-morden av Gretelise Holm

tisdag 28 augusti 2012

Young Victoria


Jag förvånas för britterna ibland. De är ett konservativt folk. Pundet ligger dem varmt om hjärtat men samtidigt så har deras land styrts bäst av tre mycket bestämda damer. Elizabeth I, Victoria och Elizabeth II är deras namn och de har styrt många år tillsammans.

Victoria är den enda arvingen till Storbritanniens tron. Hennes far är död och hon växer upp med sin mor samt moderns rådgivare sir Conroy. De vill ha makt och hoppas kungen dör. Victorias tyska släktningar vill också ha makt. Victoria vill leva sitt liv, i frihet.

Albert är mannen tyskar vill att hon ska falla för vilket hon gör. Men det gör han med. Albert är nog det första prinsgemål jag kan komma på. Det kan inte ha varit lätt att vara gift med den rikaste kvinnan i världen samt den mest som hade mest makt. Men de lyckades och nio barn som gift sig med halva Europas kungahus är väl beviset på en dynasti.

Detta är en vacker film men den kräver att den som tittar älskar historia eller kostymer. Den actionälskande tittaren undanbedes. Se den. Inte minst för att Emily Blunt är underbar som en ung, pigg tjej. Svårt att tänka sig att detta blir Judi Dench Mrs. Brown så småningom.

Krim-alfabetet: A till Ö

Ä

* En kriminalroman jag gillar
Älskade Poona av Karin Fossum är riktigt bra.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
-

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Kanske Änglalik av Veronica von Schenk.

måndag 27 augusti 2012

Sleepers


Tänk dig en tid när Brad Pitt inte var det största namnet på en filmaffisch, Robert DeNiro var fortfarande en jäkla bra skådis, Dustin Hoffman var en yngre version av vad han är idag och Kevin Bacon spelade ett riktigt svin. Skillnaden mot idag är stor, förutom Bacon då.

Sleepers fick aldrig den kred den förtjänade. Den är bra när det kommer till handlingen och de etiska och moraliska val man ställs inför. Där är filmen underbar. Skådespeleriet är det väl lite si och så med men Pitt är otroligt nedtonad och inte tyngd av sitt kändisskap här. Jag tror att med fler roller som denna hade han kunnat bli en annan skådespelare än superdupersnygging.

Men filmen då? Ja, detta är filmen om en hämnd. En hämnd som tagit 15 år. En man dör och vi får se vägen till hans död och varför hans mördare inte döms.

Krim-alfabetet: A till Ö

Å lämnar vi därhän. Jag tror inte det finns någon svensk författare på Å.

söndag 26 augusti 2012

The graveyard book

På en kyrkogård någonstans i England lever en kille som heter Bod, eller Ingen. Han har bott där i hela sitt liv. Hans föräldrar är spöken, mr och mrs Owens och hans förmyndare är Silas. Eftersom han lever bland spöken och de döda kan han också göra saker som de döda.

Bod träffar inte många levande men Scarlett är en av dem. Hon kommer till kyrkogården och leker tills den dag hennes föräldrar tror att hon försvunnit och hon får inte leka där längre.

Bod träffar många och får gå i skola och möter den man som en gång mördade hela hans biologiska familj.

Neil Gaiman är en begåvad författare. Det är otroliga äventyr men tillräckligt svårt för barn att hänga med i. Det är trots allt lite spännande att tänka sig vad som händer i mörkret. Det är en bra bok. Jag läste och lyssnade på den. Det fungerar bra. Det är lättläst och lite spännande. Läs kan jag tycka.

The Descendants


Jag trodde att denna film handlade om en pappa som aldrig varit där. Och om hans barn. Det gör det men den handlar också om en pappa som måste leva med sorg över att hans fru, som ligger i koma, varit otrogen och funderat på att lämna honom. Detta har Alex, äldsta dottern kommit på, och är så arg på sin mor. Samtidigt vill släkten sälja familjearvet. Matt, pappa King, är av hawaianskt ursprung och sköter om ett stort arv, men känner sig inte säker på försäljningen.

Detta är en otroligt lågmäld film. Det är en resa till ett slut som måste komma. Resan ser olika ut men det renande för de flesta. George Clooney måste få en eloge att se så gubbig ut. Det har aldrig slagit mig tidigare. Någon gång ska man göra det också. Och en film där kvinnor/tjejer inte bara pratar om män. Se den, jag förstår varför den var Oscarsnominerad.

11 frågor en söndag

1. Vilken bok läser du just nu?
Jag har just börjat läst i Stephen Kings 14 mörka berättelser för min litt.kurs.

2. Nämn en bra bok du läst nyligen.
I somras läste jag Narrens uppdrag. Den var riktigt bra om man gillar fantasy.

3. Nämn en klassiker du älskar.
Jag älskar Anna Karenina. 

4. Nämn en klassiker du hatar.
Jag gillar faktiskt inte Röda rummet. 

5. Säg en bok du blev mycket besviken på.
Jag blev besviken på Hypnotisören. Den var liksom bara jaha.

6. Säg en bok du är riktigt nyfiken på.
Svårt, men nu är jag nyfiken på de böcker jag läser i min kurs. Den ena är av H.G. Wells.

7. Nämn tre av dina favoritförfattare.
Oates, Rowling och Lars Andersson

8. Nämn en genre du aldrig läser något av.
BOATS. Brrr.

9. Nämn en av dina favorittitlar.
Mästaren och Margarita.

10. Nämn en klassiker du tror du skulle älska.
Jag tror jag skulle gilla Melville.

11. Ge mig ett boktips.
Läs gärna Ray Bradburys Farenheit 451.

Krim-alfabetet: A till Ö

Z

* En kriminalroman jag gillar
Hittar ingen.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Den finns en författare som heter Juli Zeh. Lite nyfiken.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Kommer inte på någon.

lördag 25 augusti 2012

När änglar dör


Andreas Roman låter oss läsare träffa Satan. Satan är bitter och sitter i en stuga någonstans i världen och berättar vad som egentligen hände. En gång var Satan och Gud ett. De var ett men ändå två. De hette Iahve och Isameal. De styrde över världen och skapade allt i den. Till sin hjälp hade de änglarna. Mikael, Rafael, Gabriel, Uriel och Lucifer var de som stod ut och Lucifer var Iahves favorit. Satan vill gärna att man gör skillnad på honom och den fallne ängeln.

När de två skapade jord så blev framför allt Lucifer avundsjuk och började motarbeta Gud. Det var små saker men saker som Satan retade sig på. Lucifer drabbades av himlens vrede och änglar slåss mot änglar och skördar även människooffer.

Det finns en religionskritik i denna bok som tilltalar mig. Den är subtil och jag gillar den diskussion Satan har med sig själv. Det är en lågmäld bok som inte passar alla. Men du måste kunna din kristendom för att kunna förstå den totalt.

The Full Monty


Det finns filmer som stannar kvar i ens minne. Detta är en av dem. Allt eller inget heter den på svenska och egentligen mer sant eftersom The full monty betyder med allt och kan beställas som frukost. Hepp, så kan det gå ibland. Det är brittisk sunkig diskbänksrealism som möter amerikansk inspirerad ta sig ur skiten-film. Det är underbart arbetarklass. Karlarna är inte snygga, unga eller ens vältränade men brudarna i filmen går igång på det.

Detta är inte Magic Mike. Detta är mer deprimerande. Men så sevärt. Det skär i själen på en och man måste älska sonens pepp. Se den, gärna med hela familjen.

Krim-alfabetet: A till Ö

Y


* En kriminalroman jag gillar
Yttersta domen av P.D James är en bra bok.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Robin Young ingår väl under denna kategori. Hon haver jag läst.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Kommer inte på någon.

fredag 24 augusti 2012

The dark knight rises



Det är som en berg- och dalbana i actionscener men vilken dialog. Det är underbart. Lite som om man sett för mycket på Gilmore Girls. Nu är det inte perfekt men helheten är övertygande. Mr. Nolan, mr. Nolan my hat off to you both. Bröderna Nolan har tagit det mörka till en helt ny nivå. Det är nästan en episk sjunkande mot en botten som är så mörk.

Det är inte lätt att vara Bruce/Batman. Skadad och gömd efter att ha tagit på sig skulden för Harvey Dents död och sörjande Rachel, som egentligen inte älskade honom, sitter han i sitt hus och pratar inte med någon annan än Alfred. Polisen njuter av att sätta in skurk efter skurk. Gotham är på väg att bli ett drömsamhälle. Men i skuggorna lurar inte Batman längre utan Bane. En man som vet vad han vill och tänker hämta det i staden.

Batman måste ta sig ur pensioneringen med ödesdigra konsekvenser. Det är så bra att jag tänker inte säga något mer. Se den. Men är du en blivande knutblusbärande kulturtant kanske du ska se något annat eller hyra Igelkotten på DVD. Den här filmen kräver en passion för det svulstiga men inte att förglömma finns det en intertextualitet i alla actionfilmer och denna dryper av den. Den fallne hjälten som kommer tillbaka. Hmm, hur bibliskt är inte det?

Krim-alfabetet: A till Ö

X hoppar vi också.


torsdag 23 augusti 2012

Krim-alfabetet: A till Ö

W hoppar vi av ganska naturliga skäl.

Men Mats Wahl är en bra författare och nog den enda jag läst på W.

Tomorrow when the war began



Det är inte lätt att filmatisera en klassiker. Speciellt inte en som är nästintill en moderns klassiker. Detta är sagan om Ellie och hennes sju vänner som efter en campingresa kommer hem till ett öde Wirrawee. Det är verkligen öde utom att korna står och tuggar efter vägarna. Inga vuxna, inga tonåringar, barn eller äldre syns till. Vad har hänt under sig de åtta?

Jag tycker att det är en okej adaptation. Den följer boken bra men den är också uppdaterad till dagens Australien. Karaktärerna presenteras så väl det går på den tid som finns. De har de roller som tilldelats dem i boken. Ellie är ledaren och den som har lättast att bryta ihop. Styrka och känslighet i ett. Homer lyfts av situationen och tar sitt ansvar. Robyn gör det hon måste trots sin tro. Corrie, åh, Corrie. De andra fyller sina skor. Det är bra ungdomsfilm i skuggan av Hungerspelen.

Det är så logiskt alla fattar utom du



Det är ibland svårt att läsa ungdomsromaner. Det finns olika skäl till det men en av de tydligaste är att jag inte känner igen mig. Livet idag och när jag var tonåring är inte speciellt sig likt. Men i mycket är allt sig likt. Lisa Bjärbos roman däremot är riktigt bra. Den får mig att vilja läsa vidare. Kanske är det att den är uppdelad likt en serie som väntar på en fortsättning.

Det är så logiskt alla fattar utom du är historien om Johan och Ester. De har varit vänner sedan för alltid men Johan har varit kär i Ester nästan lika länge. Nu går de första året på gymnasiet och Ester vill hitta en cool musikkille som andra avundas lite. Hon har nästan hittat Adam. Han är sådär cool som Ester vill och det berättar hon för Johan. Han lider och lyssnar och blir glad för en kram. Hans problem är hemma men har svårt att berätta för Ester. Detta är hösten när deras vänskap prövas hårt och de kommer till insikt om många saker.

Jag gillar handlingen och personerna i boken. De känns som mina elever. Lite yviga och lite fumliga, som Bambi på is. Jag är kanske inte överlycklig över språket eftersom det är ganska mycket talspråk. Jag personligen bryr mig inte. Jag tänker bara på mina lässvaga elever som behöver läsa böcker som skiljer sig mer från deras eget språk. Det är de ovana vid och skulle nog lättare läsa denna. Det är med andra ord en avvägning och en smaksak för mig. Jag tycker att alla som vill sluka en bok ska läsa denna.

onsdag 22 augusti 2012

Oh brother where art thou


Hmm, jag har lite sådär en hatkärlek till denna film. Hur kan man inte älska upplägget och männen som rymmer. Clooneys karaktärs ego och den södra charmens lite slöa tankegång. Samtidigt är det inga kvinnoroller som jag gillar. De är förföriska eller näbbiga. Ska man tolka om Odysseén kan man väl göra moderna kvinnoporträtt. Men det är jag det.

Detta är en grabbfilm men jag känner få killar som sett den. Bröderna Cohen är smarta och skriver underbara dialoger. De har verkligen lyft fram det typiska med den amerikanska södern. Man kan nästan känna majsgröten puttra i köket när man ser den här filmen. Ska du se den då? Ja, gör det. Den är underbar och den ger så mycket.

Krim-alfabetet: A till Ö

V

* En kriminalroman jag gillar
Vargtimmen av Denise Mina är en bra bok.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Emma Vall är en favorit.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Någonstans på jobbet finns en lättläst bok som heter Vampyrkärlek av Malin Lindroth. Den kan nog vara bra att läsa.

tisdag 21 augusti 2012

Ella den förtrollade


Egentligen är det spännande att en film som Ella - den förtrollade innehåller kvinnor som har ett eget namn och som faktiskt pratar om annat än bara män. Man kan ju tänka sig att det inte borde vara så men Ella har ett problem i att hon vill mer än hon kan. Hon har blivit förtrollad som barn att lyda och det gör hon. Ofta mot sin vilja.

Visst finns det lite romans i filmen. En flicka av folket kan inte klara sig i en film som denna utan en prins. En prins som är öppen för utveckling. Visst är det amerikanskt med att tro på sig själv och att stå upp mot överheten men vad gör det. Det är lite gulligt och lite roligt och Heidi Klum spelar snygg jättekvinna som får ihop det med en pyssling. Det är roligt.

Det är några sagor inplockade här och där. Det är lite Disneys svar på Shrek. Men Anne Hathaway är bra mycket snyggare än Wayne Rooney, jag menade Shrek.

Krim-alfabetet: A till Ö

U

* En kriminalroman jag gillar
Jag kommer faktiskt inte på att jag läst någon.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Christian Unge är ny för mig så lite nyfiken är jag nog.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Ursprung av Diana Abu-Jabar

måndag 20 augusti 2012

Stepford Wives


Skrämmande att denna film innehåller två kvinnor, namn och allt, som pratar om annat än män men som sedan stöps att bara prata om sina män som gudar. Jag minns när jag läste denna bok. Ira Levin har målat upp en otäck bild av hemmafrun i USA och vad män verkligen vill ha verkar det som. Bree Van der Kamp i Desperate Housewives skulle lätt platsa i Stepford.

Joanna bryter ihop totalt när hennes tv-program leder till att en deltagare mördare sin f.d fru och hennes många älskare. Hon och Walter flyttar till Stepford, Conneticut, där allt är lite väl perfekt. Alla fruar är blonda och vackra. Det är inte Joanna eller grannen Bobbi. De är klädda i svarta sunkiga kläder. Sedan händer något som får allt att ändra sig.

Jag vet inte vad jag tycker om denna film. Den är både bra och mindre bra. Men den är lika skrämmande som den ska vara. Tanken att bli en stepfordfru är ett begrepp. Har du inte sett originalfilmen fungerar nog denna. Dessutom är den inte lika dålig som det framges att vara. Den har lite bizarr humor som fungerar. Boken är inte bättre men mer skrämmande. Komedi, kanske inte skräckfilm.

Krim-alfabetet: A till Ö

T

* En kriminalroman jag gillar
Till minnet av Edward är en bra bok av Elizabeth George.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Tja, varför inte Donna Tartt.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Till salu av Christina Wahldén är en bok en elev vill att jag ska läsa. Det kanske jag borde göra.

söndag 19 augusti 2012

Dumbo



Lilla Dumbo är ett efterlängtat barn. Hans mamma vill så gärna ha en liten baby och så kommer Dumbo. En liten kille med stora, stora öron. De är för stora menar alla andra elefanter och tycker att han ska bort från cirkusen. En vacker dag rymmer lille Dumbo. Stackarn.

Jag gillar den här filmen för den är så söt. På ett naivt sätt men den är fortfarande söt. Jag såg den som barn och det var den första film jag kom ihåg. Som liten är den nog jättesorglig. Som vuxen kan man tänka på många saker men mobbningen är det som lyser starkast.

11 frågor en söndag

1. Viken är din favorit TV-serie?
Det är lätt The West Wing. 


2. Vilken bok retar du dig mest på slutet?
Även om jag älskar alla Harry Potter-böcker var jag inte riktigt så nöjd med hur det slutade.
Jag gillar inte riktigt att det blev så bra. Ron, seriöst.

3. Vilken bok önskar du mest att det var du som hade skrivit?
Åh, tänk att få ha skrivit Jane Eyre och påverkat de flesta kvinnliga författare efter det.

4. Vad är ditt dröminriktning på bokmässan? (Får, men behöver inte vara länder. Du är boss.)
Jag skulle välja 20 författare ur min bokhylla och bjuda dem. Sedan ta dit mina favorit forskare och några kockar. Sedan blir det seminarier och show. 


5. Vilket var din favoritbok när du var liten?
Jag gillade mina Heidiböcker och Madicken.

6. Vilken fiktiv karaktär påminner mest om dig?
Det är nog Bridget Jones för vi är så klumpiga och lite pinsamma.

7. Vilket är det konstigaste klädesplagg du har i sin garderob?
Åh, jag har haft en poncho. Varför kan jag fråga mig själv.

8. Hur många böcker av kiosklitteratur-typ har du läst?
Det är kanske ett hundratal. Men vad är liksom kiosklitteratur. Det kan ju vara många former idag som kanske inte fanns när termen uppkom.


9. Vad väljer du av 1) En djup, men svårförståelig bok 2) En lättläst bok med uppenbar handling.
Ska jag läsa är det 1 ska jag lyssna är det 2.

10.Vem av följande bilderbokskaraktärer skulle du helst vilja ha som ditt barn: Alfons, Max, Lilla Anna eller Ellen 
Det får nog bli lille Alfons eftersom han har sådan fantasi.

11.Vilken bok ångrar du (mest) att du läste?
Jag ångrar inga böcker men att ha bläddrat lite i Mein Kampf av Hitler gör min själ lite smutsig.

Krim-alfabetet: A till Ö

S

* En kriminalroman jag gillar
Saknaden efter Josef är en bra Lynley/Havers av Elizabeth George.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Steven Saylor skriver bra om Rom under antiken. Me likey.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Shakespeares hemlighet av Jennifer Lee Carrell.

lördag 18 augusti 2012

Över näktergalens golv



Detta är den första delen i sagan om klanen Otori. I fokus hittar vi Takeo som har blivit adopterad av Otori Shigeru, en ung krigsherre i klanen. Takeos familj har blivit mördad av Iida Sadamu, en grym krigsherre som vill styra över allt och alla. När Takeo möter Shigeru blir han upplärd och får veta att hans far tillhörde Släktet, en lönnmördargren.

Lian Hearn har målat upp ett medeltida land som påminner om Japan. Det är ära och släkten som är det viktigaste. Det är lite kul att tjejer får slåss med svärd om de är födda i rätt släkt. Många dör i denna bok. Men Takeo möter i alla fall sitt livs kärlek i Kaedo. En stark ung kvinna som kan ta hand om sig själv.

Det är bra. I början var jag skeptisk men det tog sig. Jag läste och lyssnade om vartannat. Det är spännande och strävt men det fungerar. En bok för en tonåring som befinner sig mellan ungdomsböcker och vuxenlitteratur. Värd att läsa.

Due Date


Två män på resa genom USA i en bil med en hund. Två män som är så olika. Det har jag sett förut. Peter är på väg hem till en höggravid fru. Ethan vill make it big in Lalaland. På väg ombord planet råkar Ethan byta väska med Peter. Inget större problem om det inte var lite knark i väskan. Snart har Peter blivit skjuten av en gummikula och fått flygförbud. Ethan har hyrt en bil och av bär det mot LA.

Jag tänker på John Candy och Steve Martin när jag ser detta par och jag anar hur det ska gå. Jag har inte fel men det gör inget för denna film är roadmovie med en ledsam underton. Ethan är en sorglig karaktär lite likt den John Candy spelade Raka spåret till Chicago. Men se den här eller se Candy och Martin och jämför. RDJ. Vilken lirare. 

Krim-alfabetet: A till Ö

R

* En kriminalroman jag gillar
Romarblod: En detektivhistoria från antikens Rom av Steven Saylor är bra om man gillar historia i bokform.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Peter Robinson är en favorit hemma hos fröken.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Religionen av Tim Willocks utspelar sig under 1500-talet. Jag är lite svag för historiska deckare.

fredag 17 augusti 2012

My Super Ex-girlfriend

Nu ska vi se. Tänk dig en riktigt snygg superhjälte. Tänk dig att ni är ihop. Tänk dig nu att ni gjort slut och du är den som tog det bra. Sådant är livet för Matt efter att han gjort slut med Jenny. Eller G-Girl som hon också kallas.

Hon blir lite galen kan man säga. Jag tycker det är kul med en kvinnlig superhjälte. Jag tycker det är lite ledsamt att hon är tokig och vill egentligen bara ha någon som älskar henne. Bechdeltestet säger två av tre. Två kvinnor med egna namn men de pratar med varandra om en man.

Men den går att se. Eddie Izzard borde vara med mer och fasiken vad nedtonad han är. En film att se en söndag i oktober när man inte orkar mer.

Krim-alfabetet: A till Ö

Q

* En kriminalroman jag gillar
Kom inte på någon.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Det får väl bli Ellery Queen.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Kom inte på någon här heller.

torsdag 16 augusti 2012

Jag är så bäst

VG. Jag läste lite kurser under sommaren. Två närmare bestämt. Kolla betyget :),

The prestige

Helskotta tänker jag kanske 50 minuter in i filmen. David Bowie är snyggare idag än någonsin. Han passar som lite mullig. Men detta är inte filmen om Nikola Tesla, mannen som inte riktigt kunde överglänsa Edison. Detta är filmen om två magiker/illusionister som lever i 1800-talets London. De börjar båda två som assistenter åt en annan magiker men saker går lite fel och de hamnar på varsin sida av ett bråk. Vem som är bäst och hur de kan lura den andre.

Det är också en illusion denna film. Det är inte riktigt som om man hänger med hela tiden. Snarare så att man blir lurad men att allt avslöjar sig i slutet. Hugh Jackman är bra i denna film. Ibland kan han bli lite för mycket men denna kräver lite mer nedtoning som passar honom bra. Christian Bale spelar magiker nr 2 och är lite sluskig och arbetarkille i filmen. Jag gillar Bale och tycker han passar som lite listig.

Scarlett Johansson är den kvinnliga huvudrollen och tja, hon är duktig. Michael Caine är Michael Caine och hur kan man inte älska den mannen. Men det bästa med filmen är nog egentligen bröderna Nolans samarbete. Det är ett gediget hantverk men samtidigt är det lite småfel. Men alla produktioner har det. Den är tillsammans med andra Nolanverk inte direkt en kandidat i Bechdeltestet. Ett av tre når den upp till. Som alla Batmanfilmer av den gode regissören.

Det är lite synd att inte fler sett denna film eftersom det krävs fler smarta filmer och färre dumma. Men du som inte sett den har något att se framemot.

Krim-alfabetet: A till Ö

P

* En kriminalroman jag gillar
Pappas lilla flicka av Elizabeth George är en bra bok. Lynley och Havers är ett skönt team.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Iain Pears har skrivit en bok som heter Den fjärde sanningen. Den utspelar sig under 1600-talet i Oxford.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Paradisoffer av Kristina Ohlsson.

onsdag 15 augusti 2012

Krim-alfabetet: A till Ö

O

* En kriminalroman jag gillar
Oskuld och arsenik av Dorothy L. Sayers får bli mitt bidrag här.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Jag skulle vilja läsa Kristina Olssons böcker. Men som alltid mer tid åt läsande människor.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Det får bli Ofärd av Dick Harrison som så många andra böcker bor i min bokhylla.

Sleepy Hollow


Tim Burton har gjort sig ett namn som en man med en mörk historia att berätta. Ärligt talat är det passande när legenden om Icabod Crane ska berättas. Det är en del av den tidiga amerikanska livet. I en liten by någonstans runt New York dör människor efter att ha jagats av en huvudlös rytttare. Han är efter deras huvuden. Crane är polis och blir ditskickad eftersom han är en duktig kriminaltekniker, om man kan kalla det  för det på 1800-talet.

Crane kommer till Sleepy Hollow och mottas varmt av stadens familjer. Katrina är speciellt intresserad av honom eftersom han är annorlunda och ny. Men Crane lyckas inte hitta mördaren och fler människor dör. Till slut kommer han på sammanhanget men då är både hans eget och personers, som han gillar, liv i fara.

Johnny Depp är otroligt nedtonad i denna film. Burton är nedtonad. Det känns bra och detta är en skrämmande film i Burtons anda. Inte någon gul sol här inte. Det är ändå en bra film i Bechdeltestets anda. Jag tror att den når tre av tre. Mer än två kvinnliga karaktärer, de pratar med varandra och om annat än män.

tisdag 14 augusti 2012

Krim-alfabetet: A till Ö

N

* En kriminalroman jag gillar
Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö är bok jag gillar men börjar inte på N men nästan.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Håkan Nesser är en bra författare och jag skulle kunna tänka mig att mannen i fråga kan skriva böcker utan mysterier. Men man får ta det man får.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Natoagenten av Anders Jallai bor tillsammans med andra böcker i min bokhylla.

The talented Mr. Ripley


En man ska inte ha mer än en talang säger Dickie till Tom i början av film. Senare får han veta hur mycket talang mr. Ripley har egentligen. Det är lite synd om Tom, tror jag att man tänker i alla fall i kanske tio minuter, men sedan ändras den tanken. Jag vet inte om han är sociopat eller enbart störd men Tom Ripley är en slemmig man.

Okej, det här är en bra film. Det är bara så att man måste ogilla Tom på ett eller annat sätt. Det är liksom i filmens natur. Den är spännande och man sitter och funderar på hur det ska gå.

Matt Damon är övertygande som den talangfulle mannen som ingen egentligen gillar. Övriga skådespelare som Jude Law, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett, Jack Davenport och Philip Seymour Hoffman är lika övertygande dem. Men de gillar jag. Det är väl inga direkta lysande resultat i Bechdeltestet. Ett av tre om jag räknar rätt. Se, se innan sommaren är slut.

måndag 13 augusti 2012

Almost Famous


Rock n'roll baby. Detta är 1970-talet, det är rock, det är dekadens, det är syndigt och det är bra. William är en smart ung kille. Han bor hos en kontrollerande mor men hans passion är att skriva om rockband. Han får ett jobb på Creem, en liten tidning vars redaktör, Philip Seymour Hoffman, är lite speciell. Det är så han träffar the Band Aids. Penny Lane och hennes tjejer, de är inte groupies utan älskar banden. Det är också nu han träffar Stillwater. Ett band på väg att bli kända, almost famous kan man säga att de är. William skriver sin artikel som är så bra att han blir uppringd av Rolling Stones magazine för en artikel. Om vad undrar vän av ordning? William lyckas sälja in Stillwater. Så iväg på turné med dem och mamma oroar ihjäl sig.

William förförs lite rock n'roll-livet men inte fullt ut. Han är en skarp kille som vill väl och är ovan med mänsklig kontakt i denna mängd. Han blir vän med Russell, bandets gitarrist, och den som managern vill ska vara frontfiguren. Han och Russell kärar båda ner sig i Penny Lane.

Cameron Crowe har skrivit och regisserat en bra film. Det är resa i att bli vuxen och det är inte bara William som växer. Har du inte sett denna film så gör det. Den är charmig och den ger ett bra porträtt och starka karaktärer till kvinnor. Tre av tre i Bechdeltestet. Nice.

Krim-alfabetet: A till Ö

M

* En kriminalroman jag gillar
Minnets labyrint av Elizabeth George är en bok jag läst, lyssnat på, och den gillar jag. Den är lång men helt klart läsvärd.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Eftersom jag gillar ryska författare måste Alexandra Marinina få vara med här.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Jag har en bok i bokhyllan som heter Mord i Kanton som jag en gång köpt så lite intressant borde den nog vara. Författare är Robert Hans van Gulik. Billig på bokrea.

söndag 12 augusti 2012

Trollkarlens lärling



Hmm, trollkarlar är tydligen på modet även utanför frökens sommarkurs. Det är nutid och Manhattan. I en gammal grekisk vas sitter två trollkarlar fast efter att ha slagits inför ögonen på en ung pojke. Pojken är viktig eftersom han är Merlins arvinge. Tja, 1300 år är ju liksom ingenting. Balthazar, Cage, har inneslutit Morgana Le Fey i en grimhållare samma dag som Merlin dog. Problemet är att Veronica, kvinnan han älskar, är därinne också. Nu vill Morganas följare släppa lös henne och låta henne förinta världen.

Detta är en Disneyfilm som lite baserats på Fantasia. Efter Sagan om ringen och Harry Potter och andra bra fantasyfilmer känns den här lite som jaha, det hade jag aldrig kunnat räkna ut med lilltån själv. Bechdeltest uppfylls knappast. Jag tror att det är kvinnor med men inte pratar de med varandra om någonting.

Merlin ska vara i England under medeltiden och Cage som en djup man med kunskap. Tja, jag vet inte jag. Jag tror att man ska vara actiongillare för att gilla denna.

Krim-alfabetet: A till Ö

L

* En kriminalroman jag gillar
Jag tycker att Liket i biblioteket är en bra bok men det är några år sedan jag läste den.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Jag har aldrig läst något av Charlotte Lamb. Borde kanske göra det.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Kanske Ljug för mig av Tony Strong.

11 frågor en söndag

1. Vilken bok läser du just nu?
Jag läser tre böcker tror jag. Nej, två. Narrens uppdrag av Robin Hobb och Guldkompassen av Philip Pullman. 


2. Vilken genre är din favorit?
Vardagsromaner tror jag. 


3. Vilken är den bästa boken du någonsin har läst?
Anna Karenina är där uppe i topp tillsammans med Möss och människor.


4. Vilken är den sämsta boken du någonsin har läst?
Svårt men någon finns det nog.  


5. När startade du din bokblogg?
Detta är ingen riktig bokblogg men i juli 2009 tror jag. 


6. Vad arbetar du med?
Jag är lärare i svenska, religion och historia numera. 


7. Hur många böcker snittar du i månaden?
Kanske tre beroende på annat. 


8. Vilken plats läser du helst på?
Jag har en läsfåtölj som är underbar. 


9. Vilken är din favoritförfattare?
Jag gillar Oates. 


10. Föredrar du inbundna böcker eller pocket?
Inbundna för de är vackra i min bokhylla och sköna att läsa i. 


11. Hur håller du koll på böckerna som du har läst?
Jag använder den här bloggen numera. Tidigare skrev jag i böcker. 

lördag 11 augusti 2012

Krim-alfabetet: A till Ö

K


* En kriminalroman jag gillar
Kall som graven av Peter Robinson. Men mellan Peter och Agatha så verkar det inte som om jag läser något annat.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Det finns en författare som heter A J Kazinski som jag är lite nyfiken på kan jag säga.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Jag är lite nyfiken på Emma Valls Kattjakt.  

Guarding Tess


Även presidenters änkor har rätt till bevakning. Har du en gång varit president är du alltid president. Så även Tess. Hon bor i Ohio och har ett gäng secret service-agenter som tar hand om henne. Eller försöker i alla fall. Tess är en liten bestämd dam som, när andan faller på, ringer presidenten och ber honom hålla koll på agenterna.

Doug, som är chefen för denna enhet med agenter, blir tokigare och tokigare på henne. Han tycker att det är lite som om att vakta en tonåring men med otrolig makt. Underbart? Nja, han drömmer om att vakta presidentens hund. Inte alls samma skitjobb.

Men det är inte som det ser ut. Tess liv är lite svårare än att bara vara en satkärring. I Bechdeltestland så uppfyller denna inga kriterier eftersom det enbart är Tess som har kvinnligt utrymme. Nicolas Cage gör en hygglig roll. Denna film är så tidig att han har inte blivit upptagen med sig själv än och är relativt lågmäld i sin roll. Shirley MacLaine spelar en kärring som är excentrisk. Det är något hon har blivit bra på de senaste åren. En film att se och röras lite över.

fredag 10 augusti 2012

Reflektion kring ett läsande år

Utifall det nu är så att Bechdeltestet är applicerbart på böcker är det lite intressant att se hur de böcker jag läst de senaste åren står sig. Jag börjar med 2010 när jag i alla fall kom upp i sex böcker. Grattis till mig i efterskott.

Den första är Brännmärkt. Det finns mer än två namngivna kvinnor och de pratar med varandra. Dessutom om annat än män. Ta mig tusan. 

Ghost House 2.0 är inte riktigt lika kvinnovänlig. En kvinna som pratar med män tyvärr.

I de lugnaste vatten  
I den innersta kretsen  
I grunden utan skuld
Vi kör tre i en. Det är minst två kvinnor med som pratar om något annat än män. I varje bok. Det är bra.

Rotlös har två namngivna kvinnliga karaktärer som pratar med varandra. De pratar inte heller bara om män. Ta mig tusan.

I spel och kärlek


Det är mitten av 1920-tal och amerikansk fotboll är lite som kropfotboll. Lite fulla och lite dåliga är spelarna i Duluths fotbollslag. Dodge, George Clooney, är lagets stora stjärna men han är rätt så oinspirerad. I en annan del av landet reser sig en ung kille, Carter Rutherford, som en stor stjärna. Honom ska vi ha tänker Dodge. Det tänker även Lexie, en journalist i Chicago, men av helt andra orsaker. Hon vill avslöja honom som en lögnare och inte den krigshjälte som påstås.

Dodge och Lexie träffar Carter samtidigt och det är lite som om de båda uppvaktar killen. Detta är en screwballkomedi. Dialogen är snabb och snärtig. Den kvinnliga huvudrollen är smart och dyrkad av männen. Det är en helt okej film. I Bechdeltestets värld så uppfyller denna film inga kriterier. En kvinna som bara pratar om och med män. Jag fattar inte amerikansk fotboll men det är lite intressant att få se den i sin ungdom. Underhållning som borde fått lite mer utrymme. Jag tror den är otroligt anonym i Sverige.

Krim-alfabetet: A till Ö

J


* En kriminalroman jag gillar
Jag läste en lättläst variant av Erik Erikssons Järnskuggan med en elev. Den var helt okej.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Jag gillar P.D. James. I alla fall de böcker jag läste för länge sedan.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Jordskalvsfågeln av Susanna Jones.

torsdag 9 augusti 2012

Systrar i jeans 2


Att växa upp är svårt. Det kan handla om olika saker men för Carmen handlar det så mycket om att hon och hennes vänner verkar växa ifrån varandra. Denna sommar är flickorna spridda för vinden men problemen är inte mindre för det. Det är spännande att se unga skådespelerskor som är kända för att annat göra något, som i detta fall tv-serier, agera annorlunda. Det är uppfriskande och trevligt med förändring. I världen av Bechdeltest så uppfyller den alla kriterier. 

Det är en lika charmig liten sak som ettan. Den underhåller för stunden och sedan är den borta ur minnet. 

Krim-alfabetet: A till Ö

I

* En kriminalroman jag gillar
I djävulens sällskap av Peter Robinson.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Jag är nog lite intresserad av Arnaldur Indridson.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
I den tysta Hjälmarens vatten av Johanna Ericsson.

onsdag 8 augusti 2012

Filmerna jag sett

Om vi nu ska applicera bechdeltestet på de filmer jag sett hittills i augusti. Det är följande.

Ghost Rider: Spirit of Vengeance kan jag säga uppfyller inte testet. En kvinna. That's it.
Baksmällan uppfyller egentligen inte heller detta även om det finns flera kvinnor med men jag tror inte de pratar med varandra. En av tre.
Clash of the Titans uppfyller faktiskt alla tre. Det är mer än en kvinna som har ett eget namn. De pratar med varandra och de pratar inte om män. De pratar om döden. Wow. Lite oväntad. Kanske inte några djupare tankar.
Be kind, rewind uppfyller egentligen bara ett av tre.
Shall we dance uppfyller ett av tre. Kvinnorna pratar inte vidare mycket med varandra.
Lone Star uppfyller två av tre. Det är kvinnor som har namn och de pratar med varandra men dessvärre bara om män.
Guldkompassen är en bra film eftersom det är kvinnor, fler än två. De pratar med varandra och inte om män bara ibland.
Systrar i jeans uppfyller alla kriterier. Fyra tjejer, de pratar med varandra och de pratar inte bara om killar.




Bechdel Test

Spännande att det finns saker för nästan allt. Detta är ett test för att se hur kvinnovänlig filmen är. Det är tre kriterier som ska uppfyllas.


1. Ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer
2. De pratar med varandra
3. De ska prat med något annat än män.

Detta har diskuterats i bokbloggosfären och kan appliceras även på böcker. Hmm, kanske ska man fundera över detta när man ser film.

Systrar i jeans



Detta är berättelsen om ett par jeans som hittar vägen till fyra 16-åriga tjejer som bor någonstans på östkusten i USA. Det är Tibby, Lena, Carmen och Bridget som alla är vänner och alla som har olika problem i livet. Tibby har problem med närhet, Lena är lite blyg, Carmen har problem med att hennes pappa är så frånvarande och ska gifta om sig samt Bridget som saknar sin döda mamma något otroligt mycket. 

Dessa jeans fungerar som den röda tråden i filmen och binder samman de fyra tjejernas sommar. En vecka och sedan drar de vidare. Så gör också handlingen. Filmen är baserad på boken med samma namn. Det är en tjejfilm för tjejer i tonåren skulle jag säga. Men den fungerar även för lite äldre tjejer men då är det inte riktigt samma drama.

Sunshine



Krim-alfabetet: A till Ö

H

* En kriminalroman jag gillar
Hemliga historien av Donna Tartt. Den läste jag för flera år sedan men den var bra.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Jag skulle vilja lyssna på M R Hall för att se om det är bra eller inte.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Jag borde läsa Händelser vid vatten av Kerstin Ekman som bor i min bokhylla som så många andra böcker.

tisdag 7 augusti 2012

1500

1500 inlägg av varierad karaktär. Min lilla blogg fyllde 3 år för ett tag sedan och nu har jag kommit så här långt. Spännande att man kan ha så mycket att dela med sig.

Guldkompassen



I en värld inte helt olika vår egen bor en flicka vid namn Lyra. Hon bor på ett college i Oxford där hennes farbror jobbar men samtidigt lämnat den lilla föräldralösa Lyra för att fostras av akademiker och personal. Skillnaden mellan Lyras värld och vår är att det finns daimoner. Det är människors själar som går bredvid dem.

Detta är en film baserad på en bok som jag skrivit om i ett annat inlägg. Jag tycker att detta är en okej adaptation av Pullmans bok. En del i handlingen har man tagit bort och vissa karaktärer har blivit en kompott av en. Det fungerar och det är en bra barnfilm som är lite spännande och lite cool. Det är talande djur som tillhör en själv. Vilket barn skulle inte vilja det. Det finns också arga isbjörnar och häxor och elaka människor. Egentligen borde den ha fått ett bättre mottagande men jag antar att Guldkompassen lider av Harry Potters skugga. För det är inte riktigt lika häftigt och det är lite kopior med ett föräldralöst barn på en skola som måste rädda sina vänner.

Men det är kul med en stark tjej som får göra modiga saker och rida på isbjörnar. Bara en sådan sak. En liten feminismfilm för en yngre publik kan jag tycka är bra.

Krim-alfabetet: A till Ö

G

* En kriminalroman jag gillar
Jag gillade Ghost House 2.0 av Arne Dahl.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Jag gillar Elizabeth George. Men jag kommer inte på hur många jag läst så här på rak arm.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Det finns en bok som heter Gul ondska av Peter Gissy. Den låter intressant.

måndag 6 augusti 2012

Lone Star


Lone Star är en film av John Sayles. Den är så bra att när jag såg den första gången blev jag lätt kär i Chris Cooper. Han är en birollernas man som gör det mesta av det lilla. Jag tycker fortfarande att det är en bra film. Sayles kräver nog att man gillar honom eller inte för att köpa denna film. Men även om jag älskar inte Texas men det är passande att han låter sin film utspela sig där.

Filmen handlar om Sam som är sheriff i en liten stad precis som hans far en gång var. Hans far är död och just nu är det inte lätt eftersom ett skelett har hittats och staden ligger nära den mexikanska gränsen. Så många tror att det är en olaglig flykting eftersom staden ändå kryllar av mexikanare. Vi får därför träffa Sams far som ung, spelad av en lika ung Matthew McConaghey, som jobbar som vice sheriff i staden vid denna tid.

Tillbakablickar är ett välkänt fenomen i film men ibland känns det rätt, ibland inte. Här är det ett berättartekniskt drag som måste finnas för att vi ska se och uppleva på egen hand och inte bara genom Sam.
Värd att se om man hittar den. Jag blev lätt lycklig när jag såg att den fanns på DVD.

Krim-alfabetet: A till Ö

F

* En kriminalroman jag gillar
Ett mord annonseras av Agatha Christie. Finns det ett tema i mina bokhyllor.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Karin Fossum som jag endast läser på norska. Det är alltid kul att läsa henne.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
En omläsning av Ray Bradburys Farenheit 451.

söndag 5 augusti 2012

Guld till alla

Usain Bolt tog just OS-guld. Kanske inte så överraskande. Det var däremot att Federer inte vann och att en svensk båt tog GULD.

Svenska ryttarna gör bra ifrån sig och snart kommer kanotisterna in på banan.

London, baby :).


Guldkompassen


Lyra är ett busigt barn. Inte på ett dumt sätt utan på ett livsbejakande sätt. Hon är en flicka utan föräldrar men med en tanke om hur livet kan vara. Hennes farbror, Lord Asriel, är en hård man som hon har en slags respektkärlek för. Hon har en daimon vid namn Pantalaimon, men vanligtvis kallad Pan, som är hennes själ som går bredvid henne jämt. Hennes har inte valt en form utan byter efter Lyras humör och hur hon känner sig.

Alla har en egen daimon och detta kommer att vara avgörande för de barn som blir tillfångatagna av slukarna. Vad som händer med barnen får Lyra till slut veta. Det är för alla i hennes värld ett grymt öde. Annars är det en spännande historia som Pullman målar upp för oss. Dessutom slutar den så abrupt att den kräver att man läser fortsättningen.

Jag har läst och lyssnat på denna bok lite om vartannat. Lena Nyman läser och det fungerar rätt så bra. Mestadels när man inte tänker på det. Det är en ganska spännande bok. Dessutom är de mänskliga förhållandena i boken så svåra att förstå att jag kan tycka att den är lite otäck för barn. Det är inte snälla föräldrar Lyra har. Utifrån mina lärarögon är denna bok perfekt. Den är en beskrivning i vad en själ är och hur viktig den är för dig som människa. Djur har inga daimoner men pansarbjörnarna vill så gärna ha en egen.

Läs, lyssna eller kanske se filmen som fungerar om man inte orkar med boken.

Krim-alfabetet: A till Ö

E

* En kriminalroman jag gillar
Efter alla år av saknad av Peter Robinson med Tomas Bolme som uppläsare. Den är sommarlyssning på bilsemester.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Jag skulle vilja få mig till att läsa Umberto Eco som står i min hylla och väntar.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
En bit av mitt hjärta av Peter Robinson. Men det får bli en annan bilsemester.

11 frågor en söndag

1. Vilka tre saker skulle du rädda om det började brinna hemma hos dig? Vi förutsätter att dina nära och kära, människor och djur, redan är i säkerhet och att du är stark nog att bära med dig vad som helst.
Mina fotoalbum, min gamla nalle och kanske också min favorit Ulrica HV


2. Hur skulle du beskriva din klädstil? 
Casual.


3. Om du fick börja om och kunde bli vad du vill, ha vilken talang som helst, vad skulle du göra då?
Då skulle jag satsa på att bli kock tror jag.


4. Har du några fördomar, något som du instinktivt tycker, tänker och tror trots att du vet att du inte borde?
Ja, jag tycker nog att vissa personer är lite dumma och det är en fördom jag måste jobba med.


5. Vad skulle du helst vilja ändra med dig själv?
Att jag är för snäll ibland


6. Vilken är din favoritmaträtt? 
Kyckling i alla dess former. 


7. Vad är du mest rädd för?
Att de jag älskar ska bli skadade. 


8. Vilka icke-brottsliga mänskliga beteenden irriterar du dig mest på?
Människor som vägrar att ta ansvar för sitt eget beteende. Men rökare som röker framför andra.


9. Om du fick välja en känd person att tillbringa en helg med, vem skulle du välja och varför? Vad skulle ni göra? 
Jag skulle nog vilja träffa Nelson Mandela och äta en sydafrikansk middag och sedan låta  honom diskutera fängelsetiden med mina elever.


10. Rekommendera en cd-skiva som du tycker att jag borde köpa.
Adeles 21. Värd att lyssna på. 


11. Vad gör du om du får en present som du absolut inte tycker om?
Då tackar jag och använder aldrig saken någonsin mer.

Shall we dance?


Man kan ha medelålderskriser på olika sätt. Vissa köper en bil, andra lämnar sin fru men John, Richard Gere, han börjar dansa "ballroom". Ja, kanske hade det lite med en av danslärarna som är en riktig snygging spelad av Jennifer Lopez. Det kanske är en stor motivation. Hemma sitter frugan Beverly, Susan Surandon, och undrar över vad han håller på med.

Dessa danslektioner gör att John börjar leva upp. Han blir som dottern säger lyckligare och gladare. En dag bestämmer sig Beverly för att hyra en privatdetektiv för att ta reda på vad maken håller på med. Det blir lite konflikt mellan makarna. Det ska väl sägas att John är mer intresserad av sin danslärare än hon av honom men det spåret lämnar han snart. För dansen blir något som gör honom levande på ett sätt han skäms lite för.

Man måste älska Stanley Tucci i en långhårig peruk så att han ser latino ut. Annars är detta en feelgood-movie där man får gråta om man är lagd åt det hållet.

lördag 4 augusti 2012

Be kind, rewind

Jerry och Mike är ansvariga för mr. Fletchers videobutik. Nu pratar vi VHS. Här har vi inte kommit in i DVD-världen. Men det är billigt - en dollar - en film - en dag. På så sätt lever affären på de kunder som inte har råd att köpa nya apparater.

Jerry är den vilde av de två och har i stort bestämt sig för att ta med Mike för att leka med områdets elförsörjning. Det blir ett litet fel och han blir magnetiserad och lyckas avmagnetisera alla filmer. Vad göra?

Det tänker jag inte säga men det är en bra film. Det är inte en typisk Jack Black-film och det är bara bra om jag ska vara ärlig. Det är roligt på ett smart sätt och värt att se som lite komisk omväxling.

Krim-alfabetet: A till Ö

D


* En kriminalroman jag gillar
Det blir en Agatha igen. Dolken från Tunis är en bra bok att börja läsa på engelska. Jag läste den nog för typ 23 år sedan.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Jag har faktiskt läst Arthur Conan Doyles De fyras tecken. Intressant läsning eftersom den var först.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Danteklubben av Matthew Pearl

fredag 3 augusti 2012

Clash of the Titans


Tänk dig att du är adopterad. Din familj är fattig och kämpar hårt för att klara sig. En dag dör din familj genom en hämndaktion. Nu får du tänka dig att du får reda på att din far, din riktige far, är Zeus, gudarnas kung. Tufft? Tja, vissa tycker nog det men Perseus menar att det bara hämmar honom.

Mycket av den gamla myten finns inte riktigt kvar men som film att se med elever är den kanon. Man kan prata myter, tolkning, varför det är okej att Perseus är son till en gud men inte Jesus.

Annars ska jag nog inte säga att någon gjort den här filmen för något annat än pengar. För den känns som om man har behövt lite cash. Men det är bra underhållning då man ser den.

Krim-alfabetet: A till Ö

C

* En kriminalroman jag gillar
Catilinas gåta av Steven Saylor

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Jag har någon gång läst Fader okänd av John Case. Jag minns att jag gillade honom. Idag är den kanske lite daterad.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Kanske Heartsick av Chelsea Cain. Det handlar om en kvinnlig seriemördare. Hur vanligt är det?

torsdag 2 augusti 2012

Baksmällan


Tänk dig att vakna och inte komma ihåg något. Det har nog hänt många men kanske inte på samma nivå som grabbarna Grus i denna komedi. De vaknar i en lyxsvit i Las Vegas efter en svensexa men brudgummen är borta och istället har de en bebis och tiger på halsen. Man får följa dessa tre män när de pusslar i hop sin natt. En natt som borde glömmas.

Jag tror man älskar eller hatar den här filmen. Jämfört med Adam Sandler är detta djupt och tänkvärt. Jämfört med andra filmer är detta en pruttfilm utan pruttar. Men se den. Bradley Cooper är bra och Zach Galifianakis är underbar i sin lilla egna värld. Vegas baby.

Krim-alfabetet: A till Ö

B

* En kriminalroman jag gillar
Blodspår av Denise Mina. Spännande.

* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Jag skulle vilja ha tid att läsa Steve Berry.

* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Den är några år men jag skulle nog se framemot att läsa Bara ett liv av Sara Bladel

Uppsala

Igår var jag en tur till Uppsala och Gustavianum. Det var intressant att se teatern där de undervisade medicin. Jag kraschade en sommarkurs i arkeologi tror jag. Två bilder eftersom jag inte vill fota därinne. Sevärt för femtio spänn.



onsdag 1 augusti 2012

Ghost Rider: Spirit of Vengeance


Vi träffar återigen Johnny Blaze som blev Ghost Rider efter att han slutit ett avtal med djävulen, Roarke, som ung pojke. Det dröjer nästan 25 år innan han förvandlas men han gillar inte sig själv. Han är i östra Europa och gömmer sig. Han möter en dag Moreau. En präst som dricker, svär och kör motorcykel men har ett uppdrag åt Ghost Rider. Det är att hitta och beskydda en pojke som djävulen vill åt. Med lite motstånd går Rider med på detta. För om det fungerar blir han fri sin förbannelse.

Så, Danny och hans mor ska räddas från Roarke och hans anhang. Det blir en åktur och många personer kommer att få ge sitt liv. Den bästa av filmer? Nej, men helt okej underhållning.

Krim-alfabetet: A till Ö



* En kriminalroman jag gillar
 ABC-morden av Christie


* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
Agatha Christie är nog en av mina favoritförfattare när det kommer till att läsa det engelska språket. Sedan är pusseldeckare rätt okej ibland. 


* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa
Askungar av Kristian Ohlsson

Krim-alfabetet: A till Ö

Månadens lista blir deckare, kriminalromaner och liknande. En gång om dagen kommer jag att ta upp detta. En bokstav i taget.

* En kriminalroman jag gillar
* En kriminalromanförfattare jag gillar/har läst/vill läsa
* En kriminalroman jag ser fram emot att läsa

365 dagars film-utmaning

En film om dagen i ett år. Vi får se om jag pallar. Antar att jag redovisar dem lite hippiyhapp.