Tårtan jag bakade heter Monas browniestårta med hallonmousse men det blev jordgubbsmousse och myntagrädde.
Ingredienser
Browniebotten
120 gr choklad
100 gr smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl
smör till formen
grädde till garnering
hallon till garnering
Jordgubbsmousse
ca 1 liter jordgubbar. Det beror lite på smak och mognad.
1 dl gelésocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Botten
Sätt ugnen på 175°C.
Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
Mousse
Mixa jordgubbarna med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta jordgubbspurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.
Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i jordgubbspurén då den har börjat stelna något.
Bred moussen över browniebottnen utan att ta bort kanterna. Låt minst 3 timmar, gärna över natten.
Garnering
Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat. Garnera med spritsad grädde smaksatt med mynta och jordgubbar i mitten.
Choklad, smör och ägg. |
Smör och lite jordgubbar. |
In i ugnen. |
Färdig a la fröken C. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar