tisdag 26 april 2022

Tisdagstrio: 1800-talet

 Varje tisdag kommer ett tema upp hos Ugglan & Boken. Svaren ska bestå av en trio på olika sätt. Hur man tolkar temat är upp till en själv. I detta fall är 1800-talet som gäller.

1. En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf. Denna är publicerad under 1800-talets sista år. Det är en skröna som så många av Lagerlöfs böcker. Den handlar om Gunnar som i sin ungdom blir sinnessjuk och om Ingrid som hittar sin väg till hans gård. Deras vägar har korsats flera gånger under många år. 


2. En julsaga av Charles Dickens. Att Ebenezer Scrooge är en speciell man håller nog de flesta med om. Han älskar pengar och är nog sinnebilden av en snål person. Dickens val att använda spöken här och där och lite andar måste ha varit något nytt gällande jul. Den är lättläst och kanske en av Dickens mest lättillgängliga.


3. Förnuft och känsla av Jane Austen. Systrarna Dashwood är varandras speglar och står för mycket av tidens ideal, både det bildade och det vilda. Jag tycker mycket om den här boken som utspelar sig under tidigt 1800-tal och som har kriget som bakgrund. Att pengar är viktigt märks och att ha lyxen att gifta sig av kärlek få förunnat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar