lördag 13 november 2021

Red Queen av Victoria Aveyard

 


Red Queen är den första boken i en serie om Mare Barrows. Hon lever i en värld där människor är uppdelade efter deras blod. Det finns de silverblodiga eller de silvriga som är supermänniskor med förmågor utöver det vanliga. De är härskare och använder de vanliga rödblodiga till allt annat. Mare tillhör den röda befolkningen och en dag blir hon en del av kungens hushåll och arbetar där. 

Solpalatset är ett magnifikt ställe. Arbetet är bra men när det visar sig att Mare har unika förmågor trots sitt röda blod är hennes liv i dödsfara. Kungen Tiberias inser hennes makt och bestämmer sig hon måste röjas undan. Därför smider han en plan och uppger att hon är en silverprinsessa som varit försvunnen i många år. Mare finner sig förlovad med en silverprins samtidigt som hon hjälper de röda väktarna att planera för ett uppror.

Det här är en bra början och jag tycker att det är skönt med en fantasydystopi i en värld som inte är vår egen. Världen är alltså annorlunda än vår till skillnad från många andra ungdomsdystopier. Jag läste den på engelska och det gynnade nog upplevelsen. Ibland kan det låta konstigt men vissa böcker gör sig inte i översättning.Kung Tiberias inser snart att Mare utgör ett hot mot den maktbalans hans rike vilar på. Men medan han smider en plan för att oskadliggöra Mare ser hon en möjlighet att krossa silverregimen inifrån – och öppna dörren till en ny värld. Samtidigt har hennes hjärta börjat dra henne åt helt fel håll…


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar