måndag 8 november 2021

Kronprinsessan av Hanne-Vibeke Holst

 



Jag läste faktiskt en del under pandemin men kom aldrig för mig att skriva om dem. Jag läste en kurs där vi ibland läste skönlitteratur trots att kursen handlade om helt andra saker. I alla fall läste vi Holsts Kronprinsessan. 


Det handlar om Charlotte som är en mycket intresserad miljöaktivist och småbarnsmamma. Hennes man har fått erbjudande att vara läkare i Uganda och de är på väg att packa ihop allt när någon ringer. Det är inte bara vem som helst utan Danmarks statsminister. Han vill att Charlotte ska bli hans miljöminister. Det har hon svårt att tacka nej till och hennes man Thomas får snällt tacka nej till Uganda och arbeta på sjukhus i Köpenhamn. 

Att bli minister är inte det lättaste men Charlotte tar sig an uppgiften och känner sig stärkt av sin kunskap. Det är inte lätt för Thomas att bli satt lite på undantag. Om läkare arbetar mycket är det inget mot vad ministrar gör. 

Boken var helt okej. Jag blir tokig på män som tycker synd om sig själva. Jag måste säga att jag beundrar de kvinnor som ger sig in i politiken. Måttstocken för dem är annorlunda. Det märks att det är så även för Charlotte och även om boken har några år på nacken. Det som jag slås av är att vissa tidningar tycker om att kalla socialdemokraternas nya partiledare för Magda, trots att hon inte själv kallar sig så. Som sagt det är Holst styrka i boken. Sedan är den lite för lång och där förlorar man lite ork. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar