lördag 26 september 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven F

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på F?

Jag gillar Karin Fossum skarpt. Det är något med hennes sätt att skriva om mördarens psyke som tilltalar mig. Sedan är hennes språk vackert. Jag läser på norska och det är bra för träning att läsa hennes böcker.

2. Lyft fram ett kulturellt verk på F. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum och gärna en kvinna som skapat verket.

Det är visserligen ingen kvinna som skapat verket men tre kvinnor spelar huvudrollen. TV-serien Förhäxad handlar om tre kvinnor som upptäcker att de är häxor. Kanske är det lite klichéartat att det handlar om häxor men tre kvinnlig huvudroller där männen kommer och går är inte vanligt. För att kunna se denna serie måste du acceptera det övernaturliga och gilla fantasy för annars fungerar det inte. Att serien är gjord i USA på 1990-talet är ovanligt och annorlunda.

3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på F vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Tina Fey är komiker och parodierade Sarah Palin för några år sedan. Hon är ofta rolig på ett ganska torrt sätt. Jag gillar henne av den enkla anledningen att hon är kul och att hon gör på sitt sätt. Hon har varit värd för Golden Globe tre gånger i följd. Tina Fey är en stark kvinna i en bransch där män är norm, i alla fall är manlig humor en norm.

4. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på F som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Anne Frank betydde mycket för mig i tioårsåldern när jag började läsa henne. Sedan har hon alltid stått för kamp och vilja men också ungdomlig nyfikenhet. Det är synd att hennes liv blev så kort men samtidigt har hon blivit en bild för det onödiga lidandet som barnen under förintelsen utsattes för. En av mina elever har holländsk bakgrund. Hennes morfar har träffat Anne Frank. Det är helt otroligt. Jag blev liksom lite starstruck.

2 kommentarer:

  1. länge sedan jag läste något av Fossum. Frey känner jag inte till, men jag ska kolla upp henne

    SvaraRadera