Blinier
Ingredienser
25 g jäst
5 dl mjölk
2 dl bovetemjöl
2 dl vetemjöl
2 äggulor
2 äggvitor
½ tsk salt
Värm mjölken fingervarm (37º C). Häll lite av den över jästen och rör tills den är upplöst. Häll sedan i resten av mjölken. Rör ner båda mjölsorterna, äggula och salt. Rör smeten slät och klumpfri. Täck skålen och låt smeten jäsa ca 1 timme i rumstemperatur. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner det i smeten. Hetta upp en plättpanna eller blinipanna med lite smör. Klicka i smeten, Vänd dem när de har jäst upp och stelnat på ovansidan.
Skagenröra
Ingredienser
500-600 g räkor
3 hårdkokta ägg
50 g röd stenbitsrom
1 dl hackad dill
1 dl majonnäs
½ dl crème fraiche
1,5 tsk pressad citron
Cajennpeppar efter smak
Skala räkorna och äggen. Finhacka äggen och grovhacka räkorna. Spara ev några räkor till garnering.
Blanda ihop alla ingredienser utom stenbitsromen. Vänd ner romen försiktigt så att inte kornen går sönder.
Smaka av med cajennpeppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar