söndag 27 mars 2011

Bokalfabet 2.0 A

Eftersom det kom en ny utmaning var jag tvungen att leta efter en bild. Nostalgi.


1. Först ut är fem ord på A slumpvis utvalda ur den eminenta SAOL. Kombinera ett eller fler ord och associera till en titel. Du får vara precis hur långsökt du vill, men förklara hur du tänker. Fem ord till en titel är målet antar jag, eller kanske behöver du fem titlar för att använda de fem orden, eller så skiter du i att använda dem alla. Gör som du vill, syftet är att tipsa om böcker eller hur?
Avsätta
Aldrig
And
Analfabet
Avec
Dags att börja fundera. Vilka böcker poppar upp i huvudet?

Jag har nu tänkt i några dagar. De första ord jag tänkte använda var analfabet och aldrig är Ivar Lo-Johanssons bok Analfabeten. Den handlar om hans uppväxt och huvudpersonen är fadern som aldrig lär sig läsa, skriva eller räkna men klarar sig ändå. Jag har läst delar av denna bok med elever som är dyslektiker på gränsen till analfabeter. De förstår inte alltid att det knappt går att klara sig utan ett språk idag. Spännande är det i alla fall att diskutera detta.

Nästa blir lite fånigt August Strindbergs Röda rummet där det nog dricks en hel del avec. Jag borde ha kommit på någon fransk bok men hjärnsläpp.

And får bli engelska och befinner sig i min lillasysters favoritbok Of mice and men av John Steinbeck. Jag tror att hon har läst den boken så många gånger att hon kan den bättre än de människor som har doktorerat i litteraturvetenskap om denna bok. En bra bok om olika och svåra val.

Avsätta, och här är jag ute och viftar i vargskogen. Jag tänker på Gösta Berglings saga där vår käre präst avsätts och hamnar hos Majorskan på Ekeby. Lagerlöf, en favorit i mina bokhyllor, är underbar i sitt berättande och tja, sedan har ju filmatiseringen med Thommy Berggren kommit på DVD. Jag borde skicka ett ex till min svensklärare. Hon älskar Berggren. Tro mig.

2. Fråga två handlar om att presentera en fiktiv karaktär från böckernas värld. För- eller efternamn på A gäller denna vecka.

Anne Elliot är Jane Austens hjältinna i boken Övertalning. Anne lever med sin far och äldre syster efter att ha tackat nej till ett frieri nästan 10 år tidigare. Hon utnyttjas av sin familj och har nog gett upp hoppet på kärlek. Men så en dag kommer hennes friare, numera kapten, Frederick Wentworth tillbaka. Nu rik och mer passande för hennes unga släktingar. Eller? Jag gillar Anne, och det känns som om det hade varit intressant att se om Austen fortsatt på det spåret men det får vi aldrig veta.
 
3. Jag hade nöjet att ha många bokhyllor att botanisera i som liten och i gammelmormors och gammelmorfars bokhylla fanns det en massa arbetarlitteratur från första delen av 1900-talet.
Vilken bok med arbetarfokus är din favorit?

Åh, jag älskar Moa Martinson och Per Anders Fogelström. Så svårt det blev att välja men det får bli Moa eftersom hon skrev om Sally som jag läste så många gånger. Dessutom för att jag har sett hennes bok i ett bibliotek i Minnesota, på engelska. Moa fick mig att bli feminist redan som tolvåring. Den bok jag läst flest gånger och tycker mest om är Mor gifter sig.

1 kommentar:

  1. Kul att du hänger på! GÖsta B och Tommy B är båda fantastiska. Borde läsa mer Martinsson, både Moa och Harry.

    SvaraRadera