lördag 28 augusti 2010

Life Unexpected

Allra bästaste M, som är en teknisk gud, introducerar alltid mig till nya serier. Det är kanske inte alltid den lagligaste vägen men, men. Under våren hittade han så Life Unexpected. En urcharmig serie om en 15-årig tjej som hittar sina föräldrar. De adopterade bort henne och blir kontaktade när Lux, som hon heter, vill bli myndig. Sedan får vi följa dem när de lär känna varandra, som att bli förälder, men till en unge med mycket skinn på näsan. Om ni hittar till tv400, se den!!


Bokfrågornas ABC del 9


Dagens bokstav är I:

I tisdags handlade det om en huvudperson du tycker om, nu undrar jag vilken person i böckernas värld som du identifierar dig med mest?

Min syster tycker att jag påminner lite om Ellinor Dashwood eftersom jag är äldst men även för att jag är ansvarstagande och den som har koll på saker. Vi testade vilken Austenkaraktär vi var mest lika och jag blev Ellinor. Hmm, men jag själv tycker att jag är lite som Bridget Jones. Jag är lite klantig och dagdrömmer en del.

Internatskolor är populära att skriva om. Berätta om en bok som utspelar sig på en sådan.

Den första jag kom att tänka på är Pappa Långben av Jean Webster. Den handlar om Judy, som är föräldralös men som genom en anonym välgörare kan studera på universitet och det är hennes liv i en studentkorridor som boken handlar om. Det var ett tag sedan jag läste den men den är lite gullig.

Berätta om en bok som handlar om identitet och sökande efter densamma!

Jag kommer att tänka på Identitet Kain av Robert Ludlum. The Bourne Identity på engelska. det handlar om en man som räddas av en grupp franska fiskare. Han har ingen aning om vem han är eller vad som hänt honom. Han kan däremot prata flera språk och han har en kod på sig. Sedan följer hans väg till att få veta vem han är.

Vilka bokrelaterade sidor på internet besöker du oftast?

Jag har några bloggar som jag brukar söka efter som jag sedan hoppar vidare ifrån. Ofta vill jag ha en kommentar om en speciell bok och söker på så sätt. Annars gillar jag Albert Bonniers förlag som lärare eftersom de har bra författarbeskrivningar. Bokbörsen och bokus brukar jag också besöka samt boksidan.net. Det är olika beroende av mitt behov vid tillfället.


torsdag 26 augusti 2010

Sommar, sol och mord


På utmaning av en lästrött elev har jag tagit mig igenom Viveca Stens första och nu andra deckare. Jag har just lyssnat klart på I den innersta kretsen. Jag lyssnar helst på deckare när jag kör bil eftersom jag inte pallar att läsa dem speciellt ofta.

I den innersta kretsen
börjar vid starten av Gotland runt. En av deltagarna skjuts till döds mitt ute på öppet hav och polisen har svårt att få ordentliga ledtrådar. Det är den blivande ordföranden i KSSS som avlidit och trycket på att hitta mördaren är stor. Älskarinnor, kollegor, familjen, alla undersöks men inte någonstans finns mördaren.

Thomas Andreasson och hans kollegor arbetar hårt och intensivt men kommer ingen vart. Nora Lindhe, som är Thomas barndomsvän, kommer med lite juridiska förslag på offrets arbete. Annars går det långsamt framåt tills dess att mördaren slår till igen. Även denna gång en medlem i KSSS,

Samtidigt får vi också följa Noras familj och hennes inte allt för stabila äktenskap men även Thomas som funderar mycket på sitt liv.

Jaha, en lyrisk elev kom tillbaka den här veckan och tyckte att båda böckerna var jättebra. H*n hade just börjat på trean. Den ska jag också börja på. Det var 10 timmars lyssning. Jag gissade rätt på mördaren efter mord två, men fel på ett av motiven. Suck och stön. Det är alltid samma typ av människor som dör i deckare. I denna bok en ensam människa och en riktig sliskig typ som varit otrogen genom hela sitt äktenskap och som fifflar lite här och där. Pengar som ingen vet var de kommer ifrån och hemligheter som ingen borde få veta. Jag hoppas att det kommer överraskningar i nästa bok.

Plus med Stens bok - jag gillar arbetet som poliserna utför. De är ihärdiga och metodiska. Det är intressanta förhör och här går historien framåt.

Minus med Stens bok - jag stör mig så på Nora och hela Sandhamngrejen. Den skulle kunna plockas bort. Med lätthet. Boken tappar lite styrfart här och jag hoppade nog över några spår.

Intressant med Stens bok - det ska blir TV-serie, jag undrar hur många som kommer att se den.

Det kanske är dags att skriva en svensk deckare om en galen seriemördare som egentligen bara vill samla öron från sina offer och som bor hemma hos sin halvblinda mamma. Han, för seriemördare är nästan alltid män, skulle gilla att samla insekter och har en passion för Ozzy Osbourne.

tisdag 24 augusti 2010

Bokfrågornas ABC del 8

Veckans bokstav är H.

Vilken huvudperson i en bok tycker du mest om?

Jag tycker mycket om Emma Woodhouse. Hon är så härlig i sin vilja att göra gott och så liten när det inte blir som hon har tänkt sig. Sedan är hon den första Austenkvinna jag mötte som fjortonåring. Kanske kände jag igen mig lite i henne som ung. Emma tror sig ju veta lite mer än alla andra och vilken tonåring tror inte det ;-).

Vem är den ultimata hjälten i böckernas värld?

Ja, men det var svårt att välja här. Ska det vara en stark man eller en man som är trofast och sann mot sina ideal? En måste vara Odysseus som är lite både och. Men jag vill också lyfta Levin, ur Anna Karenina, som älskar Kitty av hela sitt hjärta och vill så gärna vara henne värdig. Han är den trofaste hjälten som man kan lita på.

Och den ultimata hjältinnan?

Åh, jag gillar Jo i Unga kvinnor som är precis så modig och banbrytande som jag själv önskar att jag var. Hon vill så gärna vara fri och lyckas väl till slut.


Vilken är den bästa historiska roman du läst?


Svärdet och spiran av Ken Follett är en av de mest välgjorda historiska romaner som skrivits. Jag kom över den för nästan 18 år sedan och läste den mitt i sommaren över två dagar. Jag sommarjobbade då så att jag lyckades är mig fortfarande en gåta. Det är en bok som kräver att man har en rollista med människor så att man kan hänga med. Men den är bra. Mycket bra om jag inte minns helt fel.

söndag 22 augusti 2010

Gudars skymning

Första veckan på jobbet är lite som tortyr. Det har varit möte 75 procent av tiden. Jag har lyckats planera en klass till höstlovet men annars blir det att köra på känsla. Det har gått bra förr men ibland vill man, läs jag, sitta vid mitt skrivbord och fundera över vad mina elever vill eller inte vill göra.

Möteshysterin i skolan slår ibland knut på sig själv. Jag som arbetar på en liten skola räknade hur många grupper man kan vara med i. Detta är grupper för lärare, eleverna har andra eller så möts vi i samma. Jag kom på följande;

- matråd
- likabehandlingsgrupp
- trygghetsgrupp
- ekologisk matgrupp
- marknadsföringsgrupp
- mobbningsgrupp
- pedagogisk tankegrupp
- webbgrupp
- internationell grupp
- karaktärsämnesgrupp
- inköpsgrupp
- temagrupp
- ettagrupp
- arbetslag
- ämnesgrupp för kärnlärare - en för varje ämne
- projektarbetesgrupp
- gymnasiemässagrupp
- idrott och hälsa på skolan-grupp
- sluta röka grupp
- miljögrupp
- utomhusmiljögrupp

Jag kom inte på fler efter 21 men vi är 93 personer som jobbar hos oss. Räkna hur många det blir per grupp eller snarare hur många grupper man måste vara med i för att det ska hända något. Hälften av dessa grupper har haft möten denna vecka. Dessutom har vårt arbetslag haft tre möten. Som jag sa, mer planeringstid. TACK!!!

I morgon kommer mina ettor. Förvirrade sextonåringar som ska ta ett kliv mot vuxenlivet. Jag tror det blir spännande.



fredag 20 augusti 2010

Bokfrågornas ABC del 7

Idag handlar frågorna om bokstaven G:

Tantsnusk har väl alla hört talas om, men har du läst någon bok som skulle kunna kallas gubbsnusk?

Gubbsnusk var ett nytt ord men vad kan man tänka sig att det är? Jag skulle vilja kalla Lolita av Vladimir Nabokov för gubbsnusk. Det är en mycket äldre man som fascineras av en tonårig flicka. Det handlar om hela deras förhållande från början till slut. Den visar väl på hur en del män dras till yngre flickor. Den är bra filmatiserad av Stanley Kubrik under samma namn.

Berätta om en bok som fick dig att gråta! Händer det ofta att du gråter av böcker?

När jag var tio grät jag när jag läste Anne Franks dagbok. Jag satt i skolan och snyftade. Min bänkgranne tyckte det var väldigt kul. Jag grät också första gången jag läste Bröderna Lejonhjärta för mig själv. Annars händer det nog inte så ofta nuförtiden. Jag vet att jag grät i slutet av Anna Karenina för att jag tycker så synd om hennes son.

Berätta om en gammal favoritbok som du ofta återkommer till!

Jag läser sällan om hela böcker men ibland bläddrar jag lite i mina favoriter. Det är bland annat Solzjenitsyns En dag i Ivan Denisovitjs liv, Jane Austens böcker och Erik Lindegrens Mannen utan väg. Jag gillar Jane Austens böcker för tja, det är väl världens första chick-lit och jag gillar hennes humor. Erik Lindegren är min favoritpoet och Mannen utan väg är en uppgörelse med andra världskriget och visar lite på hopplöshet. Solzjenitsyns bok handlar så mycket om det hårda Sovjet och framförallt vad som händer i en diktatur.

I programmet Go´kväll brukar någon känd person bjuda in fyra gäster till en fiktiv middag. Vilka fyra författare, levande eller döda, skulle du bjuda och vad tror du att ni skulle prata om?

Den här frågan brukar mina elever få i historia för att de ska få titta lite på sina favoritpersoner genom världshistorien. Jag ska finnas med i denna fiktiva inbjudning så jag har ätit middag med Hitler, Elvis, Kleopatra och Leonardo da Vinci bland många fler. Det är intressant att se vilka personer som fascinerar ens historielever. Men nu till mina svar. Jag skulle först bjuda in Selma Lagerlöf. Jag gillar henne och eftersom jag också tänkt bjuda Tove Jansson så kan jag tänka mig att de kan prata om det sagolika och mystiska. Där tror jag att Toni Morrison kommer att haka på vilket gör att min fjärde gäst också får göra även om jag tror att Jane Austen vill prata annat också. Sedan kommer vi nog att prata om något som intresserar mig, nämligen mat, men framförallt om konsten att berätta. Fyra intressanta kvinnor som jag ska tvinga spela Wii och sedan tror jag att vinet kommer att flöda.

torsdag 19 augusti 2010

Sommaren är kort....

..och just nu regnar den bort. Även om sommaren inte är slut har det spöregnat varje kväll den här veckan. Dessa lågtryck ger mig migrän så igår var det bara att ligga och sova halva kvällen. Jag är piggare idag men har också tryckt i mig en liter cola och några koppar te. Jag dricker inte kaffe och då gäller det att hitta andra koffeinkällor.

onsdag 18 augusti 2010

Det går så fort

Det är redan onsdag och på måndag kommer det ungefär 100 nyfikna ettor till skolan. Jag har inte varit i ettan på år så det ska bli kul att träffa nya, glada elever.

Veckan i övrigt har inneburit en heldag med föreläsningar. En dag om GY11 och vad vi ska ha för examensutgångar. Dagen har handlat om schema och dokumentation. Just nu vill jag flytta möbler eller baka något. Jag tror inte det har så mycket med mitt arbete att göra men jag vill arbeta med kroppen.

En kul sak. Vi fick en yogatimme i morse om vi ville och det ville jag. Skönt med avslappning och att använda delar av kroppen som ofta bara slits på i vanliga fall.

Annars knepig vecka med mycket prat och lite verkstad.

söndag 15 augusti 2010

The loot of the season

Jag samlar ju på Ulrica Hydman Vallien och sommaren innebär ofta en resa vida kring för att besöka loppisar och antikmässor för att fynda. Nu har jag hittat klart för sommaren 2010.

Inköpta på antikmarknad i Askersund







Stadsmissionen i Gamla Stan




Köpt på loppis i Östergötland


Köpt på loppis i Norra Västergötland


Köpt på antikmarknad i Ransäter

Kulturfyra

Kulturfyran: Vilket djur är du?

En av mina familjemedlemmar är vår Birmakatt Facklan. Hon har nu fått ett konto på Facebook.
Vadå, har du fördomar mot andra arter av liv än människor?
Låt oss prata djur. Är det skillnad på katt- och hundmänniskor till exempel?
Här börjar veckans Kulturfyra:

1. Har du något husdjur?

Nej, men jag har haft ett par. En hund, två undulater, vandrande pinnar, och marsvin samt en guldfisk.

2. Om du var ett djur, vilket slags djur skulle du vara då?

Jag skulle vara en sjöko. De är lite lagom mulliga, som jag. Lite lagom sega, som jag. Och kan bli väldigt arga när så behövs, som jag.

3. Bästa djuret i litteraturen?

Det måste var Doris Lessings Rufus som är en underbar berättelse om en katt med egen vilja. Den är underbart beskrivet. Lessing måste ha haft många katter. Sedan är spindeln Charlotte i Charlotte's Web också underbar.

4. Vad föredrar du om du måste välja: katt eller hund?

Jag gillar hundar. De är underbart trogna och de kan också lära sig att hitta svamp. Det är ett plus.

lördag 14 augusti 2010

Sommaren som varit

Det har varit en ganska blött men fin sommar. Jag har vilat upp mig efter en tung termin och känner mig lite nyfiken inför hösten. Denna sommar har jag

- varit i Wien
- varit på Drottningholm
- varit i Stockholm
- varit på andra trevliga utflykter
- lagat god mat
- bakat
- köpt en cykel
- målat mina föräldrars hus
- sett bra film och bra serier
- gjort god sylt
- gjort god kräm
- köpt en ny kamera
- blivit världsförälder
- lagt om min ekonomi
- haft det skönt

Sommaren 2010 är inte slut men min ledighet är snart det. Jag har aldrig haft ledigt så här länge och det har varit bra att få två extra veckor.

fredag 13 augusti 2010

Bokfrågornas ABC del 6

Dags för F-frågor. Nu måste jag rota lite i mina hyllor.

1. Frihet är viktigt och böcker handlar inte sällan om längtan efter detsamma. Berätta om en bok som du tycker handlar om frihet.

Ja, det var en bra fråga men jag tror att jag kommer att säga Primo Levis Är detta en människa? och Fristen som handlar om hans tid i Auschwitz och befrielsen av lägret. Den handlar om försvunnen frihet för mig. Människor som blir av med sin frihet och när de väl får tillbaka den så kan de inte hantera den. Levi kan inte riktigt hantera livet.

2. Böcker blir ofta film. Vad gör du helst och oftast först, ser filmen eller läser boken? Brukar du se filmatiseringar av böcker du läst?

Jag ser filmatiseringar av böcker och tycker ibland mer om filmen än boken. Annars läser jag gärna boken först och ser filmen efter. Det har hänt att visa böcker inte ens blir lästa klart men att filmen är bra. Jag gillar till exempel När lamnen tystnar bättre som film än som bok. Jag försökte läsa Harris på både svenska och engelska men gav upp. Men som sagt, gärna både och.

3. Berätta om en riktigt bra filmatisering av en bok!

Jag har alltid tyckt att Forrest Gump är bättre som film än bok. Jag har läst båda böckerna av Winston Groom. Det är en gulligare handling i filmen då bokens Forrest kan vara lite för cynisk i min smak. Det är också helt olika händelser som skildras. Däremot skulle det vara kul om de filmatiserade Forrest Gump and son bara för att se hur man har tänkt fortsätta handlingen. Annars tycker jag att den animerade versionen av Sagan om Ringen är underbar.

4. Jag vill att du uppmärksammar en författare som du tycker får på tok för lite utrymme.

Jag tycker att östeuropeiska författare får för lite utrymme och jag saknar böcker av Kundera. De finns på franska men att läsa honom kräver svenska i mitt fall. Men även gärna fler afrikanska författare borde lyftas fram.

onsdag 11 augusti 2010

Regn och åska

Det regnar. Igen. Det regnade lite igår, det regnade lite i förrgår men i dag vräker det ned. Jag har bakat blåbärsmuffins som jag ska äta till lite te och några ostfrallor. Det känns som om sommaren kommer att komma tillbaka nästa vecka när jobbet börjar igen.

tisdag 10 augusti 2010

Bokfrågornas ABC del 5

Dags för bokstav nummer 5 som är E. Nog är det lite klurigt att svara men kul att tänka litteratur.

1. En Evergreen är en sång som är tidlös och ständigt aktuell. Vilka böcker skulle du kategorisera som evergreens?

Jag skulle vilja säga att böcker som innehåller teman som är tidlös är evergreens. Det är de böcker som handlar om sorg, om kärlek, om död, om hat, om skuld och om kamp. Därför skulle jag vilja kalla Almqvists Det går an, Shakespeares Romeo och Julia, Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta, Karin Boyes dikter, Nils Frödings dikter, Vilhelm Mobergs Utvandarsvit och många fler som jag inte kommer på just nu för evergreens. Jag tror att böcker där möjligheten att känna igen sig finns alltid har möjligheten att överleva längre.

2. Vilka länder i Europa läser du flest böcker från? Finns det något land du aldrig läst en bok från?

Sverige, Storbritannien, Norge, Danmark, Ryssland och Tjeckien tror jag är de länder de flesta böcker i min bokhylla har sitt ursprung. Jag har aldrig läst en bok från Bulgarien tror jag. Annars försöker jag att hitta nya bekantskaper.

3. Vilka är dina europeiska favoritförfattare?

Jag gillar António Lobo Antunes, Karin Fossum, Nick Hornby, Jane Austen, Selma Lagerlöf, Fjodor Dostojevskij, Leo Tolstoj, Hanne-Vibeke Holst och många fler. Önskar att jag läst fler italienska och kanske spanska författare.

4. Jag har just varit i Egypten. Berätta om en bok som har anknytning dit.

Jag gillar Nawal El Saadawi som skriver om kvinnors situation i Egypten. Hennes böcker är mycket kritiska mot ett dominant manssamhälle.


söndag 8 augusti 2010

För jag har bara......

regn hos mig. Det har regnat varje dag i nästan 20 dagar nu. Det har inte pågått hela dagen men det har kommit nederbörd varje dag ibland mycket ibland kanske bara en timme. Jag har inte sett solen sedan i fredags. Jag vill ha sol när jag är ledig.

lördag 7 augusti 2010

Ostkusten

Tanken var att vi skulle besöka Nynäs slott men visningarna var inställda och då får man inte gå in i slottet. I stället tog vi en tripp till Oxelösund och åt mat vid havet.



Restaurangen låg på en höjd där av utsikten.





Visst är papperskorgen fin?


Marknad i Nyköping? Eller kanske inte

fredag 6 augusti 2010

Bokfrågornas ABC del 4

Fjärde bokstaven är D och frågorna hör mer eller mindre ihop med just den bokstaven.

1. Deckare säljer som smör inte bara i Sverige. Vem är din favortiförfattare i genren? Vem är din favoritperson i deckarvärlden?

Åh, jag läser så få deckare. Jag har aldrig fastnat för genren utan besöker den ibland och då genom lite okända författare som har skrivit en deckare för att kunna skriva en annan roman. Men ska jag välja så väljer jag nog Karin Fossum. Jag gillar hennes sätt att skriva och jag har faktiskt läst allihop på norska vilket gör dem annorlunda. Konrad Sejer är en ganska så charmig man med stort lugn. Allt man kan önska sig av en polis egentligen. Jag gillar att läsa deckare på originalspråket så det blir svenska, engelsktalande, norska och en och annan dansk författare som läses.

2. Jag är ingen storläsare av drama, men det händer. Främst var det under mina litteraturstudier som jag fick i mig en del. Vilken är din favoritpjäs? Har du läst eller sett den, eller kanske både och?

För ett antal år sedan gick det en TV-serie på SVT som hette Angels in America. Den handlar om hur det var att vara homosexuell man, framförallt, under Reaganåren i USA. Homofobi var vanligt och hiv och aids har gayvärlden i sitt grep. Det är inte en pjäs men en bra dramatisering. Den har också satts upp i Sverige och jag har läst boken, sett pjäsen och tittat på serien. Jag gillar den skarpt och är glad att man på länsteatern i Örebro ville visa den. Starkt med personer som springer ut i publiken och låter oss vara med.

Jag är annars svag för Shakespeare och älskar En midsommarnattsdröm som jag brukar läsa med mina elever för att sedan se som film. Vi såg Romeo och Julia med eleverna för några år sedan. En av tjejerna älskade den så mycket att hon såg den tre gånger. Jag har också sett Tjechovs Körsbärsträdgården med Viveka Seldahl. Hon fick mig att gilla Tjechov. Min favoritpjäs att läsa är annars Fadren av Strindberg. Den blir mer sansad som text. Eller så har jag bara sett en dålig uppsättning eftersom jag avskydde den på teatern.

Jag skulle gärna vilja se en uppsättning av Shakespeare i England. De som har säger att man ska se en pjäs man kan för att följa med så, den som lever får se.

3. D som i dumburk. Böcker blir inte sällan tv-serier. Vilken är din favoritserie med en litterär förlaga?

Sex and the city har jag läst och tycker att den första säsongen är som boken men sedan blir det mer utfyllnad. Annars gillar jag Nord och Syd av John Jakes som troget följer originalet.

4. Det är redan december. Berätta om en bok som utspelar sig i december eller i alla fall på vintern.

Åhh.....jag fick valångest när jag skulle välja här. Jag funderade på en del böcker men valde till slut Doktor Zjivago av Boris Pasternak. Den utspelar sig inte enbart på vintern men det är krig och vinter och sedan är det flykten till Sibiren och där är det också vinter. En bra bok som jag gillar, eftersom jag är ett fan av rysk litteratur.

Mitt andra val var Italo Calvinos Om en vinternatt en resande som egentligen är en metaroman och inte alls handlar om vinter eller december.

5. Det har skrivits en del om att rensa bokhyllor och göra sig av med böcker i bokbloggar de senaste veckorna. Finns det någon bok som är en riktig dyrgrip och som du aldrig skulle göra dig av med?

Jag skulle behålla mina Selma Lagerlöf som jag fått av min farmor. Vi älskade båda Selma och eftersom farmor inte finns längre är det ett minne av henne. Sedan skulle jag behålla alla mina signerade böcker. Låter som jag har många men de är femton till antalet. Tre är från min mormor och en från morfar men de andra har jag skaffat själv.

torsdag 5 augusti 2010

Söderköping, mögel och andra delar av Östergötland

Utflykt till Söderköping igår, men väl där så var vi inne i en kyrka som måste ha varit full med mögel för jag fick en astmaattack och låg sedan i bilen och tyckte synd om mig. Svårt att andas trots spray. Det måste ha fastnat under skor eller lite lukt i kläderna. Gillar inte att inte kunna andas.


Runsten i Söderköping

Klockstapel

Hus vid torg

Å genom Söderköping



Park i Motala, senare när man kunde andas igen.

tisdag 3 augusti 2010

Banken

Jag har suttit i timmar sedan fredag för att försöka få ihop min ekonomi. Hoppas det är okej för dem. Håll tummarna för mig.

Lite Wien


Konsthistoriska museet

Taket inne i Konsthistoriska museet

Karlskirche

Wiens universitet från sidan

Vyn från mitt hotellfönster

Mitt nittiotal del trettio

Sista delen. Jag har berättat lite om mina TV-, film- och bokupplevelser under nittiotalet. Det var detta årtionden jag insåg att jag gillar science fiction, hade ett behov av komedi och började läsa det jag själv ville. Det var också nu som jag började läsa litteraturvetenskap och fick en lärare första terminen som sa att läsa är viktigare än att läsa fin litteratur. Huvudsaken var att man fick ut något av det själv. Jag hittade många av mina bästa vänner i världen under detta årtionde som hade samma intressen som jag. Några smånördar som idag är större nördar, som gillar science fiction, gillar film och kan diskutera ihjäl sig om Sagan om ringen. Både bok och film. Jag blev den läsande människa jag är idag på nittiotalet och därför tycker jag att en hyllning var passande.


Bokfrågornas ABC del 3

1. Hur skulle du definiera chick-lit? Vad är ditt förhållande till genren?

Chick-lit är lite som tantsnuskböckerna men för en yngre publik. Dessutom utspelar sig chick-lit lite mer i verkligheten. Det handlar ändå om kvinnor med en karriär och lite kärlekstrassel. Det är ofta skrivet med en komisk underton och böckerna får en att må bra. Jag läser gärna chick-lit som en variation från annat. Det är lite som att se en romantisk komedi då man sätter hjärnan på autopilot och trivs. Favoriten är nog Jane Green som jag gärna läser på både svenska och engelska. Boken om Jemima - Min smala lycka - är hysteriskt rolig. Vid Linnéuniversitetet så kunde man läsa en sommarkurs om just chick-lit. Det tycker jag är spännande.
http://lnu.se/utbildning/kurser/1li118


2. Berätta om en bok som innehåller en viktig ceremoni.

Jag tänkte ta en bok där en ceremoni fattas. Som tonåring läste jag Det går an av Almqvist och jag gillar att han som man valde ett kvinnligt perspektiv på äktenskap. Sara vill inte binda sig och bli hustru utan skaffa sig en karriär och klara sig själv. Däremot vill hon gärna ha kärlek i sitt liv men tycker inte att äktenskap är nödvändigt för det. Albert är lite mer traditionell och försöker fria till Sara. Det blir aldrig något giftermål så därför är detta en ceremoni, ett bröllop, som finns men ändå inte.

3. Förra veckan delades den spanskspråkiga världens mest prestigefulla litteraturpris Cervantespriset ut.Cervantes skrev om antihjälten Don Quijote. Vem är litteraturens största anti-hjälte enligt dig?

Det var svårt för det finns några att välja på men jag tror att mitt val faller på Yossarian i Moment 22 av Joseph Heller. Han är flygkapten under andra världskriget men vill inget hellre än att komma hem. Han utnyttjar situationen han är i men ingriper inte heller när något som är fel händer. Yossarian är som de flesta anti-hjältar en betraktare av livet men deltar inte så gärna.

4. Dela med dig av ett citat som på något sätt anknyter till böcker och författare!

"En av de bästa sakerna med böcker är att det ibland finns fantastiska bilder i dem", av George W. Bush. Jag hoppas att det är ett skämt men man vet aldrig när det gäller denna man.


söndag 1 augusti 2010

Sköna Schönbrunn


Staty i Neptunusfontänen


Gloriette


Kronprinsessans trädgård


Schönbrunn




Jag har fått ut mina bilder från Wien.