söndag 31 januari 2010

Snö

Tittade just ut genom fönstret. Det snöar, igen. Denna vinter, ett busväder.

Money, money, money

Jag vann ju pengar i går. Det blev sex sexor på travet. Det blev nästan 7000 kronor. Ahhh, sparas till sommaren och årets resa.


Hemlig last

Okej, jag vet. Alla ser något som de kanske inte erkänner för andra. Jag älskar project runway. Det är en favorit och jag älskar Tim Gunn som är designernas mentor. Han är alltid så cool. Jag skulle aldrig säga till mina kollegor att jag ser på detta. Det är i deras ögon för trivialt och inte tillräckligt finkulturellt. It is my secret passion.

Sedan älskar jag också det faktum att de blivande världsstjärnorna har egon som egentligen inte får rum på jorden utan måste ha egna solsystem. Me likey a lot. Nu, utröstning i drömfabriken.

lördag 30 januari 2010

Yes

Jag vann just pengar på v75. Inte mycket men ändå. Me likey.

fredag 29 januari 2010

Valtider

På måndag är det dags för årets niondeklassare att välja gymnasieprogram. Det är svårt för dem att veta vad som passar just dem. Idagens skola läggs en annan dimension på, man måste hitta rätt och se förbi all reklam och all yta som finns både från kommunalt och friskolehåll. Jag var i höstas på en information för min skola och det slog mig att det fanns både det enda och det andra som visade vilken otrolig kul och annorlunda skola just det var. Jag har inget emot reklam men det gäller att visa upp det vi är bäst på - undervisning. Det vore en intressant reklamkampanj.

Jag önskar alla nior lycka till och hoppas att gymnasiet blir kul. Vem vet kanske får du träffa mig.

söndag 24 januari 2010

Tid

M sa att tid upplevs gå fortare om ju äldre man är för att tiden som går ställs i förhållande till den tid man levt. Jag vet inte om det är sant men ibland kan jag förstå hans resonemang. En dag är inte så mycket när man är över 60 men allt när man är sju.

Jag och mina elever diskuterade det häromdagen. De funderar på om de ska vara lediga i sommar eller inte. Det är inte lätt när studenten hägrar. Ska man eller ska man inte vara ledig? Passa på att vara barn en sommar till eller börja jobba och gå in i vuxenlivet? En del vill vara lediga för att vara lite glada innan de, som de själva säger, går in i arbetslöshet. Då kan de ju vara hur lediga som helst. Då finns verkligen all tid i världen.

Ibland blir jag så ledsen när mina elever inte har så mycket framtidstro. Deras arbetssektor är svår att komma in i och de som klarar sig bäst är enskilda företagare och vem får de pengarna när man är 19 år och nybakad student. Andra har sådana planer att man hoppas att de inte blir allt för besvikna. Många med storslagna planer har hamnat i depression. En elev som gick ut för fyra år sedan går aldrig ut och pratar inte med någon. All kommunikation sker idag via Internet och sms. Jag blev helt bestört när jag hörde om det. Hennes mamma tror inte hon kommer att göra så mycket de kommande åren och det är hemskt.

Det är svårt att veta saker om människor som man aldrig får prata om. Det är också svårt när, som på min skola, inte för dialoger kring våra elever. Vi låter det bara vara och en enda person på skolan kanske vet vad det är för fel på dem. Hur pedagogiskt är det? Inte så mycket. Vi har gjort många dumma saker för att vi inte har fått veta något.

"Det är synd om människorna."

söndag 10 januari 2010

En annorlunda bokenkät

Efter att ha funderat i flera dagar så bestämde jag mig för att svara på denna från www.sprakmakargatan.se Den påminner lite om hur jag brukar arbeta med litteratur med mina elever och det kändes som att jag kanske borde prova på att klura kring litteratur. Dessutom var det lagom att göra när jag var lite sjuk.

1. Under 2000-talet skapades bloggosfären - ett bra verktyg för skribenter som vill uttrycka tankar och sprida åsikter. Vilken författares blogg (död eller levande) skulle du vilja läsa? Varför?
Jag skulle nog vilja läsa Shakespeares blogg, eller Dostojevskijs eller kanske Jane Austen. Den som skulle få mest ut av en blogg borde vara Austen eftersom det är ett socialt verktyg precis som hon var expert på. Jag skulle kunna tänka mig att hon skulle ha en mycket flitigt använd facebook på tal om sociala verktyg.

2. Låtsas att även bokkaraktärer skulle haft tillgång till bloggosfären. Om du skulle få möjlighet att följa en bokkaraktärs blogg. Vem skulle du välja och varför? Jag skulle älska att läsa Sherlock Holmes blogg. Med det egot skulle han ha åsikter om allt och säkert vara älskad eller hatad av en stor del av läsarna. Många skulle nog läsa honom bara för att han retade dem. Han skulle nog också använda sin blogg till att lösa fall långt från sitt hem.

3. Vilken bok skulle du vilja se på film (här gäller det att välja en som ännu inte har filmatiserats).
Jag skulle vilja se en filmatisering av Bitterfittan av Maria Sveland. Det känns som svensk diskbänksrealism. Sedan skulle jag nog vilja se en uppföljare till Forrest Gump som passande nog heter Forrest Gump & son. Jag vill se lille Forrest i den stora världen.


4. Vilken film (som inte finns som bok) skulle du kunna tänka dig att läsa?
Jag skulle vilja läsa en serie, går det för sig? Jag skulle vilja att Grey's anatomy blev en riktig bokserie lite som Twilight. En film som skulle vara intressant att läsa vore annars Lilja 4-ever eftersom den är så viktig och tänk bra bok att använda i skolan. Samt Love Actually för att den är så charmig. Den skulle kunna bli lite som Short Cuts som jag också gillade i bokform så det vore nog kul.

5. Välj en/flera bokkaraktärer eller författare som du placerar i en dokusåpa. Berätta om ditt val av deltagare och dokusåpa.
Hmm, den var svår. Jag skulle nog placera Elizabeth Bennet, Pippi Långstrump, Harry Potter, Don Quijote, Gösta Berling, Anna Karenina och Odysseus. Dessa skulle jag låta ställa upp i Mästarnas mästare bara för att se vem som skulle bli bäst. Det finns ju ett moment där man ska se tillbaka på sin karriär som mästare och det vore väl lite kul om man satt och läste ur den bok som man är mest känd för.

6. Idag lanserar ofta de mest framgångsrika kändisarna egna parfymer. Självklart ska din favoritkaraktär i böckernas värld ha en egen doft. Vad skulle parfymen heta, hur skulle den dofta (lukta, stinka?) och hur skulle flaskan se ut? Du är ansvarig för produktionen.
Parfym är väl inte min grej men kanske en Ronja som luktar som en skogstjärn en midsommarnatt. Flaskan skulle vara av lite äldre glas och mörk med en livlig form.

7. Dagens föräldrar vill gärna ge sina barn originella namn. Om du skulle döpa dina barn efter bokkaraktärer (eller författare)… vilka namn skulle du ha valt?
Jag skulle satsa på Tristan (Tristan och Isolde), Bilbo, Eva Luna ( Isabell Allendes bok med samma namn ), Darja (Anna Karenina), Kalypso och Penelopé (Odysséen) och Minerva ( professor MacGonagall i Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling) samt Hamlet och Aniara (Harry Martinson) tror jag. En konstig blandning visserligen men jag tycker det är vackra namn. Jag tror inte jag skulle döpa ett barn till Werther eller Jeppe.

8. En känd musikproducent ringer dig och ber om hjälp. Hans senaste stjärnskott ska snart ge ut ett nytt album men kan inte komma på bra låtnamn. Producenten vill att låtarna ska döpas efter litterära verk. Skriv ner två boktitlar som du tycker skulle kunna fungera utmärkt som namn på stora hits!
Hundra år av ensamhet av Marquez skulle jag nog sälja in. Det skulle kunna bli en riktig snyftballad. Den andra skulle vara För levande och döda, en diktsamling av Tomas Tranströmer, som nog fungerar som vad som helst. Wasteland av T.S. Eliot säger väl också allt.

9. Genom teknikens under har du fått möjlighet att dyka in böckernas värld för att knäppa EN bild med din digitalkamera (som du sedan ska rama in på väggen). Vilket motiv väljer du? (Du kan t.ex. välja ett stort slag, en klassisk bokscen, en vacker miljö, dig själv tillsammans med en bokkaraktär, ett djur eller någonting helt annat.)

Jag har två tankar om detta. Den ena är att få stå på en kulle och se slaget vid Waterloo bara för att få se hur det var med all krutrök. Den andra är också hämtad ur historien. Jag skulle vilja sitta med en kamera i ett träd på den ö som Christofer Columbus gick i land på 1492. Det skulle vara stort och se den lyckan och insikt om att det gick at segla västerut.




lördag 9 januari 2010

Tenta

När jag blev klar lärare för cirka 8 år sedan trodde jag inte att jag skulle behöva läsa mer men så har inte fallet blivit. Jag har nu studerat kurser och läst in massor med litteratur under dessa år. Just nu läser jag in ett tredje ämne för att i Björklunds nya gymnasieskola inte bli reducerad till ett ämneslärare. Jag är lärare i svenska och religion och läser alltså in historia. I nuläget, och som det ser ut några år framöver lär jag nog vara kvar, arbetar jag på en skola med få elever och två behöriga lärare i religion. Jag undervisar sällan i mitt andra ämne och jag känner att i en skola där svenska ska bli 100 poäng på yrkesprogram kommer jag att få ännu mindre med religion. Jag satt länge innan jag bestämde mig för att läsa in historia. 90 hp behövs och i och med tentan som jag skriver på just nu kommer jag att ha kommit halvvägs. Det är tungt, och ibland blir jag bara trött. Att plugga halvtid är tungt och inte får man något för det.

Nej, jag ska fördjupa mig i medeltiden och dess inflytande på världsekonomin. Kursen jag läser nu är i ekonomisk historia och knepigt nog - I'm loving it. Jag trodde inte det men en bra lärare och faktiskt intressanta tentafrågor kan göra att man tänker.

God natt

lördag 2 januari 2010

Löften

Jag är egentligen lite emot nyårslöften men jag tänkte lova mig själv några saker i alla fall.

Jag lovar att jag ska skriva på min blogg.

Jag lovar att jag ska skriva en yrkesdagbok - där jag reflekterar över mitt arbete varje dag.

Jag lovar att jag ska klara den här universitetskursen jag ska börja på den 18 januari.

Sedan lovar jag inget mer än.

fredag 1 januari 2010

En ny dag, en ny tid

Host, snor. Jag ligger och har ont lite här och där. Igår blev det soffan hela dagen, för att åka och ha fest med barn när man låter som en snorig myrslok är inte bra. Idag har det blivit blandade filmer på tv. Men också Wien Filharmonikerna. Det är en tradition från att jag var liten och farmor fortfarande levde. Den här är den stora favoriten.