lördag 21 maj 2022

Balladen sångfåglar och ormar av Suzanne Collins

 Ja, ibland ska man skriva prequels och ibland kanske inte. Jag är kluven till den här. Vi möter Coriolanus Snow som en ung man. Hans familj är en gammal anrik familj men de är väldigt fattiga. Den unge Snow går på akademin och han oroar sig ganska mycket för sitt rykte. En dag kommer de på att de ska genomföra spelen annorlunda. Det ska komma deltagare från de olika distrikten men samtidigt ska det bli svårare. De duktigaste eleverna ska komma på hur man gör. Det är så som Coriolanus börjar tänka på hungerspelen. 

Det är också så han blir mentor åt av spelarna från distrikt 12. Fördelen med henne är att hon kan trollbinda sin publik. Nackdelen är att hon delvis trollbinder även honom. Till skillnad från trilogin är det inte mycket till spel och man kan märka hur de tar form. Snow visar de hårda och ganska otäcka tendenser han har senare i livet. Hans farmor odlar rosor och hans kusin ser ut som en katt i ansiktet. Han går också över lik för att få som han vill. 

Det är en helt okej bok men jag har svårt att känna för Snow. Han är en ganska otäck karaktär både som ung och som gammal. Det går att hoppas på mycket men hans liv känns utstakat från det att vi börjar läsa. Jag undrar om det blir en film eller inte av detta. Kanske blir det en och då får vi se hur den tolkas. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar