lördag 14 mars 2020

Fem en fredag v.11; Hamstring

Hos Elisa är det varje fredag frågor i ett visst ämne. Denna vecka är det hamstring som gäller. I sann covid-19-anda. Dessutom är det ju liksom lördag idag.

Det är mycket om Corona nu med en heldel funderingar vartefter som nyhetsuppdateringar kommer. Mycket jag läser om har varit hamstringens vara eller icke vara. Vi har inte kommit så långt än, men det har inspirerat veckans frågor efter att ha läst om varor som tagit slut i affären och apotek.

Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka hit så fler kan ta del av Fem en fredag.


 1. Vad är något du alltid ser till att ha hemma?
 2. Vad behöver du fylla på med i skafferiet?
 3. Har du gjort några extra inköp med anledning av Coronaviruset?
 4. Hur handlar du vanligtvis din mat?
 5. Vilken vara är oersättlig om den skulle vara slut?
1. Jag har alltid mjöl, socker, bakpulver och någon form av pasta hemma. Det går alltid att baka bakpulverbröd och pizza. 

2. Just nu behöver jag nog lite ris och kanske också lite te. Jag dricker mycket te och har alltid mer än jag behöver. Dessutom behöver jag nog lite värktabletter. 

3. Ja, jag har köpt lite mer lättlagad mat att ha i frysen. Det blev lite pannkakor och lite hamburgare. Utifall att man ligger där och är helt väck. Tydligen är det både och enligt vad jag har läst.

4. Jag bor ensam så jag handlar mycket med några dagars intervall. Mjölk, smör och färska varor handlar jag ofta. Stapelvaror har jag en del av. Jag tror jag skulle klara mig i några veckor med mitt skafferi. Jag skulle dock sakna frukt och grönsaker. 

5. Jag tror hårt bröd eller hårt tunnbröd. Det fungerar alltid och i nödfall kan man smula sönder det och äta i yoghurt. 

14 kommentarer:

 1. förr när barnen bodde hemma, hade jag alltid jäst hemma, nu bryr jag mig inte... sen barnen har flyttat hemifrån har vi inte hamstrat, men min faster som upplevt kriget och levde ensam, hon hade alltid massor med mat, två matkällare i höghuset...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är för att mamma var scout och pappa var med i hemvärnet som beredskapen nöttes in som barn. Mina föräldrar hamstrar en del. Pappa skulle kunna dricka kaffe i ett år.

   Radera
 2. Vi bor på landet med en mil till närmsta affär så därför har vi alltid ett lager av basvaror och papper hemma. Dessutom handlar min man alltid t.ex. kaffe när det är rabatt, så många paket han kan på sitt kort. Sen får jag handla lika många på mitt kort. Jag har förut tyckt att det var fånigt att ha så mycket kaffe hemma, men nu känns det ju bra :-). Tycker att du är klok som köper sånt som behövs om man skulle bli sjuk. När man är ensam behöver man tänka till lite.
  Ha de gott önskar
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, din man skulle älska min pappa. Han har kaffe för minst ett år hemma. Kanske mer när jag tänker efter. Det är det enda jag, som tedrickare, inte har hemma. Det köper jag när jag behöver.

   Radera
 3. Du verkar ha en "sunt" inställning i dessa hamstringstider som råder just nu. Det har jag också, än så länge i alla fall. Å om jag inte minns helt fel efter att ha läst andras svar, så är du den första som inte har toapapper som svar till någon av frågorna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går väl alltid att använda annat som papper eller tvål och vatten. Eller något. Mat är faktiskt svårare att ersätta i längden. Tänker jag.

   Radera
 4. Ja färska grönsaker/frukt, typ broccoli och citroner, vill man ju fylla på med. Men funkar också med rotgrönsaker och vitkål, sånt håller ju sig längre. Frysta går an det med förstås... eller ja, inte citroner då kanske. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frysta citroner? Nja, jag fryser själv mina odlade kryddor och det fungerar. Jag äter alltid rotgrönsaker så här års. Morötter håller väl sämst men andra fungerar väl och länge.

   Radera
 5. Jag har nog alltid bakpulver hemma med, det tänkte jag inte på men det är faktiskt sådant man ofta har :). Bra vara så där :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en smart vara. Scones är ett schysst bröd att baka i nöd.

   Radera
 6. Jag tycker läget förändras snabbt och drastiskt, man hinner inte ställa om!Jag bor i glesbygd där vi inte direkt nöter på varandra, det tackar jag för just nu. Hoppas du får en bra vecka !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt. Jag bor i en mindre stad och klarar att undvika många. Min mataffär har öppet länge.

   Radera
 7. Ingen hamstring eller lager av matvarer her hos oss. Det forandret seg da alle ungene flytta ut. For før hadde vi både det ene og det andre på lur. Nå er det mer fra dag til dag. Og i disse tider da så mange hamstrer er det ikke alt vi vil ha som vi får tak i. Men det meste kan jo erstattes av noe annet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det väl, allt går att ersätta med något. Oftast. Jag väntar in vad som händer om kaffet tar slut.

   Radera