fredag 7 februari 2020

Helgfrågan v.6


Så här års går dagarna så fort att till större delen är det arbete och sedan hem en stund och arbete. När man arbetar på ett naturbruksgymnasium är årstiderna viktiga och då har jag som lärare i allmänna ämnen mer undervisning nu än i maj. Det är galet men så blir det. Vårbruket, hur varmt det än må vara, vill helst ske lite senare än februari. Den här veckan ser Helgfrågan ut så här och det känns bra att det är min egen fråga 😊.

Du får bjuda in fyra författare på middag. Vilka skulle du bjuda. Varför just dem och vad tror du ni skulle prata om?
Bonusfråga: Jag fyller snart år, vilken bok måste finnas med på min önskelista. 

Den här frågan brukar jag använda i historien för att låta elever diskutera skillnader i socialt sammanhang mellan då och nu. En kollega snodde den till engelska och sedan dess har den förbjudits för mig. Det är okej. Den har jag också använt i religionen för att låta dem para ihop religiösa ledare eller utövare för att hitta skillnader och likheter.

Hem till mig skulle jag bjuda några levande och några döda författare. Jag skulle bjuda Virginia Woolf för jag tycker hon är intressant som människa och för att hon säger mycket om kvinnligt skrivande. Sedan skulle Maya Angelou få komma bara för att jag tycker så mycket om hennes böcker. Ska vi ta oss till levande författare får det först bli Chimamanda Ngozi Adichie för att hon har rätt mycket att säga om vår nutid. Den sista får också bli kvinna. Sara Bergmark Elfgren har skrivit många bra svenska ungdoms- och barnböcker. Jag tror vi skulle prata en hel del om att skriva och för en del kanske problemen man möts av ibland. Vi skulle lätt äta kyckling men jag vet inte varför och dricka konstiga saker som kanske sherry och champagne.

Bok på önskelistan? Jösses, tja. Jag gillar Och så levde de lyckliga av Lucy Dillon väldigt mycket. Den har du säkert läst men så kan det bli.

14 kommentarer:

 1. Vilken härlig samling gäster. Jag hade gärna närvarat. Jag kan ta med champagne! ;)

  SvaraRadera
 2. vilken middag, Chimamanda Ngozi Adichie lyssnade jag på på Bokmässan, Virginia Woolf hälsade jag på i somras i St Ives, sherry passar nog utmärkt.

  SvaraRadera
 3. Virginia Woolf är den enda jag läst något litet av, känner faktiskt inte till så mycket om någon av författarna på din bjudning, men det blir säkert toppen! :)

  SvaraRadera
 4. Adichie skulle vara intressant att ha med på en middag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror jag med. Jag har läst annat av henne som inte bara är skönlitteratur.

   Radera
 5. Champagne och sherry låter väl inte så konstigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men jag tänker att Woolf skulle börja blanda ihop dem i samma glas till slut.

   Radera
 6. Jag vet inte om jag läst något av Lucy Dillon så tack för tipset.

  SvaraRadera
 7. har läst alla dina författare. evt får V Woolf det lite kämpigt i sällskapet

  SvaraRadera