onsdag 7 oktober 2015

Det stora blå

Kulturkollo skriver om havet denna vecka. Mer kan du läsa här.

1. Beskriv ditt förhållande till havet. Dela med dig av någon erfarenhet eller något minne.

Jag bor mitt i landet. Vi har en tjärn som vi kallar Nordsjön och en vi kallar Söderhavet. Bara för att. Det ska sägas att jag är paniskt rädd för havet men är fascinerad av det samtidigt. Jag har lite ångest över drunkning och havet är en symbol för denna ångest. Däremot älskar jag havets doft, ljud, yta och skönhet. Så komplicerat men samtidigt mänskligt. En av de vackraste upplevelserna av hav kom i USA. Vi åkte tåg mellan Baltimore och New York. På en sträcka så åkte vi längs havet. Det var morgon så solen gick upp. Det är vackert när solen stiger över Atlanten kan jag säga.


2. Skriv om ett eller flera kulturella verk som handlar om havet på något sätt. Det kan vara en bok, en film, en tavla, en sång eller något annat.

Jag var för några år sedan på en utställning om Titanic. Den är ambulerande och var i Sverige 2013. Det var hur intressant som helst och klart värt en summa pengar att gå runt och se allt. Jag är en historienörd av stora mått och detta passade mig som hand i handske. Om du befinner dig i ett land med denna utställning gå. Havet - jo det är en stor del av detta fartygs historia om jag säger så.


2 kommentarer:

  1. Havet är ju inte bara vackert, det är grymt också. Rädd för det är jag inte, men jag har en väldig respekt.

    SvaraRadera
  2. Skönt för dig. Jag hade personer i bekantskapskretsen som omkom i Estoniakatastrofen. Rädd är jag nog av just det faktumet.

    SvaraRadera