torsdag 8 november 2018

Hett i hyllan #169Så här på torsdagar undrar Monika ofta om hur vi har det i bokhyllan. Kanske en och annan glömd pärla eller favoritförfattare som blivit bortglömd:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?"Amos Oz är förnuftets röst i det kaos av lögner och hysterisk retorik som präglar den globala debatten om pågående konflikter", skriver den sydafrikanska Nobelpristagaren Nadine Gordimer i förordet till Hur man botar en fanatiker.

I denna högaktuella lilla bok berättar den israeliske författaren Amos Oz med humor, insikt och klokhet om hur han ser på konflikten mellan israeler och palestinier och hur den kan lösas. Här har bägge parter rätten på sin sida och det går inte att göra en enkel indelning i "onda" och "goda". Det enda tänkbara, enligt Oz, är en framförhandlad tvåstatslösning inriktad på att uppnå varaktig fred. En mycket smärtsam kompromiss där delningen av landet nästan blir som en amputering för båda sidor. 

Amos Oz tar också upp den tilltagande fanatismen runtom i världen, analyserar dess karaktär och ger recept på hur man bäst bemöter den."

Nu ska jag vara ärlig. Jag borde ha läst den här för flera år sedan. Den ligger på mitt skrivbord men livet kommer alltid emellan. Tror jag måste läsa den nu. Läsa den för att det är dags. Kanske dags att använda den i religionsundervisningen.4 kommentarer:

 1. Känner inte till den boken men den kan nog vara intressant

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delades ut till skolor under flera år. Vi lade den på hög och nu har jag hittat den.

   Radera
 2. En bok som många borde läsa. Problemet är väl egentligen att de som borde läsa den inte gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste en recension på en suspekt sida som tyckte att den var total överdriven så nej, de läser den som fan läser bibeln.

   Radera