måndag 23 oktober 2017

VaianaVi är i Oceanien för ganska länge sedan. Det är här på en ö som Vaiana är prinsessa och arvtagerska till tronen. Trots att de lever på en ö är det aldrig någon som ger sig av långt ut. Det har varit så länge och Vaiana köper inte det. Hon vill ut på havet. Hennes far förbjuder henne och det är väl som det är. Vaiana växer och snart är hon tonåring.

När Vaiana tränas att bli ledare händer något med ön. Det finns inte längre någon fisk, träden slutar ge kokosnötter och skördarna slår fel. Det farmodern en gång berättat om förbannelsen börjar nu gälla. Vaiana vill resa men hennes far förbjuder henne återigen. När farmodern dör så ber hon Vaiana att resa. Det gör hon, trots alla förbud.

Vaiana måste hitta den som stulit Te Fitis hjärta och sedan ge tillbaka det till henne. Det är halvguden Maui som Vaiana måste få att lämna tillbaka hjärtat. När hon väl hittar honom är det allt annat än lätt att få honom med på tåget.

Det är en spännande film i den bemärkelsen att vi fokuserar på en ganska ovanlig gudasaga. Maui är en gud i den polynesiska mytologin. Han är tydligen lite mer seriös i mytologin medan han är en komisk figur. Det som är uppfriskande med denna film är att Vaiana ska rädda sin familj och sin ö men hon behöver inte bli kär. Maui är inte hennes stora kärlek och hon får vara en människa utan att tråna efter någon. Jag tycker det är ganska skönt att Vaiana får vara så. Sedan börjar det bli så vanligt med starka tjejer att jag blir lite rörd. Nu Disney är det dags för en kille som gillar killar eller en tjej som vill vara kille. Bryt normen återigen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar