Sidor
- Startsida
- Lästa böcker
- Läsutmaning
- Kaosutmaning 2025, 2024, 2023, 2022, 2021, 2020, 2019 och 2018
- TV-serier och film 2024, 2023, 2022, 2021 och2020
- TV-serier och lite film 2015/2016
- Tv-serier och filmer 2013/2014
- Tv-serier och filmer 2011/2012
- Min Tv-serie- och filmlista 2009/2010
- 365 dagars filmutmaning
- Filmutmaning 2017-2019
torsdag 12 oktober 2017
Olikhetsutmaningen: studentliv och arbetsliv
Det är torsdag och jag har varit på gymnasiemässan hela dagen. 10 timmar har jag pratat om min gymnasieskola. Det är nästan så att huvudet håller på att falla av. Eftersom det är torsdag är det också olikhetsutmaningen hos enligt O och den är som följer:
Nu är jag väl medveten om att dagens ordpar inte nödvändigtvis står i motsats till varandra, men eftersom jag tillbringar dagen på gymnasiemässan där unga ska välja vad de ska studera för att sedan kunna få ett jobb de trivs med kör jag ändå på orden studentliv och arbetsliv. Berätta om kulturella verk som på något sätt anknyter till dessa.
Studentliv förekommer i böcker jag läser men kanske inte så ofta. Jag gillar faktiskt skildringen i Harry Potter-böckerna för de studerar en del. Deras lektioner i vilken magisk del det än nu må vara. Att Hermoine är den bättre studenten är uppenbart men när Harry visar sig vara en fena på trolldrycker blir hon sur. Det är ju en internatskola och de lever nära sina lärare både i klassrum och som kontrollanter. Ibland är det av både ondo och godo.
Jag såg 13 reasons why på Netflix för ett tag sedan och kan bli arg hur lite unga pratar med vuxna överhuvudtaget. Serien bygger på boken med samma namn och handlar om en flicka som tar livet av sig och vad som händer sedan. Lärare och annan skolpersonal framställs som riktiga svin emellanåt och lite nyans vore trevligt.
En bok där bra lärare faktiskt lyfts fram lite i bakgrunden är Jan Svensson av Johanna Lindbäck. Han går på mellanstadiet men ser skillnad på sina lärare. Den ena snäll och lite flamsig, den andra snäll men också strukturerad. Allt genom Jans ögon och det är bra. Egentligen skulle det behövas skrivas mer böcker för vuxna om lärare. Det känns ibland som om den gängse bilden av oss är allt annat än smickrande.
Jag funderade rätt länge över arbetsliv och kom fram till att det får bli arbetsliv över många hundra år. Vibeke Olssons serie om Bricken återkommer jag ofta till men den visar på kvinnans slit framförallt. Männens arbete pratades det om men just den här stressen som sågverksfruarna lever med känns så modern trots att den är nästan 150 år mellan bokens nu och vårt nu.
En serie som handlar om slit och släp är Downton Abbey. Visst det handlar om rika människor men tjänarna som får arbeta hela tiden och knappt ha ledigt är en del i de orättvisor vi ändå arbetat oss bort ifrån. Jag kan känna att deras stress har kokat ned till dagens medelklass. Allt ska hinnas med och huset ska vara skinande fint. Bara för att det ska vara så.
Arbetsliv kan vara så mycket och filmen North Country handlar om en ung kvinna som tar jobb i en järngruva efter sin skilsmässa. Hon behöver pengarna och eftersom gruvan mest har manliga arbetare så utsätts hon för sexuella trakasserier. Efter mycket om och men anmäler hon männen och gruvbolaget. Något som inte ses med allt för blida ögon av samhället i stort. Att bli utsatt på sin arbetsplats blir allt vanligare. Det är hemskt att det ska vara så och vi behöver bry oss mer om varandra och inte mindre.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
tjänstefolk eller typ flygvärdinna skulle jag inte vilja vara, trivs med högstadieelever, varför jag inte valde gymnasiet, vet jag inte.... har ju tiiräckligt poäng, praktiserade på högstadiet
SvaraRaderaFlygvärdinna skulle jag inte heller klara. Blir åksjuk av allt :).
Radera(har svårt att passa upp friska människor :)
RaderaTelefonförsäljare skulle inte passa mig heller. Jag skulle få fnatt att få skit hela tiden.
Radera