söndag 5 augusti 2012

Guldkompassen


Lyra är ett busigt barn. Inte på ett dumt sätt utan på ett livsbejakande sätt. Hon är en flicka utan föräldrar men med en tanke om hur livet kan vara. Hennes farbror, Lord Asriel, är en hård man som hon har en slags respektkärlek för. Hon har en daimon vid namn Pantalaimon, men vanligtvis kallad Pan, som är hennes själ som går bredvid henne jämt. Hennes har inte valt en form utan byter efter Lyras humör och hur hon känner sig.

Alla har en egen daimon och detta kommer att vara avgörande för de barn som blir tillfångatagna av slukarna. Vad som händer med barnen får Lyra till slut veta. Det är för alla i hennes värld ett grymt öde. Annars är det en spännande historia som Pullman målar upp för oss. Dessutom slutar den så abrupt att den kräver att man läser fortsättningen.

Jag har läst och lyssnat på denna bok lite om vartannat. Lena Nyman läser och det fungerar rätt så bra. Mestadels när man inte tänker på det. Det är en ganska spännande bok. Dessutom är de mänskliga förhållandena i boken så svåra att förstå att jag kan tycka att den är lite otäck för barn. Det är inte snälla föräldrar Lyra har. Utifrån mina lärarögon är denna bok perfekt. Den är en beskrivning i vad en själ är och hur viktig den är för dig som människa. Djur har inga daimoner men pansarbjörnarna vill så gärna ha en egen.

Läs, lyssna eller kanske se filmen som fungerar om man inte orkar med boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar