måndag 13 augusti 2012

Almost Famous


Rock n'roll baby. Detta är 1970-talet, det är rock, det är dekadens, det är syndigt och det är bra. William är en smart ung kille. Han bor hos en kontrollerande mor men hans passion är att skriva om rockband. Han får ett jobb på Creem, en liten tidning vars redaktör, Philip Seymour Hoffman, är lite speciell. Det är så han träffar the Band Aids. Penny Lane och hennes tjejer, de är inte groupies utan älskar banden. Det är också nu han träffar Stillwater. Ett band på väg att bli kända, almost famous kan man säga att de är. William skriver sin artikel som är så bra att han blir uppringd av Rolling Stones magazine för en artikel. Om vad undrar vän av ordning? William lyckas sälja in Stillwater. Så iväg på turné med dem och mamma oroar ihjäl sig.

William förförs lite rock n'roll-livet men inte fullt ut. Han är en skarp kille som vill väl och är ovan med mänsklig kontakt i denna mängd. Han blir vän med Russell, bandets gitarrist, och den som managern vill ska vara frontfiguren. Han och Russell kärar båda ner sig i Penny Lane.

Cameron Crowe har skrivit och regisserat en bra film. Det är resa i att bli vuxen och det är inte bara William som växer. Har du inte sett denna film så gör det. Den är charmig och den ger ett bra porträtt och starka karaktärer till kvinnor. Tre av tre i Bechdeltestet. Nice.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar