tisdag 7 augusti 2012

GuldkompassenI en värld inte helt olika vår egen bor en flicka vid namn Lyra. Hon bor på ett college i Oxford där hennes farbror jobbar men samtidigt lämnat den lilla föräldralösa Lyra för att fostras av akademiker och personal. Skillnaden mellan Lyras värld och vår är att det finns daimoner. Det är människors själar som går bredvid dem.

Detta är en film baserad på en bok som jag skrivit om i ett annat inlägg. Jag tycker att detta är en okej adaptation av Pullmans bok. En del i handlingen har man tagit bort och vissa karaktärer har blivit en kompott av en. Det fungerar och det är en bra barnfilm som är lite spännande och lite cool. Det är talande djur som tillhör en själv. Vilket barn skulle inte vilja det. Det finns också arga isbjörnar och häxor och elaka människor. Egentligen borde den ha fått ett bättre mottagande men jag antar att Guldkompassen lider av Harry Potters skugga. För det är inte riktigt lika häftigt och det är lite kopior med ett föräldralöst barn på en skola som måste rädda sina vänner.

Men det är kul med en stark tjej som får göra modiga saker och rida på isbjörnar. Bara en sådan sak. En liten feminismfilm för en yngre publik kan jag tycka är bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar