söndag 21 februari 2016

Tusen strålande solar av Khaled HosseiniMariam är en kvinna född i synd då hennes mamma var hennes fars älskarinna och för alltid satt på undantag. Vid 15 års ålder gifts hon bort med Rashid. Då är hennes mamma död och faderns två fruar vill inte veta av henne. Det äktenskap som Mariam trodde sig ha ändras snabbt den dagen barnet hon bar på dör i ett sent missfall. Början på åratal av misshandel och våld börjar.

På samma gata bor Laila. Hon föds i samband med Sovjets invasion av Afghanistan och hon är vacker som en dag. Hennes pappa och hennes mamma är fria i sin uppfostran men när Laila är nio år lever hon i ett hem som är i sorg. De två äldre bröderna slåss mot Sovjet och modern saknar dem. När de senare visar sig ha avlidit på riktigt så knäcker det nästan modern. Fadern älskar både fru och dotter men när han äntligen får frun att gå med på en flytt dör de i ett bombanfall. Det skadar Laila som kommer i Mariams vård.

Rashid är intresserad av den unga vackra flickan och lurar henne att hennes stora kärlek, Tariq är död. Gravid och desperat gifter sig 14-åriga Laila med Rashid och snart är Mariams och Lalias liv inte så olika varandra. Barnet är en flicka som liknar sin far Tariq mest av alla.

Jag läste nyss Hosseinis debutbok men detta är något helt annat. Eller egentligen inte för personerna utvecklas knappast här heller men, och ett stort men, det är en samtidsskildring. Han beskriver ett land som hamnar i talibanernas styre och som inskränker kvinnors liv till något så begränsat att det är hemskt. Kanske är det just det faktum att kvinnornas liv får stå i fokus och visa på hemskheter. Något är det i alla fall och jag tycker boken var ett uppköp från den förra.

1 kommentar:

  1. Grate article, We at Addhunters shifted this service to a level much higher than the broker concept. you can see more details like this article property finder qatar

    SvaraRadera