onsdag 24 februari 2016

Spökhanden av Selma LagerlöfDetta är berättelsen om Ellen bor tillsammans med två äldre tanter. Detta för att hon är psykiskt labil och när novellen börjar har hon fått ett anfall och ligger till sängs och ser syner. Hon säger sig se en spökhand. Den som dyker upp i det gamla huset när någon far med osanning eller spelar falskt. Hon är nyförlovad med en ung doktor. Fästmannen är besvärad men går hem till henne för att behandla Ellen. Han är sedan många år hennes tanters läkare.

Då han frågar ut henne berättar Ellen att vad som tynger henne. Hon säger sig inte älska honom utan vill gifta sig med honom för att komma bort från det hem hon känner fungerar som ett fängelse. Han, som inte heller älskar henne utan behöver en fru, blir ledsen och när han får veta sanningen blir hon mer åtråvärd. De förenas i en ny relation byggd på verkliga känslor och på gemensamma behov.

Som alltid välskrivet av den goda Selma. Hon har en förkärlek att blanda det normala med det övernaturliga på ett sätt som gör det trovärdigt. Sedan är denna novellen en ganska fin uppvisning i hur det var att leva i en tid du som kvinna inte var myndig och kunde göra som du ville. Du var beroende av äldre släktingar eller en bra äkta man för att kunna leva ett gott liv.

2 kommentarer: