fredag 14 april 2017

Pretties av Scott WesterfeldFör att klara av att vara en prettie måste delar av hjärnan utsättas för ingrepp. Delar av hjärnan blir liksom avstängda för att personen i fråga ska tycka om att leka och inte ifrågasätta så mycket. Tally Youngblood har genomgått denna operation, som alla i hennes värld gör. Tanken vara bara att hon skulle få hjälp av David och hans mamma men nu har det gått ett tag och hon har lite blivit upptagen av hur underbart det är. Hon tänker nog även att David har glömt henne. Så Tally har börjat hänga med Shay igen och de försöker få Tally med i The Crims.

Alla nya unga vackra människor är med i olika grupper. The Crims är bäst för de har varit lite busiga innan de blev pretties. Tally vill gärna gå med och Zane, som är gruppens ledare vill samma sak. Det slutar med att de blir tillsammans och att när de väl hittar de botemedel David har lagt ut tar de båda det. Det slutar bra för Tally som blir skarpare men Zane får huvudvärk. Tally vill lämna staden för att ta sig ut till The Smoke, eller där du kan vara den du vill vara, och träffa David igen.

Trots att David fortfarande är en Uglie och att Tally är tillsammans med Zane upptas mycket av hennes tid åt att tänka på honom. Fast det är på ett komplext vis som Tally tänker kring de två unga män som finns i hennes liv. Shay, däremot, som också finns i Tallys liv är inte komplex alls. Hon är ganska avundsjuk på Tally allt som oftast och det tar sig rätt radikala uttryck mot slutet av boken.

Boken tar upp en intressant fråga som jag stannar kvar vid. De flesta har fått denna operation och blir bubbleheads, alltså lite dumma men samtidigt är det ganska lugnt. Det är inga krig och ibland rymmer några. Världens population hålls nere till en kontrollerad nivå och förutom att gå i skolan, festa, sedan arbeta få barn och leva långt upp i 100 års åldern är det inte det värsta samhället jag läst om. Okej, du tappar en del av din personlighet men inte allt och dessa operationer ska vi inte prata om. Att bli vacker verkar vara otroligt viktigt. Fast fortfarande inte det värsta som hänt i dystopigenren kan jag tycka. Egentligen är inte staden Tally kommer ifrån eller The Smoke där David bor optimalt åt något håll. Är det fel att göra människor mer lugna för att få fred och en bra miljö? Den frågan är väldigt relevant om du läser om herr Trump var och varannan dag. Hemska tanke att det kanske skulle fungera.

Jag gillar Westerfelds böcker. De kom ju kanske lite före de andra stora dystopierna för unga men den är minst lika tankeväckande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar