torsdag 19 maj 2016

Veckans ord på E

Enligt O  kör på några veckor till, men sedan blir det sommarlov från alfabetet. Idag är det dock dags för bokstaven E. Din uppgift är att koppla orden nedan till författare och/eller böcker.

Det här är veckans ord:

elefant

engagemang

envishet

epidemi

estetisk


Elefant är ju knappast ett lätt ord att koppla till böcker. Jag tänker lite på Babar och hans familj. Som barn tyckte jag väldigt mycket om Babar. Det är något gulligt över en liten elefant som blir kung och går i kostym.

Att visa engagemang är ganska vanligt ord som dyker upp både här och där. Framförallt i platsannonser eller på andra ställen i samhället. Jag tänker på alla de poliser och deckare som beskrivs i litteraturen som med ett stort engagemang löser brott på bekostnad av sina egna liv. Ända från Sherlock Holmes till Erica Flack finns detta engagemang.

Det är bra att ha en viss nivå av envishet. Därför tänker jag på Lotta på Bråkmakargatan. Hon hävdar envist att hon kan allt. Det är lite gulligt ändå.

I Den femte vågen av Rick Yancey försöker utomjordingarna döda så många människor som möjligt med hjälp av en epidemi. Det är ganska vanligt dystopier att epidemier dyker upp. Gärna också de som är lite luddiga. När en läser skulle det lika gärna kunna vara förkylning de dör av.

Estetisk handlar om att förnimma det sköna. Här fastnade jag för ett bokomslag som jag alltid återkommer till. Neil Gaiman har skrivit fantasyberättelse som har drag av gamla sagor. Så det får vara estetisk idag.


8 kommentarer:

 1. Lotta har alldeles rätt inställning! hoppas att hon behåller den. vackert omslag på Gaimans bok. f¨r nästan lust att läsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, omslaget och resten av boken med. Illustratören är helt fenomenal.

   Radera
 2. Babar glömde jag helt bort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lätt att glömma men ack så roligt att minnas.

   Radera
 3. Åh, älskar Lotta på Bråkmakargatan. Hon är den karaktär av Astrid Lindgren jag identifierar mig mest med. Babar är fin! // O

  SvaraRadera