tisdag 24 maj 2016

Kulturkollos veckoutmaning: En spännande släktskildring

Veckans fråga från Kulturkollo är som följer: Har ni läst någon sådan där härlig roman som rymmer en hel släkts historia? Har ni sett någon film eller kanske kan ni tipsa om en TV-serie? Biografier om en släkt? Tipsa oss här genom att lägga en kommentar i kommentarsfältet, svarar ni på Twitter eller Instagram så tagga gärna med #kulturkollo

Jag tänker på Anna Karenina där Annas hela släkt beskrivs och dras in i olika händelser. Deras vänner som befinner sig vid sidan av men som är viktiga personer i deras liv. Det är stora händelser och stora känslor som är i fokus och så är det en rysk mustig berättelse.

Den släktsaga jag däremot fastnar vid när jag tänker efter är Per Anders Fogelströms stadserie en riktig släktsaga där vi får följa samma familj i nästan 100 år. Det är kanske inte lika svulstigt som andra släktkrönikor men det duger.

Sedan får jag väl slänga in min systers favorit. Hon älskade Nord och Syd - tv-serien - som kom på 1980-talet. Det var en släktsaga så det räcker och blir över. Det är en släkt från norra USA och en från södra. Vackra kvinnor, stora klänningar, krig, missförstånd och ond bråd död. Jo, så den föreslår hon i alla fall. Hon gillar serien bättre än böckerna som, enligt henne, kan bli lite sega.

6 kommentarer:

  1. Anna Karenina är en av mina favoriter!Nord och Syd kommer jag ihåg, jag har t o m läst böckerna...

    SvaraRadera
  2. Vilka fina tips! Tack för dem, kan inte tänka mig finare böcker än Stad-serien. Utvandrarna möjligen då :-)

    SvaraRadera
  3. Nord och Syd är fantastisk och jag får nog hålla med om att TV-serien är bättre än böckerna. Jag har en annan släktsaga av samma författare i mitt svar :)

    SvaraRadera