torsdag 5 maj 2016

Veckans ord på C

C känns ju som min bokstav. Det går att läsa mer om utmaningen hos enligt O.

Veckans ord är:

censur

charm

chef

cirkus

citron

När jag hör ordet censur tänker jag på  Aleksandr Solzhenitsyn. Han var starkt kritisk till det styre som fanns i hans hemland. I Sovjet gav han bara ut en enda bok En dag i Ivan Denisovitjs liv. Det är värt att notera att då var Stalin död. Hans bild av Gulag är nog den bild de flesta personer levandes i väst har av fängelserna i Sibirien. Genom hela Cancerkliniken har jag tagit mig och jag gillar ryska författare. Detta inget undantag.

Charm är något som Sebastian Bergman i Hjorth/Rosenfeldts deckarserie har. Annars skulle han inte helt enkelt få kvinnor att falla för honom. Att denna charm inte märks någon annanstans i samspelet med människor är en helt annan sak.

Här tänker jag på det engelska och franska ordet chef som är kock. Att bli kock är den lilla söta råttan Remys största dröm. Han tänker mat och smaker och nästan hela tiden. När han en dag träffar Linguini så uppstår god mat. Det finns något så charmigt över Råttatouille som jag gillar men jag gillar ju mat.

Cirkus får mig att tänka på Jostien Gaarders roman Cirkusdirektörens dotter. Det handlar om en man som säljer berättelser till andra författare. Han försöker sig på att skriva sina memoarer för att ingen ska döda honom. Vill en inte bli författare men är en otrolig berättare är livet allt annat än lätt.

Miss Lemon är Hercule Poirots sekreterare och sköter hans administrativa del. Hon är duktig på det mesta. Det var min citron det. Väldigt inspirerad av det engelska språket idag i mina lösningar.
6 kommentarer:

 1. fina svar! kanske skulle en läsa Hjorth/Rosenfeldt ändå.Miss Lemon har jag aldrig träffat, vad jag vet, trots att jag brukar se Hercules Poirot

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror hon är med i tidigare avsnitt. Sedan går hon också i pension. Hon förekommer inte i alla böcker men hon dyker upp där.

   Radera
 2. En dag i Ivan Denisovitjs liv var riktigt bra! Kreativt med kock-chefen!

  SvaraRadera