tisdag 3 maj 2016

Kulturkollos veckoutmaning: Karaktärer i utkanten

Kulturkollo undrar denna vecka:


Veckans utmaning går ut på att lista minnesvärda karaktärer som lever/har levt/levt fiktivt i utkanten. Du kan inkludera såväl verkliga som påhittade karaktärer. Det kan handla om såväl grupper som individer och det kan handla om såväl frivillig och ofrivillig utanförskap.

Jag har läst med mina elever ett tag just nu och jag måste säga George och Lennie från John Steinbecks Möss och människor. De är båda två i utkanten som kringdrivande farmarbetare. Samma sak med de män som de träffar och arbetar med. Oavsett vilka elever jag har framför mig när vi läser denna bok brukar de fastna efter en stund.

En annan karaktär som befinner sig i utkanten av samhället är Rasmus i Astrid Lindgrens Rasmus på luffen. En barnhemspojke som möter Paradis-Oskar och går på luffen med honom. Det är något romantiskt tragiskt över båda två som söker något. De har ett driv i sig som gör att de inte är som alla andra.

Jag läser ju en hel del ungdomslitteratur och jag känner att dagens litterära hjältinnor börjar i utkanten. Katniss i Hungerspelen lever fattigt och vill gärna inte märkas. Att hennes liv sedan tar en vändning är väl en underdrift. Cassie i The 5th Wave av Rick Yancey är en typisk tonåring som inte märktes innan världen invaderades. Hon var också tvungen att kliva fram i den värld som växte fram. Ja, det finns fler men jag kommer inte på några just nu.

8 kommentarer:

 1. När jag började tänka på detta så upptäckte jag att nästan alla jag läst om har något slags utanförskap. Det är ju oftast om dem som böckerna skrivs, tror jag. Eller är det kanske så att nästan alla människor upplever att de inte passar in...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara. Kanske är vi mer unika än vi tror.

   Radera
 2. Möss och människor glömde jag bort helt och hållet!

  SvaraRadera
 3. Jag har aldrig läst Möss och människor. Jag känner att det är en brist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på. Den tilltalade mig som 15 åring och min systers favoritbok. Dock inte för alla.

   Radera
 4. Cassie är en av mina favoritkaraktärer!

  SvaraRadera