söndag 20 mars 2011

Dagens mat - farfars födelsedag

Min farfar fyller 88 år idag. Det är ganska mycket. Han ville att vi skulle laga mat åt honom så vi bestämde oss för att äta toast skagen som alla gillar. En kalv- och lammgryta som farfar gillar och tja, vi andra också. Till avslutning blir det en bärsmulpaj. Kanske tårta man får hoppas en liten i så fall.

Recept till toast Skagen.

Ingredienser

4 portioner
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
100 g skalade räkor (färska)
2 msk hackad dill
2 msk hackad rödlök
4 skivor franskbröd
100 g löjrom
4 skivor citron
Färsk dillknippe

Blanda majonäs, creme fraiche, räkor, hackad dill och rödlök till en röra. Rosta eller stek brödet. Lägg på röran och avsluta med rom, citron och dill. Det går att ha i lite citronsaft i röran om man vill istället för att ha på skivor.

Marengo

Ingredienser

500 g benfritt kalvkött av lår
500g benfri lamm
1 - 1 ½ tsk salt
1 krm svartpeppar
10-12 små gula lökar
200 g champinjoner
2 burkar hela tomater
1-2 msk chilisås
1-2 finhackade vitlöksklyftor
7 dl vitt vin
6 dl buljong och tomatspad
Ev 1 ½ msk vetemjöl
Salt
Peppar
Timjan
Basilika
Persilja

Bryn köttet och stek löken. Salta och peppra samt rör ned mjölet. 
Häll på vin och tomat och buljongen.
Tillsätt champinjoner, hela tomater, vitlöken pressad eller skivad, och chilisåsen.
Rör om.
Hacka alla kryddor och lägg i grytan.

Koka sakta i en och en halvtimma. Salta och peppra i slutet. Ät med ris och sallad eller kanske lite pasta.

Alla åt som galningar och jag tog kort när vi ätit klart och hade stuvat undan grytan för att farfar ska äta någon annan dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar