måndag 21 februari 2022

Den Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf

 


Jag har nog läst en del Selma Lagerlöf i mitt liv och ibland tänker jag att jag borde komma ihåg bättre. Dock blev det bättre sedan jag började blogga. Nu ska jag erkänna att jag aldrig läst Löwensköldska ringen. Mest för att farmor inte tyckte om den och då läste jag inte den. För några år sedan bestämde vi att köpa in mer Lagerlöf då både jag och kollegan inte riktigt tycker om Strindberg. En av dem ska man ha läst! 


Det är en spännande historia med de typiska övernaturliga drag som Lagerlöf så gärna använder sig av. Löwensköld fick en ring av Karl XII. När han dör ska ringen begravs med honom. En bonde i byn blir orolig att någon ska ta ringen. Så mitt i natten springer han och frun till general Löwenskölds grav för att se till att ringen finns kvar. Det gör den men ganska snart följer den med bonden och frun hem. Sedan tar ringen några irrvarv i bygden. Bra för de som har den går det inte. 


En dag hittar den hem till Hedeby där generalen en gång bott. Men han börjar hemsöka de sina och barnbarnet mår inte bra. Det kommer sedan en fortsättning. För några år sedan satte Västanå Teater har satt upp alla tre böckerna och en kollegas dotter spelade med i två av uppsättningarna. Så då läste vi den här ihop. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar